Advirom Bokaal - Groningen - 22 december 2001

Uitslagen: Veteranen - Heren A - Heren B

Heideman wint generale voor NK

Jan Maarten Heideman heeft zaterdag in Groningen de elfde marathon van de KNSB/Essent-competitie op zijn naam geschreven. Hij toonde zich de snelste in de massasprint. Erik Hulzebosch en Roel van Hest werden tweede, respectievelijk derde. Miel Rozendaal finishte als vierde en blijft leider in het klassement.

Heideman doet de laatste weken met succes een beroep op zijn vlammend eindschot. Tijdens de zesdaagse versloeg hij de onverslaanbaar geachte Michaud twee keer en zaterdag klopte hij al zijn concurrenten opnieuw. Het was zijn vijfde overwinning dit seizoen en de 37e in zijn loopbaan op kunstijs.

Heideman is nog tien zeges verwijderd van het record van de gestopte Richard van Kempen. Aan het begin van het seizoen had de tweevoudig Cup-winnaar zich ten doel gesteld dit record te verbeteren. Michaud bleek onnavolgbaar en won zeven wedstrijden. De doelstelling van Heideman lijkt dit seizoen een utopie.

Hij heeft nog een tweede doel. Woensdag hoopt hij in Deventer Nederlands kampioen te worden. "Er liggen een paar jongens op de loer. Rozendaal, Angenent en Van der Veen zijn ook kandidaat. Vooral klassementsleider Rozendaal rijdt momenteel sterk." Rozendaal nam in de finale het initiatief, maar redde het niet. Heidema sprintte met een enorme vaart om hem heen.

De wedstrijd in Groningen was geen boeiende. Ontsnappingen werden bijna niet geregistreerd. Heideman: "Ik reed ook niet lekker. Ik heb me maar op de massasprint geconcentreerd. Dat is mijn specialiteit tegenwoordig."

De wedstrijd in Groningen was de generale voor het NK Kunstijs dat traditiegetrouw op 2e kerstdag wordt verreden. Plaats van handeling is deze keer Deventer. De dames (met Gretha Smit) starten om circa 12.15 uur, waarna om 14.00 uur de heren A hun kampioenschap over 150 ronden rijden (te zien bij de NOS).

© ANP, 22-12-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl