Amsterdamsche IJsclub Bokaal - Amsterdam - 5 januari 2002

Uitslagen: Veteranen - Heren A - Heren B
Klassementen

Heideman wint 13e cupwedstrijd

Het decor rond de ijsbaan in Amsterdam was sprookjesachtig. Met veel sneeuw langs de piste en sterren aan de hemel begonnen de marathonschaatsers zaterdag aan hun dertiende KNSB/Essent-wedstrijd. Ondanks het feeërieke plaatje kon niemand enthousiast over het koersverloop worden. Jan Maarten Heideman won na honderd ronden de massasprint voor Roel van Hest uit Apeldoorn. Miel Rozendaal, die op de derde plaats finishte, behield de leiding in het algemeen klassement.

Ploegleiders die vroeger zelf in het peloton rondreden, stonden zaterdag hoofdschuddend langs de baan. Een individuele aanval van Elfstedenwinnaar Henk Angenent hadden ze gezien en verder bakte niemand er wat van. "De rijders moeten zich schamen", sprak de ploegleider van Frisia Jos Niesten boos. De tuinder uit Heemskerk, die in 1988 Nederlands kampioen werd, wil meer serieuze aanvallen van de toppers zien. "Eigenlijk moeten we terug naar vroeger tijden. Toen reden mannen als Van der Duim, Giling, Pronk, Van Wijhe en Hopman het peloton vaak op grote achterstand. Door die jongens is de sport ook groot geworden. De demarrages werden in die tijd veel verder doorgedreven dan nu. Het publiek wil aanvallers zien en geen types, die elkaars schaduw opzoeken, de wedstrijd controleren en bewust aansturen op een massasprint."

Dit seizoen kregen de meeste wedstrijden een vertrouwde naam als winnaar. Jan Maarten Heideman won acht keer en de Fransman Cedric Michaud evenaarde dat aantal. Klassementsleider Miel Rozendaal bleef steken op slechts twee zeges. "Wij willen de Cup veroveren, maar proberen tegelijkertijd met Angenent en Baars een dagzege mee te pikken. Dat lukt dus niet. Zelfs jongens die geen gevaar voor het klassement vormen, krijgen geen ruimte van het peloton. Ik raak er wel eens ontmoedigd van", zei Pascal Vergeer, de ploegleider van TVM.

"Allemaal onzin", reageerde Co Gilling, die teambaas van Bional. "Op dit moment verkopen de beroepsschaatsers hun sport gewoon heel erg slecht. Er zitten zes jongens in het peloton die rondetijden van 27 seconden kunnen schaatsen. De rest is beduidend langzamer. Ik heb de zes toppers nog nooit gezamenlijk een rondewinst op het peloton zien nemen. Mannen als Rozendaal, Heideman, Van der Veen ondernemen niks. Ze zijn bang om moe te worden. Ik heb ze nog nooit met bloed doorlopen ogen van het ijs zien stappen."

© ANP, © fotoMeijco van Velzen, 05/06-01-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl