Ouderkerkse Schaatsvrienden Marathon - Amsterdam - 19 januari 2002

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B

Peter Baars en Gretha Smit winnen in Amsterdam

Baars wint loodzware marathon

Miel Rozendaal deed zaterdag in Amsterdam zijn uiterste best om zichzelf moed in te praten. Na afloop van de zestiende KNSB/Essent-marathon zei hij dat de schaatscompetitie nog lang niet is afgelopen. De lijstaanvoerder had tijdens de race over 150 ronden zijn oranje leiderspak flink af zien rafelen. Voor het eerst dit seizoen pakte de TVM-rijder geen enkel punt voor het klassement. De wedstrijd werd gewonnen door Rozendaals ploeggenoot Peter Baars, die in de finale met succes wegsprong uit een kopgroep van zes man. Jeroen de Vries en Peter de Vries werden tweede en derde.

Rozendaal leek al maandenlang fluitend naar de eindoverwinning in de marathoncompetitie te zullen schaatsen. Dat kwam hoofdzakelijk omdat zijn belangrijkste concurrenten Heideman en Michaud in het begin van het seizoen door valpartijen werden achtervolgd. Tot de wedstrijd in Amsterdam had Rozendaal ruim vijftig punten voorsprong op het tweetal. Aan de riante tussenstand werd overigens niet getornd. Zowel Heideman als Michaud finishten anoniem in het peloton.

Dat kon niet gezegd worden van Bertjan van der Veen, die in alle stilte een kleine machtsgreep aan het voorbereiden was. De 33-jarige Fries eindigde als vierde en klom in het klassement van de vierde naar de tweede plaats. Van der Veen maakte deel uit van de zes man sterke kopgroep, die twee ronden voorsprong had op het peloton. Van der Veen: "Door alle bonuspunten van vandaag heb ik Rozendaal ineens in het vizier gekregen. Ik sta nog maar 29 punten op hem achter. Met nog drie wedstrijden te gaan, is hij zeker niet onklopbaar. Temeer omdat we nu eerst in Oostenrijk en Zweden loodzware natuurijsklassiekers gaan schaatsen. Rozendaal wordt daar kwetsbaar van. Hij is geen natuurijsspecialist en ik wel."

De wedstrijd op de Jaap Edenbaan was een boeiende. De harde wind zorgde voor ouderwetse man-tegen-man gevechten. In de beginfase van de verlengde marathon over 150 ronden wisten negentien schaatsers het peloton te ringeloren. Uit de omvangrijke kopgroep bleken zes rijders in staat om nog eens een keer de grote groep de dubbelen. Baars, Van der Veen, Borst, Kaan, Jeroen en Peter de Vries moesten in de finale uitmaken wie er zou winnen. Baars opende het offensief. De Nederlands kampioen op kunstijs van 1996 kreeg echter geen ruimte. Toch liet hij zich niet ontmoedigen en plaatste kort na zijn eerste actie opnieuw een aanval. Ditmaal bleef een georganiseerde reactie uit, waardoor Baars solo naar zijn tweede overwinning op kunstijs reed.

"Dit werd tijd ook", verzuchtte de winnaar. "Onze ploeg had nog niet veel zeges behaald. Heideman en Michaud kaapten de dagzeges steeds voor onze neuzen weg. Ja, ik concentreer me nu op de natuurijswedstrijden in Oostenrijk en Zweden. Ik hoop er in ieder geval te starten. Het zal afhangen van mijn hoogzwangere vrouw. Als het kindje voor de buitenlandse trips komt, reis ik af. Anders niet."


Gretha Smit sluit marathonseizoen in stijl af

Bij de vrouwen won Gretha Smit de tiende wedstrijd van de KNSB/Essent-competitie. De schaatsster uit Rouveen sloot daarmee haar marathonseizoen in stijl af. Ze vertrekt donderdag naar Calgary, waar ze zich gaat voorbereiden op de Olympische Spelen van Salt Lake City. De Nederlands marathonkampioene maakt in Amerika haar olympisch debuut op de 3 en 5 kilometer.

In Amsterdam ging Smit nog eens ouderwets tekeer. Ze schaatste solo het peloton op twee ronden achterstand en boekte haar negende seizoenszege. "Het is vanaf nu gebeurd met de marathon. Ik wilde hier op een mooie manier afscheid nemen van het peloton. Maar makkelijk heb ik het vandaag zeker niet gehad. Tijdens mijn tweede uitloopronde heb ik zwart ijs gezien. Ik zat helemaal stuk. Gelukkig kwam ik mijn inzinking te boven", zei Smit na afloop.

De tweede plaats werd opgeëist door Petra Grimbergen, die in het klassement ook als tweede staat genoteerd. "Grimbergen zal nu de KNSB-cup wel winnen. Ik heb 47 punten voorsprong op haar. Door mijn afwezigheid kan Grimbergen mij in de komende drie wedstrijden gemakkelijk inhalen. Erg vind ik dat niet. Deelnemen aan de Olympische Spelen is nog steeds een droom voor me", glunderde Smit.

© ANP, 19/20-01-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl