Beukers Bike Marathon -Alkmaar - 1 december 2001

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B

Opnieuw Cedric Michaud en Gretha Smit

Cedric Michaud blijft het schaatspeloton in een ijzeren greep houden. Op het kunstijs in Alkmaar behaalde hij zaterdag zijn vierde achtereenvolgende marathonoverwinning in de KNSB/Essent-competitie. Michaud toonde zich andermaal de snelste en de slimste. Op ijs als schuurpapier ontsnapte de Fransman in de finale uit een kopgroep van 22 man en soleerde naar de finish. Jan Maarten Heideman en klassementsleider Miel Rozendaal werden tweede en derde. Na afloop van de negende competitiewedstrijd maakten de gerenommeerde marathonrijders een diepe kniebuiging voor Michaud.

"Onvoorstelbaar wat is die vent sterk. Hij moet me maar eens schaatsles geven", verzuchtte tweevoudig KNSB-cup winnaar Heideman. "Het is een echte Fransman. Hij doet het met de Franse slag. Snel en effectief", lachte Michauds ploeggenoot Hulzebosch. Elfstedenwinnaar Henk Angenent gaf Michaud ook al een groot compliment. "Als hij deze vorm weet te behouden, wint hij alles dit seizoen." Klassementsleider Rozendaal is zich daarvan bewust. "Begin oktober had ik geen rekening met Michaud gehouden. Temeer daar hij steeds in de wedstrijden viel. Maar nu hij iedere week wint, wordt hij een serieuze bedreiging voor me. Ik denk dat ik het in januari en februari heel moeilijk met hem krijg."

Michaud heeft in zijn loopbaan nu acht overwinningen behaald. De ranglijst aller tijden wordt aangevoerd door Richard van Kempen. De rietdekker uit Nieuwveen, tegenwoordig ploegleider van de NUON-ploeg, schreef 47 wedstrijden op kunstijs op zijn naam. Michaud is pas 25 jaar en kan nog jaren mee in het wereldje waarin dikke veertigers als Yep Kramer, Henri Ruitenberg en Jan Eise Kromkamp nog immer tot de cracks behoren. "De komende drie jaar blijf ik nog zeker in Nederland. Ik wil hier nog heel veel dagoverwinningen behalen, Nee, Van Kempen schaats ik waarschijnlijk niet uit de recordboeken", verwacht Michaud.

De wedstrijd in Alkmaar leek aanvankelijk een boeiende te worden. In de beginfase werden er een paar vluchtgroepjes geregistreerd. Na veertig ronden viel de beslissing. Michaud, Borst en Rozendaal waren de aanstichters van de ontsnapping. Het drietal kreeg negentien man mee. De omvangrijke kopgroep ringeloorde halfweg koers het peloton. De wedstrijd ging vervolgens op slot, zodat de 4000 toeschouwers zich met uitzondering van de finale niet bijster vermaakten. Michaud liet daarin zien dat hij een meester is. "TVM, Frisia, Wehkamp en Thyssen zaten allemaal met meerder schaatsers in de kopgroep. Ik verraste hen door mijn snoeiharde demarrage. Ik heb er toen maar een wedstrijd van 1500 meter van gemaakt. Ik ben vol doorgegaan en zag onderweg dat niemand me bij kon halen. Een heerlijk gevoel natuurlijk. Ik kan dit werk eigenlijk ook goed aan. Op de 1500 meter heb ik ooit een tijd van 1.51 gereden", aldus Michaud.

Gretha Smit schreef de zesde wedstrijd van de KNSB/Essent-competitie bij de vrouwen op haar naam. De schaatsster uit Rouveen had samen met Lieke Splinter een ronde voorsprong op het peloton. In de finale probeerde Smit haar zus Marianne voor de massasprint te lanceren. "Dat mislukte. Marianne had helemaal niet door dat ik haar wilde helpen", aldus Gretha Smit. De massasprint werd gewonnen door Danielle Bekkering. Smit hoefde in de twee extra ronden de eindsprint niet meer aan te gaan. Zij had haar enige medevluchter Splinter gelost en boekte haar zesde seizoenzege.

© ANP, 01-12-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl