Nicolai-Lourens & Tabak Marathon - Groningen - 21 december 2002

Uitslagen en klassementen: Dames - Heren A - Heren B

Zeges voor Henk Angenent en Jenita Hulzebosch

Henk Angenent is in Groningen winnaar geworden van de 9e Essent-Cup marathon. De zege van Angenent was opmerkelijk omdat Angenent dit weekend ook een 5 en 10 km afwerkt tijdens het NK Allround in Assen. Vanmiddag nog verklaarde hij dat hij de marathon van vanavond zou laten schieten, maar na zijn enigszins mislukte 5 km besloot hij toch van start te gaan. Angenent ontsnapte vlak voor de finish uit een kopgroep van 10 rijders. Erik Hulzebosch werd tweede, vlak voor Bertjan van der Veen. Cedric Michaud bleef leider in het klassement.

De wedstrijd vanavond in Groningen vormde een tussenwedstrijd tussen de Zesdaagse en het Essent Nederlands Kampioenschap op Tweede Kerstdag. Voor de rijd(st)ers dus een mooie gelegenheid om de balans op te maken tussen het herstel van een zware schaatsweek en de stand van zaken in de voorbereiding op het NK. Daarnaast ging het natuurlijk ook nog wel degelijk om de klassementsplaatsen in de Essent-Cup en een goed dagresultaat.

De wedstrijd kende dan ook een boeiend verloop met veel uitlooppogingen. Casper Helling ging er als eerste vandoor en zou dat gedurende de wedstrijd nog een aantal malen herhalen. Ook Kurt Wubben, Koen Lankhaar en de strijdlustige Peter de Vries kozen in het begin voor de aanval. De eerste serieuze kopgroep ontstond na circa 30 rondes. Een groep van 12 rijders met o.a. Rob van Meggelen, Bertjan van der Veen en Ard Alderts ging op avontuur en slaagde erin enige tijd weg te blijven. Na tien rondes was het evenwel gedaan, waarna zich vrij snel een nieuwe kopgroep formeerde met o.a. Heideman en Michaud. Maar ook deze groep wist niet echt los te komen en werd na enige tijd achterhaald door het werk van de knechten in het peloton.

Vlak over de helft van de koers was er wederom een groep van 10 rijders die ontsnapte. En deze keer was het menens. Angenent, Kromkamp (jr), Huitema, Jeroen de Vries, Van Oosterom, Hulzebosch, De Ronde, Van der Veen, Schmitz en Snijders dubbelden het peloton en hiermee bleek de wedstrijd beslist. De sprint van het peloton werd met overmacht gewonnen door Jan Maarten Heideman, voor Roel van Hest en Cedric Michaud. In de finale waren het als eerste Van der Veen, Kromkamp, De Vries en Schmitz die het probeerden. Toen ze drie rondes voor het einde werden teruggehaald was het Henk Angenent die zijn kans greep en er alleen vandoor ging. Hij wist zijn voorsprong tot het einde toe vast te houden en bracht zijn tweede wedstrijd van vandaag daarmee tot een optimaal resultaat.

Andres Landman wist vandaag in de klassementssprints het groene pak op Erik Hulzebosch te heroveren. De overige leiderspakken bleven bij dezelfde eigenaar. "Als marathonrijder wil je toch gewoon eigenlijk alles rijden", verklaarde Angenent na afloop zijn deelname. "De 5 km liep wat minder dan ik had gehoopt, vandaar dat ik toch maar besloot te starten vanavond. Het rijden van de 5 en 10 km geeft me bovendien extra motivatie en het is gewoon leuk om te doen. Ook wil ik niet dat anderen morgen zeggen dat ze het op de 10 zwaarder hebben gehad, omdat zij nog een 1500 meter moesten rijden en ik niet".

Bij de vrouwen won Jenita Hulzebosch de massasprint. Ze probeerde tijdens de wedstrijd een aantal malen weg te komen, maar slaagde daar niet in. Petra Grimbergen werd tweede en behield het oranje leiderspak. Danielle Bekkering finishte als derde en bleef in het groen als leidster van het sprintklassement. Jolanda Langeland werd op haar thuisbaan vijfde en mag als beste jongere ook volgende week weer in het wit starten.

Donderdag staat het NK in Thialf op het programma, waarna de reeks om de Essent-Cup zaterdag wordt voortgezet in Alkmaar.