Dasia Sport Marathon - Haarlem - 12 januari 2002

Uitslagen: Dames - Heren A - Veteranen

Heideman wint in Haarlem; tweede zege Jenita Hulzebosch

Heideman op jacht naar recordserie

Jan Maarten Heideman is haast niet te stoppen. Zaterdagavond zegevierde hij op vertrouwde wijze in de vijftiende marathonwedstrijd van de KNSB/Essent-competitie. De fysiotherapeut uit Oldebroek toonde zich de snelste in de massasprint. Het was alweer zijn negende zege dit seizoen en de veertigste in zijn loopbaan op kunstijs.

In de schaduw van Heideman finishte Miel Rozendaal als tweede. De TVM-rijder uit Warmenhuizen deed daarmee uitstekende zaken in het klassement. De lijstaanvoerder liep negentien punten uit op de nummer twee, Cedric Michaud, die in Haarlem ontbrak wegens griep. Erik Hulzebosch werd in Haarlem knap derde.

Met nog vier wedstrijden te gaan kan Rozendaal de Cup-winst nauwelijks meer ontgaan. "Het moet inderdaad gek lopen wil ik aan het eind van het seizoen de Essent Cup niet gaan heffen. Ik heb meer dan vijftig punten voorsprong op Michaud en Heideman. Dit is een prachtige uitgangspositie natuurlijk."

In Haarlem had Rozendaal zijn zinnen gezet op de dagoverwinning. Slechts twee zeges vielen hem dit seizoen ten deel en dat aantal is voor een klassementsleider wat karig. "Ik kom tegen mannen als Heideman en Michaud in de eindsprint steeds snelheid tekort. Dat vind ik best wel jammer. Maar aan de andere kant sta ik na elke wedstrijd op het podium. Mocht ik de Cup winnen dan ben ik daar zeker heel trots op. Ik ben dertig jaar en misschien krijg ik nooit meer zo'n kans."

Rozendaal speelt in de wedstrijden nooit verstoppertje en kiest vaak de aanval. In Haarlem was dat niet anders. Na vijftig van de honderd ronden ging hij op avontuur. Alleen Heideman kon mee in zijn slipstream. Tot stomme verbazing van de 2000 toeschouwers werd de ontsnapping van het tweetal verijdeld door Henk Angenent, de ploeggenoot van Rozendaal. "Dat was niet bijster slim van Angenent. Ik ga hem over dit voorval zeker aanspreken. Ik denk overigens niet dat hij dit bewust heeft gedaan. Angenent heeft zich helemaal gefocust op een dagoverwinning en dan vergeet hij het ploegenbelang wel eens."

In de finale opende de immer gretige Angenent het offensief. De Efstedenwinnaar werd op de hielen gezeten door Erik Hulzebosch, de nummer twee op de Bonkevaart in '97. De Elfstedenhelden kregen in Haarlem echter geen ruimte van het peloton, zodat de massasprint onvermijdelijk werd. Heideman maakte er een lange spurt van.

Hij kwam vierhonderd meter voor de finish op kop en was vervolgens voor iedereen ongrijpbaar. Met een voorsprong van twintig meter schaatste de Wehkamp-rijder over de eindstreep. Het was zijn veertigste overwinning op kunstijs en daarmee is hij nog zeven zeges verwijderd van het record van de gestopte Richard van Kempen.

Jenita Hulzebosch-Smit won bij de vrouwen de  negende marathon om de KNSB-beker. Ze kwam alleen over de finish nadat ze in de finale was weggereden uit het peloton. Daniëlle Bekkering uit Den Ham won de sprint van de grote groep, gevolgd door Gretha Smit. De zus van de winnares, die zaterdagochtend nog in Heerenveen een 3 kilometer afwerkte, verrichtte het nodige stopwerk voor haar bloedverwante. In het klassement om de KNSB-beker bleef Gretha Smit aan de leiding, met ruime voorsprong op Petra Grimbergen en Bekkering.

© ANP, 12/13-01-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl