Greenery Six - Assen - 11 december 2001 (1e dag)

Uitslagen: Heren B - Heren A

Michaud wint ook 1e wedstrijd 6-daagse

Cedric Michaud heeft dinsdag de eerste wedstrijd van de Greenery-zesdaagse gewonnen. De Fransman won in Assen de eindsprint van een kopgroep van 25 man. Rob van Meggelen en Jan Maarten Heideman werden respectievelijk tweede en derde. Het eerste spruitjespak, het leiderstricot in de zesdaagse, kwam derhalve om de schouders van Michaud terecht. Verrassend was dat niet, want de Nefit-rijder bleef de afgelopen weken in vijf KNSB/Essent-wedstrijden ongeslagen.

De wedstrijd over honderd ronden kende een boeiend verloop. Constant werden er vluchtgroepjes geformeerd. Maar tot een uitloopronde leidde dat niet. Pas na zeventig ronden vonden 25 rijders elkaar. De omvangrijke kopgroep met o.a Angenent, Heideman, Van Meggelen en Van der Veen ringeloorde in korte tijd het peloton. Voor de achterblijvers was het pleit toen al beslecht, want de koplopers controleerden de koers voorbeeldig.

In de finale werd de kopgroep geleid door het TVM-duo Angenent en Rozendaal. Het tweetal kon zich niet aan kop handhaven. Michaud zette 500 meter voor de eindstreep de sprint aan en werd niet meer achterhaald. Met zijn zesde seizoenzege toucheerde hij 300 gulden. ,,Dat geld kan ik wel gebruiken. Vandaag kreeg ik een boete van 120 gulden in Dronten. Waarom? Ik weet niet. Ik moest met mijn auto stoppen, maar dat begreep ik niet en ben doorgereden. Dat heb je met een taalprobleem in Nederland. Ik wist niet dat stoppen "stilstaan" betekende. Dat ben ik niet gewend", grijnsde de Fransman.

De komende dagen hebben de langeafstandsmannen de serie om de "Greenery Six" verder op het programma staan. Deze reeks wordt voortgezet in achtereenvolgens Groningen, Amsterdam, Eindhoven, Den Haag en Utrecht. De verwachting is dat alle etappes een eentonig verloop zullen hebben. Behalve de Jaap Edenbaan in Amsterdam zijn alle overige ijsstadions van een overkapping voorzien. Zonder weersinvloeden ontwikkelt het peloton een te hoge snelheid voor serieuze ontsnappingen. Maar misschien komt er ook nog natuurijs. ,,Dat zou geweldig zijn", zei Heideman. ,,Dan raakt het peloton tenminste helemaal gesloopt en krijgen we mooie wedstrijden. Hopelijk staat de natuurijswedstrijd van Veenoord zaterdag al op de kalender."

Frank Woltman won de eerste wedstrijd bij de B-rijders.

© ANP, 11-12-01

Foto's
 (Meijco van Velzen)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl