2e Natuurijs Marathon - Noordlaren - 4 januari 2002

Uitslag

Heideman wint marathon op natuurijs

Koning Winter heeft de afgelopen dagen het bloed van de marathonschaatsers laten koken. Als dolle stieren vlogen de mannen van de lange adem vrijdag over de natuurijsbaan van Noordlaren. Niemand hield rekening met ploegenspel, tactiek en techniek. Jan Maarten Heideman won de wedstrijd over een uur en tien ronden.

Hij toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van elf man. De Fransman Cedric Michaud en Bertjan van der Veen werden tweede en derde. Het was de tweede keer dat de marathonrijders dit seizoen op natuurijs stonden.

Op 15 december van het vorige jaar kluunden ze over de ondergespoten sintelbaan in het Drentse Veenoord. De omstandigheden waren daar slecht. Het ijs was door de invallende dooi boterzacht. De schaatsers sneden met hun glij-ijzers dwars door de twee centimeter dikke ijskorst heen, zodat er geen fatsoenlijke schaatsbeweging gemaakt kon worden. De behendige Roel van Hest uit Apeldoorn zegevierde toen.

In Noordlaren daarentegen lag een fraai geprepareerd ijsvloertje. De wakkere bestuursleden van ijsvereniging De Hondsrug hadden op een asfaltbaan van 333 meter zo'n 100.000 liter water gesprenkeld. Na twee nachtvorstjes leverde dat een ijsdikte van tien centimeter op.

De voorzitter van de ijsclub in Noordlaren, Jan Geert Veldman, was trots op het resultaat. "Op 15 december hadden we hier ook zo'n mooie baan liggen. We hebben toen de wedstrijd ook uitgeschreven, maar de grote ploegen kozen op dezelfde dag allemaal voor Veenoord. Het feest kon derhalve hier niet meer doorgaan. Dat was een enorme domper voor ons. We hadden zo ons best gedaan. Ja, in de toekomst moeten we afspraken met de KNSB en Veenoord gaan maken welke club de exclusieve schaatsprimeur krijgt. Dat scheelt tenminste veel onnodig werk."

Desondanks waren de marathonschaatsers weer lyrisch dat ze konden schaatsen op natuurijs. "Dit is kicken", omschreef Heideman het gevoel. "Ja, ik ben 'gek in de kop'. Ik ga direct eerst even naar het Veluwemeer. Daar wil ik nog wat trainingsrondjes op schaatsen. Mijn coach Dries van Wijhe weet inmiddels precies waar het sterk is. Hij zakte vanochtend door het ijs. Dat hoort bij natuurijs, hè."

In Noordlaren streden 37 rijders om de dagprijs. In een levendige wedstrijd ontsnapten na veertig minuten elf man uit het peloton. De kopgroep, onder wie Michaud, Heideman, Borst en Angenent dubbelde de grote groep. Het elftal werd niet meer achterhaald. Heideman, die vorig jaar ook in Noordlaren won, trok met nog een ronde te gaan zelf de sprint aan. "Ik wilde als eerste de laatste bocht in. Zo kon ik de aanval op het rechte korte stukje van Michaud pareren", zei Heideman, die zijn zevende seizoenzege behaalde.


 

© ANP/JZIS, 04-01-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl