Thialf Evenementencentrum Marathon - Heerenveen - 14 november 2001

Uitslagen: Veteranen - Heren A - Heren B

erikhulzebosch0102.jpg (12336 bytes)Hulzebosch wint marathon Thialf

Het ijsstadion Thialf onderging de afgelopen maanden een facelift. De operatie van de oude Heerenveense ijsvloer kostte 17 miljoen gulden. De professionele marathonschaatsers hadden woensdag de eer om het ijs voor het eerst in een wedstrijd te testen.

Erik Hulzebosch had de primeur van de overwinning op de nieuwe ijsvloer. Hij toonde zich tijdens de zesde KNSB/Essent-marathon de snelste in de massasprint. Klassementsleider Miel Rozendaal en Frans de Ronde werden tweede en derde.

Het Thialf-ijs wordt niet langer meer met behulp van ammoniak bevroren. Vier nieuwe computergestuurde vriesmachines produceren ijs met frezium, een milieuvriendelijke vloeistof. Ook leidingwater wordt niet meer gebruikt. Daarin zitten teveel chemicaliën en mineralen. Die stoffen werken vriespuntverlagend, waardoor de ijsmachines harder moeten vriezen om ijs te krijgen. Voortaan wordt er met gefilterd hemelwater gewerkt en dat bevordert de snelheid van de schaatsers.

f011114a.jpg (18860 bytes)Op recordijs hadden de marathonrijders dit seizoen nog niet geschaatst. Alle coryfeeën hadden er zin in. Dat resulteerde op het snelle Thialf-ijs in verscheidene uitlooppogingen. Maar tot een definitieve uitbraak kwam het niet. Constant noteerde het peloton rondentijden van 30,8 seconden. Met een eindtijd van 51 minuten en 20 seconden werd een absoluut record gevestigd. "Ik reed heerlijk op dit ijs. Ik had heel veel grip", zei winnaar Hulzebosch.

f011114b.jpg (15843 bytes)In de slotronden was het dringen geblazen. Vijf rijders, onder wie Angenent en Van Meggelen, kwamen in de verdrukking en gingen onderuit. Hulzebosch wist alles te omzeilen. Samen met zijn zwager Rozendaal stormde hij het laatste rechte stuk naar de finish op. "Het hele seizoen heb ik mijn Franse ploegmaat Michaud in de gaten gehouden. Maar in de finale ging het steeds fout tussen ons. Hij spreekt Frans en ik praat plat. Vandaar dat ik maar eens mijn eigen lijn koos."

Op de eindstreep was met het menselijk oog geen verschil te zien wie er won. Hulzebosch en Rozendaal moesten minutenlang op de finishfoto wachten. Rozendaal: "Ik maakte een foutje. Ik bleef schijnbaar net voor de finish niet met mijn schaats op het ijs. Volgens de nieuwe regels is dat noodzakelijk. Over het ijs was ik trouwens niet tevreden. Het was te smerig en ik had heel veel bramen op mijn schaatsen."

© ANP, 14-11-01



www.MARATHONSCHAATSEN.nl