1e Natuurijs Marathon - Veenoord - 15 december 2001

Uitslag - Foto's

Zege voor Roel van Hest

Het ijs had geen glans meer. De winter was al weg. Toch kon zaterdag nog net de eerste marathonwedstrijd op natuurijs in Veenoord worden gereden. Op het boterzachte ijs vierde Roel van Hest zijn eerste succes als A-rijder. De kleinste en lichtste man van het peloton toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van elf man. De zwaargewichten Ruud Borst en Peter de Vries werden tweede en derde.

Natuurijswedstrijden worden altijd geassocieerd met mooie sfeerplaatjes van winterse landschappen. Mede door de hoge temperatuur was het decor in Veenoord verre van mooi. De marathonrijders hadden daar geen boodschap aan. Natuurijs is heilig voor hen. Vandaar dat ze massaal (91 deelnemers, van wie 39 A-rijders) de organisatoren van Veenoord om de hals vielen. Zes cameraploegen en een twintigtal journalisten rukten uit voor de eerste marathon op natuurijs. "Het wordt steeds gekker. Ik begrijp er niks van", zei mede-organisator Jacob-Jan Sieben. De Drentse ijsvereniging Nieuw Amsterdam/Veenoord heeft een abonnement op schaatsprimeurs.

Dit jaar bleef de concurrentie voor de veertiende keer opnieuw achter. Maar dat was met dank aan de Noordlarense ijsclub de Hondsrug, die de ijsbaan zaterdag ook wedstrijdklaar had liggen. De Groningse ijsvereniging trok zich evenwel terug, omdat de grote marathonploegen allemaal voor Veenoord kozen. Een tweederangswedstrijd wilde men niet in Noordlaren. Op de ijsbaan in Veenoord, die in de zomer fungeert als speedwaybaan, werd met een giertank 2000 liter water gesprenkeld. In de nacht van vrijdag op zaterdag dreigde het om 03.00 uur fout te gaan. Het vroor niet hard genoeg meer om het ijs te laten aangroeien. De ijsdikte bleef op zo'n vier centimeter steken en dat gaf problemen in de wedstrijd.

Tal van schaatsers, onder wie Huitema, Van Benthem, Van der Veen en Hulzebosch, sneden met hun glij-ijzers dwars door de ijskorst heen. Eenmaal in contact met de sintels veroorzaakte dat dikke bramen op de schaatsen, waardoor verder rijden geen zin meer had. De wedstrijd over een uur en tien ronden werd in de slotfase beslist. Henk Angenent ging als eerste op avontuur. De Elfstedenwinnaar werd na een solo van tien minuten bijgehaald door een jachtgroep met tien rijders, onder wie Gaasenbeek, Pieterse, Kramer, Peter de Vries en Van Meggelen. Het elftal werkte goed samen en dubbelde het peloton.

In de eindsprint leek Van Meggelen de troef in handen te hebben. Maar de Amsterdammer viel in de laatst bocht stil. Roel van Hest, een neef van marathonloper Greg van Hest, veerde vervolgens zeer behendig over het ijs en liet de concurrentie achter zich. De negentienjarige Van Hest (65 kilo) is naast de lichtste ook de jongste schaatser van het peloton. Hij hield het afgelopen donderdag voor gezien in de zesdaagse. "In tegenstelling tot de andere jongens heb ik rust genomen. Ik kan geen drie wedstrijden in 24 uur rijden. Daar ben ik nog te jong voor", zei Van Hest. "Wij zijn ook wel een beetje gek", bekende Peter de Vries, die derde werd. "Vrijdagavond schaatsten we in Eindhoven, nu hier in Veenoord en zaterdagvond in Den Haag. Maar klagen doen we niet. Ja, toch. Ik vind het jammer dat deze natuurijswinter voorlopig weer is afgelopen."

ANP, 15-12-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl