Utrecht - 16 februari 2002

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B

Heideman en Grimbergen zegevieren

Een ding is zeker in het marathonpeloton. Jan Maarten Heideman wordt niet voor het derde achtereenvolgende jaar winnaar van de KNSB-cup. Toch heeft de fysiotherapeut uit Oldebroek wel al zijn concurrenten verslagen in het aantal behaalde overwinningen. Heideman voegde zaterdag in Utrecht zijn tiende seizoenzege aan zijn palmares toe.

Hij toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van dertig man. De Fransman Cedric Michaud, die dit jaar acht keer won, finishte als tweede. Nederlands kampioen op natuurijs Rene Ruitenberg legde beslag op de derde plaats.

Miel Rozendaal mengde zich in Utrecht niet in de strijd voor het dagsucces. De TVM-rijder uit Warmenhuizen eindigde op de vierde plaats. Rozendaal schaatst fluitend naar de eindoverwinning in de KNSB-competitie. Hij is de beste rekenmeester in het peloton. Slechts een concurrent, Bertjan van der Veen, kan het hem aanstaande zaterdag tijdens de finalerace in Eindhoven nog een klein beetje lastig maken. "Vandaag heb ik geen enkel risico genomen. Ik heb nu 32 punten voorsprong op Van der Veen. Dat is voor hem bijna niet meer goed te maken", zei Rozendaal opgelucht.

De wedstrijd in Utrecht blonk niet uit in schoonheid. Halverwege de race over honderd ronden brak het peloton in twee stukken. De voorste groep, met alle klassementstoppers, ringeloorde de grote meute. In de vluchtgroep van dertig rijders bleef het tot de finale rustig. Heideman schroefde in de laatste twee ronden het tempo omhoog. Niemand wist de koppositie over te nemen. Op het rechte stuk naar de finish zette Heideman al zijn concurrenten ver in de schaduw. Heideman, nog twee weken in dienst bij sponsor Wehkamp, gaat ervan uit dat zijn hele ploeg bij een ander bedrijf wordt ondergebracht. "Onze manager is in onderhandeling met een geldschieter. Binnen twee weken hopen ze alles rond te krijgen. Misschien dat mijn tiende seizoenzege wel een positieve uitwerking heeft op de afwikkeling van het nieuwe contract.

Bij de vrouwen won Petra Grimbergen de massasprint. Marianne Smit eindigde op de tweede plaats en Danielle Bekkering werd derde. Grimbergen, die eerder de KNSB-cup in 1997 won, kan die stunt aanstaande zaterdag in Eindhoven herhalen. De schaatsster uit Amsterdam staat in het klassement op de tweede plaats, acht punten achter Olympisch deelneemster Gretha Smit. Smit komt echter niet meer in actie op de marathon.


© ANP, 16-02
-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl