Kardinge Bokaal - Groningen - 15 februari 2002

Uitslagen: Dames - Heren A - Veteranen
Klassementen

Zeges voor Van Meggelen en Bekkering

De marathonrijders zijn weer terug op de plaats waar ze al het hele seizoen hun rondjes draaien: de kunstijsbaan. Een maand geleden werkten de mannen van de lange adem hun laatste KNSB/Essent-marathon af, de zestiende. Na uitstapjes in Oostenrijk (alternatieve Elfstedentocht) en Zweden (open Nederlands kampioenschap) werd de competitie vrijdag in Groningen hervat.

Het schaatsen op natuurijs heeft Rob van Meggelen goed gedaan. De rijder uit Amsterdam won in Groningen de zeventiende wedstrijd van de nationale marathon-cyclus. Hij toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van elf man. Yoeri Lissenberg en Henk Angenent werden tweede en derde.

Met nog twee wedstrijden voor de boeg blijft Miel Rozendaal leider in het klassement. De TVM-rijder heeft 31 punten voorsprong op de nummer twee, Bertjan van der Veen.

  

De race over honderd ronden in Groningen was een boeiende. Constant waren er uitlooppogingen. Maar de ploeg van klassementsleider Rozendaal controleerde de wedstrijd voorbeeldig. Pas twintig ronden voor het einde werd een groep van elf schaatsers, onder wie Peter de Vries, Angenent en Kramer, ruimte gegund. Niemand uit de kopgroep vormde een bedreiging voor Rozendaal. De vluchtgroep ringeloorde in de finale het peloton.

Duidelijk was dat de winnaar van de wedstrijd uit de kopgroep moest komen. In de laatste ronde nam Angenent het initiatief. Van Meggelen haalde de Elfstedenwinnaar op het voorlaatste rechte stuk in en sprintte vervolgens naar zijn derde seizoenzege.


Danielle Bekkering schreef de elfde marathon van de KNSB/Essent-competitie bij de vrouwen op haar naam. De schaatsster uit Den Ham toonde zich de snelste in de massasprint. Bekkering was dit seizoen een keer eerder succesvol op kunstijs. Petra Grimbergen uit Amsterdam en Marjanne Smit uit Rouveen werden tweede en derde. Olympisch deelneemster Gretha Smit gaat nog steeds aan de leiding in het klassement. Smit schaatst dit seizoen echter geen marathons meer.

© ANP, 15-02-02
 


www.MARATHONSCHAATSEN.nl