De Jong Ursem Marathon - Alkmaar - 29 december 2001

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B

Michaud en Smit winnen weer

Voorspelbaarheid beheerst het marathonpeloton deze winter. Cedric Michaud is de heerser die de schaatsende concurrenten geen mogelijkheid geeft tot welke vorm van opstand dan ook. Zaterdag schreef hij op de kunstijsbaan van Alkmaar de twaalfde wedstrijd van de KNSB/Essent-competitie op zijn naam. De 25-jarige Fransman toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van achttien man. Nederlands kampioen Jan Maarten Heideman en klassementsleider Miel Rozendaal werden tweede en derde.

Michaud tekende alweer zijn achtste seizoenszege bij. Het verschil met Heideman op de eindstreep bedroeg slechts enkele centimeters. Na de finish kwam er geen vreugdekreet van de winnaar. "Dat durfde ik niet. Ik dacht: ik moet eerst de finishfoto maar afwachten." Achteraf bekende Michaud dat hij op de finishlijn stilletjes in zichzelf had gejuicht. "Deze overwinning heb ik helemaal op mijn eigen kracht behaald. Mijn ploeggenoten Erik Hulzebosch en Arjan Smit waren ziek. En Henk van Benthem kwam al vroeg in de wedstrijd ten val. Ik gaf vandaag geen cent voor mijn kansen. Bovendien ben ik zo stijf als een plank. Tijdens de kerstdagen ben ik heen en terug naar mijn ouders in Nantes gereden. Die autorit was een helletocht. Ik heb uren in de file gestaan en moest door hevige sneeuwval hele stukken rustig rijden."

Op het ijs van Alkmaar scheurde Michaud er weer vrolijk op los. De race over honderd ronden was van begin tot eind boeiend. Constant waren er uitlooppogingen. In de openingsfase werd de wedstrijd echter ontsierd door een valpartij. Stam, Van Benthem, Borst, Hoogendoorn en Van der Veen sloegen over de kop. Voor Van der Veen had dat grote gevolgen. De nummer twee van het klassement moest vanwege een pijnlijke heup de wedstrijd verlaten. "Ik heb nog een tijdje door geschaatst. Maar de pijn werd me teveel. Jammer dit ongeluk. Ik heb vandaag heel veel kostbare punten verloren. Miel Rozendaal heeft een concurrent minder", zei Van der Veen verbitterd.

Na zestig ronden liet Michaud zijn avontuurlijke neigingen de vrije loop. De Nefit-rijder werd in eerste instantie gevolgd door Jeroen de Vries. Even later wisten nog tien rijders bij het tweetal aan te sluiten. Maar door het hoge tempo in de kopgroep moest een zestal schaatsers afhaken. Rozendaal, Michaul, Van Hest, Heideman, Peter en Jeroen de Vries bleven over en werkten goed samen. Het resulteerde in een ronde voorsprong op het peloton. Een jachtgroep met twaalf durfals, onder wie Angenent en Kramer, haalde na tachtig ronden dezelfde stunt uit als de kopgroep. Ook het twaalftal dubbelde het peloton.

De finale was zinderend. Van Meggelen opende het offensief. De Amsterdammer kreeg geen ruimte. Michaud schroefde vervolgens het tempo omhoog. Met een krachtsinspanning die zelfs voor marathonbegrippen uniek was, trok Michaud de wedstrijd naar zich toe. Met nog 500 meter te gaan trok hij zelf de eindsprint aan. Niemand wist hem in te halen.

Bij de vrouwen ging Gretha Smit met de zege aan de haal in hun zevende marathon om de KNSB/Essent-cup. De Nefit-rijdster uit Rouveen ontsnapte twee ronden voor de eindstreep uit het peloton en reed solo naar haar vijfde zege in het bekerklassement, de achtste in totaal dit seizoen. Sandra de Ronde won de sprint van het peloton, voor Petra Grimbergen.
"Het ging me niet makkelijk af vandaag. Ik ben grieperig. Volgende week zondag rijd ik voorlopig mijn laatste marathon in Heerenveen. Ik ga me daarna helemaal op de 3 en 5 km van de Olympische Spelen concentreren. Ik neem in januari deel aan de World Cup in Heerenveen. Ja, in de B-poule. Daar zitten gelukkig niet van die goede schaatssters bij", aldus Smit.

© ANP, 29-12-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl