Greenery Six - Groningen - 12 december 2001 (2e dag)

Uitslagen: Heren B - Heren A
Klassementen

Zevende zege Michaud

De speaker noemde hem de TGV. Cédric Michaud raast als ware hij de hogesnelheidstrein over het ijs. In Groningen tijdens de tweede wedstrijd van de marathonzesdaagse geselde de Franse schaatsenrijder het peloton met een ijzingwekkend tempo. Michaud greep op het kunstijs van Kardinge zijn zevende zege van het seizoen. Het 25-jarige wonderkind toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van dertien. Henk Angenent en Peter de Vries werden tweede en derde.

Michaud steekt in een supervorm. Zijn collega's zijn de wanhoop nabij. ,,Tegen deze man valt niet te rijden. Alleen de tweede plaats is nog interessant'', sprak Angenent. De wedstrijd over honderd ronden kreeg een spraakmakende ontknoping. In eerste instantie had een vluchtgroep met elf schaatsers, onder wie Angenent, Van Meggelen en Peter de Vries het peloton gedubbeld. Een jachtgroep met Michaud, Heideman, Rozendaal, Van der Veen en Van Hest had hetzelfde doel voor ogen. Dat wilde lange tijd niet vlotten. Pas na negentig ronden wisten alleen Michaud en Rozendaal de aansluiting bij de staart van het peloton te bewerkstelligen. De rest bleef hondsvermoeid en verbaasd achter.

Michaud had bij zijn succesvolle achtervolging hulp gekregen van zijn knecht Erik Hulzebosch. ,,Hij liet zich uit het peloton terugzakken. Dat was mijn geluk en anders had ik het zeker niet gered'', erkende Michaud. Het ploegenspel is dit seizoen voor het eerst toegestaan door de KNSB. ,,Vandaag was ik niet gelukkig met het nieuwe reglement. Ik had anders gewonnen. Maar je kan het ook anders bekijken. Dit opgevoerde ploegenspel bracht heel veel spektakel'', zei Angenent.

De finale was een zinderende. Iedereen dacht dat Michaud tijdens de race teveel met zijn krachten had omgesprongen. Dat bleek verkeerd gedacht. In de laatste ronde zette hij zijn medevluchters ver in de schaduw. Met een voorsprong van twintig meter kwam hij als eerste over de finishlijn. ,,Het liep allemaal perfect. Het enige nadeel was dat ik in de finale met een enorme grote braam op mijn schaats reed. Maar als je in vorm bent, heb je daar geen last van.''

Frank Woltman won evenals gisteren bij de B-rijders.

© ANP, 13-12-01

Foto's
 (Meijco van Velzen)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl