32e Lichtstad Trofee - Eindhoven - 24 november 2001

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B

Cedric Michaud heeft opnieuw zijn gelijke niet gevonden in het marathonpeloton. De 25-jarige Fransman won zaterdagavond op de Eindhovense ijsbaan de achtste wedstrijd van de KNSB/Essent-competitie.

Michaud toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van vijftien man en schreef zijn derde achtereenvolgende zege bij. Jan Maarten Heideman werd tweede, Bertjan van der Veen derde. Klassementsleider Miel Rozendaal eindigde op de zevende plaats.

De verlengde marathon over 150 ronden kende lange tijd weinig wapenfeiten. Het tempo in het peloton lag te hoog voor serieuze ontsnappingen. Toch kregen de 1700 toeschouwers halverwege de race spektakel te zien. Vijftien schaatsers vonden elkaar en trokken de gashendel nog eens extra open.

De omvangrijke groep met Heideman, Michaud, Stam, Rozendaal en Angenent slaagde in haar opzet: een voorsprong van 400 meter op de rest van het peloton. Voor de achterblijvers was het pleit toen al beslecht. De koplopers en hun ploeggenoten controleerden de koers voorbeeldig.

In de finale liet anti-sprinter Stam zijn avontuurlijke neigingen nog de vrije loop. De Brabander hield voor eigen publiek de ontsnapping twee ronden vol. Toen de overige veertien coureurs de rebel weer tot orde riepen, was het duidelijk. De winnaar van de marathon van Eindhoven moest uit de kopgroep van vijftien schaatsers komen.

Ruud Borst schroefde in de laatste ronden het tempo omhoog. De langste man van het peloton wilde zijn ploeggenoot Heideman voor de eindspurt lanceren. "Dat lukte redelijk. Ik kwam de laatste ronde op kop te zitten. Michaud zat lekker bij me in de luwte. Op het laatste rechte stuk naar de eindstreep reed hij me voorbij", sprak de teleurgestelde Heideman.

Heideman kreeg woensdag een zware klap te verwerken. Zijn sponsor Wehkamp stopt na dit seizoen als geldschieter. "Ik was woensdag stomverbaasd en nog steeds. Ik weet niet waarom de geldkraan dichtgaat. Maar dat doet er ook niet toe. Het besluit van Wehkamp staat vast. Ik wil me nu zoveel mogelijk in de kijker rijden. Misschien levert dat een nieuw collectief sponsorcontract op. Ja, we streven ernaar om de ploeg intact te houden. Met Borst, Van Oosterom, Bouma en ploegleider Jan Wiebe Last draait het perfect", zei Heideman.

Dat doet het ook met het Nefit-team, de ploeg van winnaar Michaud. "Sinds ik op nieuwe schaatsen rijd, heb ik het oude gevoel op het ijs terug. Nee, uniek is het natuurlijk niet wat ik als buitenlander in het Hollandse peloton laat zien. De Amerikaan KC Boutiette won in het seizoen van '98-'99 maar liefst zeven keer. Dus ik moet de komende tijd nog vol aan de bak."

"Nee, ik rijd niet voor het klassement. Ik wil zoveel mogelijk overwinningen en concentreer me verder op de Greenery Six. Vorig seizoen verloor ik de zesdaagse met een paar punten verschil van Heideman. Dat zit me nog lang niet lekker", aldus Michaud.

gsmit5.jpg (16280 bytes)Gretha Smit won bij de vrouwen de vijfde wedstrijd van de KNSB/Essent-competitie. De schaatsster uit Rouveen had samen met Lieke Splinter een ronde voorsprong op het peloton. Tot een eindsprint kwam het niet tussen de twee koplopers. Smit ontsnapte in de finale en reed solo naar de eindstreep. Ze boekte haar vijfde seizoenzege en verstevigde de leiderspositie in het algemeen klassement aanzienlijk.