Finale Essent Cup - Eindhoven - 23 februari 2002

Uitslagen:  Heren B - Dames - Heren A - Veteranen
Eindklassementen

              

Miel Rozendaal en Petra Grimbergen winnen Essent-Cup

Winst voor Lissenberg en Bekkering in laatste wedstrijd 

Het realisme zegevierde in de KNSB/Essent-competitie in de persoon van Miel Rozendaal. De marathonschaatser uit Warmenhuizen regeerde het peloton het hele seizoen als een zakelijk directeur: prestatiegericht en zonder spektakel. Zijn economische rijstijl leverde het nodige rendement op. De vriend van Gretha Smit veroverde zaterdag in Eindhoven voor het eerst in zijn carrière de marathoncup, een cyclus over negentien marathons, waarvan hij er slechts twee won.

De finalerace werd een prooi voor Yoeri Lissenberg. De schaatser uit Almere was samen met Henk Angenent ontsnapt uit een kopgroep van zes man. In de eindsprint toonde Lissenberg zich de snelste. Klassementswinnaar Rozendaal werd twaalfde. "Een rijder van de regelmaat", noemde Rozendaal zichzelf.

Toch kende hij het afgelopen seizoen kwetsbare plekken, zoals de massasprint. Jan Maarten Heideman (tien overwinningen) en Cedric Michaud (acht zeges) waren hem steeds de baas. Maar de twee goudhaantjes kregen in het klassement geen aansluiting met Rozendaal. Ze kwamen in het begin van het seizoen te vaak ten val. Rozendaal daarentegen bleef in slechts een wedstrijd puntloos. In alle andere races finishte hij tien keer in de topdrie.

In Eindhoven ging Rozendaal voor het dagsucces. De 30-jarige marathonprof had 32 punten voorsprong op zijn naaste belager Bertjan van der Veen en kon de Essent Cup fluitend verzilveren. De opdracht voor Van der Veen was eigenlijk onmogelijk. Hij moest per se de dagzege (30 punten) en een uitloopronde (5 punten) pakken om de cup te kunnen heffen.

Toch bekende Rozendaal dat hij tijdens de race over 150 ronden faalangst had gehad. Steeds moest hij denken aan een desastreuze val. "Ik heb lange tijd aanvallend gereden. Maar op de helft van de koers kreeg ik enorme bramen op mijn schaatsen. Het ijs was erg vuil. Ik zag Michaud drie keer achter elkaar vallen. Ik dacht 'straks overkomt mij dat ook en gaat Van der Veen alsnog met de eer strijken'."

Rozendaal schaatste vervolgens als een angsthaas. Desondanks wist hij samen met 27 anderen het peloton te ringeloren. Toen zes man (Lissenberg, Angenent, Schmitz, Borst, Bovenmars en De Ronde) uit de omvangrijke kopgroep opnieuw een ronde voorsprong namen, was Rozendaal zeker van zijn tweede grote hoofdprijs van dit seizoen. Eerder schreef hij de alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk op zijn naam.

Tweevoudig KNSB-cupwinnaar Heideman maakte een diepe buiging voor Rozendaal. "Ik vind het heel knap van hem dat hij het hele seizoen geen inzinking heeft gehad. Rozendaal is een zeer complete schaatser. Hij kan goed sprinten en is zo sterk als een paard. Hij is een echte topper." Rozendaal zelf vond dit een tikje overdreven. "Natuurlijk kan ik aardig schaatsen, maar ik word ook gesteund door drie sterke ploegmaten. Angenent, Baars en Huitema hebben veel vuil werk voor me op moeten knappen."

De voldoening straalde van Rozendaals gezicht, toen hij zijn recente prestaties nabeschouwde. "Vroeger zag niemand wat in me. Ik ging liever stappen met vrienden en trainde weinig. In de wedstrijden reed ik als een kip zonder kop. In mijn eerste jaren als marathonschaatser was dat misschien ook zo, maar ik heb laten zien dat ik heb bijgeleerd. Tevreden ben ik nog lang niet. Ik wil meer op snelheid gaan trainen. Bovendien moet ik mijn sprint aanscherpen, want ik wil in de toekomst Heideman en Michaud verslaan. Dat is mijn nieuwe uitdaging."



Daniëlle Bekkering won de dertiende KNSB-marathon voor vrouwen. Petra Grimbergen eindigde als tweede en stelde daarmee de eindzege van de KNSB-beker bij afwezigheid van Gretha Smit veilig. Laura Kamminga finishte als derde.

Frank Woltman werd eerder op de dag klassementswinnaar bij de  B-rijders. Albert Slomp won de cup bij de veteranen.

© ANP, 23-02-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl