Greenery Six - Utrecht - 16 december 2001 (finale)

Uitslagen: Dames - Heren A
Klassementen

© foto Meijco van Velzen

Fransman Michaud eindwinnaar

Cedric Michaud heeft in zijn eentje een Nederlandse machtsgreep in het marathonschaatsen voorkomen. De 25-jarige Fransman hield vanaf de eerste tot aan de laatste wedstrijd van de Greenery Marathonzesdaagse al zijn concurrenten in de slipstream en bezorgde zijn land de eerste zege ooit in de zesdaagse. Michaud eindigde zondag in de slotetappe als achtste. De dagzege in Utrecht ging naar Amsterdammer Rob van Meggelen. Hans Pieterse uit Diemen eindigde als tweede.

De opvolger van drievoudig winnaar Jan Maarten Heideman voelt zich het meest op zijn gemak in de schaduw van het succes. Bijna onopgemerkt zat Michaud na de eindzege een drankje te drinken aan een tafeltje. De zoon van een timmerman bleef nuchter onder de loftuitingen. Bescheidenheid kenmerkt de rossige vedette uit Nantes. Cedric Michaud, sinds vorig jaar beroepsschaatster bij Nefit, is geen man van veel woorden. Opmerkelijke uitspraken zijn hem ook vreemd.

De atleet volgt zijn eigen koers en laat zich door niemand opjagen. Michaud woont tijdelijk in een bungalowpark in Elburg en stond pas in 1997 voor het eerst op de schaats. Als vrijbuiter trok hij naar Amerika, waar Peter Mueller hem de techniek bijbracht. Eerst probeerde hij naam te maken als langebaanschaatser, maar door geldgebrek en te weinig faciliteiten bij de Franse bond mislukte dat.

Ploeggenoot Erik Hulzebosch ontdekte Michaud als marathonrijder. "Ik volgde hem bij het skeeleren. Niemand kon hem de baas op rolschaatsen. Ik dacht: die jongen moeten we een contract aanbieden. Ik heb daar geen moment spijt van gehad. Hij is erg sociaal in de omgang en in de wedstrijden toont hij een enorme wilskracht. Dat zag je nu ook weer. Nooit schuwde hij kopwerk en dat terwijl hij de leider in het klassement is", sprak Hulzebosch lovend.

Voor de finale race was Michaud een beetje zenuwachtig. Steeds moest hij denken dat zijn concurrent Heideman het eindklassement voor de vierde achtereenvolgde keer zou winnen. Hij had faalangst. Het verschil was twintig punten, na de zaterdag door Heideman in Den Haag gewonnen wedstrijd. "Met al die bonuspunten van vandaag mocht ik tien plaatsen achter Heideman finishen. Natuurlijk heb ik de wedstrijd wel een beetje op hem afgestemd. Ik wilde deze eindoverwinning graag pakken. Vorig jaar kwam ik een punt tekort op Heideman en dat vond ik toch wel een beetje zuur", zei Michaud.

Tijdens de finale in Utrecht maakten de Nederlandse collega's het niet moeilijk voor Michaud. Een kopgroep van vijf man, onder wie Van Meggelen, Pieterse en Bouma, dubbelde na honderd van de 150 te rijden ronden het peloton. "Op dat moment hoefde ik me al niet meer te klasseren. De bonuspunten waren al vergeven aan de rijders van de kopgroep", grijnsde Michaud na afloop. Van Meggelen toonde zich in de eindsprint de rapste van de kopgroep. De Amsterdammer maakte door zijn overwinning een sprong van de zesde naar de tweede plaats in het klassement. Heideman werd derde.

Voor het grootste deel van het peloton waren de zesdaagse en de natuurijswedstrijd in Veenoord een zware opdracht. Michaud daarentegen oogde nog fris. "Als je wint, ben je niet kapot te krijgen. Ik heb de hele week genoten. Vooral in Veenoord. Die Hollanders zijn allemaal zo enthousiast als het gaat vriezen. Dat sfeertje rond natuurijswedstrijden bevalt me best. Ja, ik weet het zeker. Ik wil hier nog heel wat jaartjes wonen", zei de glunderende kampioen.


Daniëlle Bekkerink uit Den Ham werd winnares van de marathondriedaagse voor vrouwen. Zij eindigde zondag als tweede achter Janny Zonderland uit Sint-Nicolaasga.

© ANP, 16-12-01
 


www.MARATHONSCHAATSEN.nl