Thyssen Liften Marathon - Groningen - 17 november 2001

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B

cedricmichaud0102.jpg (10886 bytes)Michaud en Smit winnen in Groningen

Wild-west-taferelen in de marathon met een Fransman die wint. Na drie valpartijen in zeven wedstrijden van de KNSB/Essent-competitie bleef Cedric Michaud zaterdag eindelijk op de been. De 25-jarige Nefit-rijder toonde zich in Groningen de snelste in de massasprint. Klassementsleider Miel Rozendaal en Erik Hulzebosch werden tweede en derde.

De race over honderd ronden op het kunstijs van Kardinge was de meest spraakmakende van dit seizoen. In de beginfase fleurde een val van Rozendaal het wedstrijdbeeld op. Een groep van zeventien schaatsers wilde profiteren van de technische fout van de TVM-kopman en begon keihard te rijden. Mannen als Heideman, Michaud, Van Meggelen, Borst, Peter de Vries, en Van der Veen dachten door hun actie veel punten op de in problemen geraakte klassementsleider goed te maken.

De omvangrijke kopgroep ijlde met een enorme snelheid over de piste. Het peloton lag op zo'n halve baan achterstand. Rozendaal, omringd door al zijn ploeggenoten in het peloton, gaf Angenent en Baars opdracht naar de vluchtgroep te schaatsen. Samen met nog zeven rijders zette het tweetal de achtervolging in.

Rozendaal bleef alleen achter en nam het peloton zo'n twintig ronden op sleeptouw. ,,Ik moest alles alleen doen. Ik vond het knap lullig van al die jongens die na mijn val de aanval op me in zetten. Alle grote ploegen vormden een blok tegen me. Vroeger was het anders. Als iemand viel, wachtte je. Misschien heeft de zakelijkheid in het peloton wel toegeslagen. Dat zou ik jammer vinden'', sprak Rozendaal een tikje verbitterd.

Het team van TVM wist zich na dertig ronden in de kopgroep te nestelen en ging als stoorzender fungeren. Dat werkte, vooral door Angenent. De Elfstedentochtwinnaar reed in de frontlinie met de handrem erop. Dit tot grote ergernis van Heidemam, die aan de binnenkant van de baan zijn plaaggeest in wilde halen. Daar was geen ruimte.

,,Angenent pakte me bij de kont en met een heupzwaai belandde ik in de kussens. Ik snap zo'n actie niet. Op deze wijze maak je de marathonsport kapot. Nee, ik ga Angenent niet terugpakken. Zo zit ik niet in elkaar'', zei de tweevoudige winnaar van de KNSB-beker.

Na afloop diende Heideman's ploegleider Last een protest in bij scheidsrechter Van der Zwaag. Dat haalde niets uit. De tien juryleden en de scheidsrechter hadden het incident niet gezien. Angenent reageerde nuchter op het voorval. ,,Heideman haalde een linke actie uit. Je moet nooit aan de binnenkant gaan inhalen. Daar ligt gewoon geen ruimte. Ik heb Heideman inderdaad vastgepakt, maar dat was om mezelf staande te houden. Natuurlijk is het lullig voor hem, maar hij heeft het aan zichzelf te danken.''

Na Heideman's valpartij in de 35e ronde werd de kopgroep door het peloton achterhaald. De wedstrijd ging vervolgens op slot, zodat de massasprint onvermijdelijk werd. De onverwoestbare Rozendaal maakte tempo in de finale. Op het voorlaatste rechte stuk sprintte Michaud hem voorbij.

De Fransman, vorig seizoen goed voor vier overwinningen, gaf zijn koppositie niet meer uit handen. ,,Vandaag heb ik een paar nieuwe schaatsen ondergebonden. Op het andere stel viel ik steeds. Het linker glij-ijzer stond niet goed onder de schoen. Ik heb het oude schaatsgevoel weer terug'', sprak de winnaar opgetogen.

grethasmit0102.jpg (8610 bytes)Greta Smit won bij de vrouwen de vierde marathon om de KNSB-beker. De stayer uit Rouveen, die een poging gaat wagen om in februari aan de Olympische Spelen in Salt Lake City deel te nemen, kwam alleen over de finish. Ze had een voorsprong van 1 ronde op het peloton. Daniëlle Bekkering eindigde als tweede, Petra de Boer-Grimbergen kwam als derde over de streep. Voor Smit was het haar derde seizoenszege. Ze heeft in het klassement 15,3 punten meer dan nummer twee De Boer-Grimbergen.

© ANP, 17/18-11-01



www.MARATHONSCHAATSEN.nl