Deventer - 8 december 2001

Uitslagen: Veteranen - Heren A - Heren B

Vijfde zege op rij voor Michaud

Nog altijd heeft Cedric Michaud zijn gelijke in het marathonschaatsen niet gevonden. De 25-jarige Fransman tiranniseert en geselt de grote groep krachtpatsers met een ijzingwekkend tempo. Zaterdag greep hij op de kunstijsbaan van Deventer zijn vijfde achtereenvolgende zege. Michaud toonde zich de snelste in de massasprint. Jan Maarten Heideman en klassementsleider Miel Rozendaal werden in de tiende KNSB/Essent-marathon tweede en derde.

Vraag niet waaraan hij zijn successen te danken heeft. De Nefit-rijder zal diep zuchten, lang nadenken en vervolgens met een dooddoener op de proppen komen. Michaud: ,,Het zijn allemaal onverklaarbare dingen in de sport. Men vraagt al ruim een maand wat er met me aan de hand is. Nogmaals, ik weet het niet.'' Zijn ploeggenoot Erik Hulzebosch heeft wel een verklaring: ,,Win je eenmaal een paar wedstrijden, dan kan je niet meer kapot. Dat winnaarsgevoel werkt als opium. Michaud is momenteel van onnavolgbare klasse. Komt ook door zijn techniek en ideale lichaamsbouw. Hij is licht en veert over het ijs.'' Michaud is een snelle leerling.

De in Elburg wonende sporter maakte in het verleden naam in het skeeleren. Pas in 1997 reed hij voor het eerst op schaatsen. Als vrijbuiter trok hij naar Amerika waar Peter Mueller, destijds coach van de Franse kernploeg, hem de techniek bijbracht. Eerst probeerde hij naam te maken als langebaanschaatser, maar door geldgebrek en te weinig faciliteiten bij de Franse bond mislukte dat. In 1999 debuteerde Michaud in het marathonpeloton. ,,Mijn vriend Erik Hulzebosch heeft me toen geďntroduceerd. Op zijn advies heb ik eerst de zesdaagse geschaatst. Dat ging goed. Ik werd gelijk verliefd op het marathonschaatsen en heb toen een contract getekend bij Nefit. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.''

Inmiddels wordt er met respect naar Michaud gekeken. Vorig seizoen won hij vier marathons en dit jaar grijpt hij de ene na de andere zege. Tijdens de races is hij altijd in de voorste linies te vinden en hij kiest vaak de aanval. ,,Dat waardeer ik erg'', sprak Hulzebosch lovend. ,,Drie jaar geleden reed KC Boutiette voor ons team. Die Amerikaan deed nooit kopwerk en bewaarde al zijn krachten voor de slotronde. Michaud doet dat niet. Het is een karaktermens. Hij kiest altijd de aanval.''

In Deventer liet Michaud vaak zijn avontuurlijke neigingen de vrije loop. Maar hij kreeg evenals andere strijdlustige schaatsers, onder wie Angenent, Heideman en René Ruitenberg, geen ruimte. De massasprint was derhalve onvermijdelijk. Hulzebosch wilde een lange eindsprint en zette twee ronden voor het eind aan. De Nederlands kampioen op natuurijs werd net voor de laatste bocht weer bijgehaald door Rozendaal. Op het rechte stuk naar de finish sloeg Michaud zijn slag. Eerst haalde hij Rozendaal in en vervolgens was Heideman aan de beurt. Het verschil met Heideman op de finishlijn was overigens niet groot, een schaatslengte.

© ANP, 09-12-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl