Essent Nederlandse Kampioenschappen Kunstijs - Deventer - 26 december 2001

Uitslagen:   Heren B - Dames - Heren A - Veteranen

Heideman nederlands kampioen; Gretha Smit prolongeert titel

Jan Maarten Heideman is in Deventer de nieuwe nederlandse kampioen op kunstijs geworden. In een zinderende finale, waarin Miel Rozendaal, Peter de Vries en Hans van de Wetering enkele rondes voor het einde een voorsprong hadden genomen, was het Heideman die in de laatste ronde met steun van zijn ploeggenoten alsnog het gat kon dichten en de wedstrijd kon afmaken. Tweede werd Erik Hulzebosch en derde Andres Landman.

De Franse kwelgeest van het marathonpeloton Cedric Michaud zat op tweede kerstdag lekker thuis in Nantes te smikkelen en te smullen. Hij was als buitenlander uitgesloten voor de nationale titelstrijd. Zijn collega's in Nederland werkten in Deventer plichtmatig hun rondjes af. Sommigen verschenen met tegenzin op het semi-overdekte ijs van De Scheg. Schaatsen op een feestdag is voor de meeste rijders niet te verteren. Toch kwam het hoofdgerecht bij Jan Maarten Heideman terecht

De kenners hadden woensdag wel verwacht dat de fysiotherapeut uit Oldebroek zou winnen. Behalve Michaud kan bijna niemand in het peloton hem de baas. Het was alweer de zesde zege van dit seizoen en zijn 38e uit zijn carrière. Dat Heideman hier en daar al een slokop wordt genoemd, deert hem niet. "Elke sporter probeert het hoogste te bereiken. Ook ik wil zoveel mogelijk winnen. Alleen zal het dit seizoen moeilijk worden om de KNSB-cup voor de derde keer te veroveren. Ik ben in oktober te veel gevallen."

Het paste precies in zijn straatje zoals de wedstrijd zich ontwikkelde. Het peloton bleef bijna de hele race bijeen zodat de 4000 toeschouwers zich met uitzondering van de finale niet bijster vermaakten. Het enige noemenswaardige wapenfeit viel halverwege de race over 150 ronden te noteren. De 'oudjes' Arnold Stam, Yep Kramer en Arnold Gaasenbeek gingen op avontuur. Het drietal had een rondewinst voor ogen. Maar de jacht op succes ging niet door. Het jagende peloton maakte te veel snelheid. Pas tien ronden voor het einde was er opnieuw enig spektakel te zien. Outsider Van der Wetering wist een ontsnapping te forceren. Rozendaal en Peter De Vries haalden hem in. Onder aanvoering van Rozendaal ontwikkelde de vluchtgroep zoveel snelheid dat het peloton bijna in geslagen positie kwam te liggen. De Wehkamp-ploeg van Heideman wist echter met Borst, Van Oosterom en Winters op het nippertje de drie vluchters te achterhalen, zodat de kopman door zijn ploeggenoten met succes voor de massasprint gelanceerd werd. "Ik ben rustig gebleven. Toen het groepje met Rozendaal in de finale wegreed, wist ik dat ik zou winnen. Zij hadden geen kans van slagen. Doordat ik mijn krachten had gespaard, kon ik de eindsprint afmaken. Ja, ik rijd sinds een maand weer goed. Ik heb mijn oude schaatsen van zolder gehaald en nu voel ik me sterker dan ooit."

Dat was ook het geval met Erik Hulzebosch. "Ik ben nog nooit tijdens een NK op kunstijs als tweede geëindigd. Ik vind het reuze knap van mezelf. Temeer omdat ik verkouden ben. Als ik twee rondjes voluit reed, kreeg ik last van het 'Romme-syndroom'. Dan slipten mijn benen vol met gif. In de finale ben ik maar achter Heideman gaan zitten en die heeft me naar de tweede plaats gesleurd", bekende Hulzebosch, de Nederlands kampioen op natuurijs.

Gretha Smit prolongeert titel

Gretha Smit (midden) veroverde de nationale titel bij de vrouwen. Het was de derde keer op rij dat de schaatsster uit Rouveen kampioen werd. Het afgelopen weekeinde verbaasde ze nog met een Nederlands record op de 5000 meter waarmee ze plaatsing voor de Olympische Spelen van Salt Lake City afdwong. Smit had in Deventer samen met Lieke Splinter (links) een ronde voorsprong op het peloton dat eerder afsprintte. Daniëlle Bekkering (rechts) veroverde daarbij het brons.

Tijdens het NK marathon in Deventer moest ze haar reputatie van ongeslagen koningin van de marathon waarmaken. "Vandaag was ik veel zenuwachtiger dan bij de kwalificatiewedstrijden. Iedereen dacht dat ik het hier wel even zou winnen. Dat geeft tocht extra druk."

Ondanks haar uitstapje naar het langebaanschaatsen had de despoot van het vrouwenpeloton tijdens de race over 60 ronden geen last van inzinkingen. Gretha Smit is nu eenmaal de heerseres die het kleine aantal leden van de oppositie geen mogelijkheid geeft tot welke opstand dan ook. Na ruim twintig ronden ging ze op avontuur. Alleen Splinter kon in de slipstream blijven schaatsen. Smit en haar schaduw dubbelden halverwege de wedstrijd het peloton. Voor de achterblijvers was het pleit toen al beslecht. Niemand vormde meer een bedreiging voor Smit. Ook Splinter had niks meer in te brengen. Toen het peloton zich opmaakte voor de massasprint, glipte Smit gewoon mee. In de twee extra ronden werd Splinter al op een fikse achterstand gereden.

Dit seizoen voerde Smit opnieuw een schrikbewind uit in het marathoncircuit. Slechts twee van acht wedstrijden verloor ze. Voor Smit was het de derde maal dat ze na een NK op kunstijs het erepodium beklom. Op natuurijs triomfeerde ze in 1996, 1998 en 2000. Daarnaast werd Smit de laatste twee jaar winnares van de KNSB-Cup.

De komende weken gaat ze zich helemaal op de langebaan richten. Donderdag heeft Smit een gesprek met Ab Krook, de topsportcoördinator van de KNSB, over haar voorbereidingen op de Olympische Spelen. "Ik zou graag willen dat mijn zusje Jenita mee naar de Spelen gaat. Dan kan ik samen met haar trainen. Ik kom natuurlijk wel in een ploeg waarvan ik de meeste rijdsters niet ken. Mocht het niet lukken om Jenita mee te krijgen, dan is dat overigens ook geen groot probleem. Ik pas me makkelijk aan."

Fabian van Altena werd de nieuwe nederlandse kampioen bij de B-rijders. Albert Bakker veroverde de titel bij de Veteranen.

© ANP/JZIS/Meijco van Velzen, 26-12-01

Historisch overzicht NK


www.MARATHONSCHAATSEN.nl