Dick van Gangelen Trofee 06-07

De Dick van Gangelen Trofee is een ode aan een bevlogen sportverslaggever, die in januari 2004 overleed. De onderscheiding is bedoeld voor de opvallendste marathonschaatser van het seizoen. Dat kan de beste aanvaller zijn of de beste knecht, maar steeds een schaatser die het peloton en de marathon kleur geeft.

Na het succes van de  2 vorige seizoenen kende een deskundige en onafhankelijke jury ook in dit seizoen weer iedere wedstrijd punten toe (5,4,3,2,1) aan de vijf meest opvallende A-rijders. Nieuw dit seizoen was dat ook voor de Dames een prijs in het leven is geroepen. De jury wisselde per wedstrijd en bestond uit oud-marathonschaats(st)ers en journalisten. Een van hen legde als 'rapporteur' wekelijks uit wie om welke reden punten kreeg (zie onder).

Tot de wedstrijdenreeks behoorden alle landelijke A-marathons (o.a. Essent Cup, Essent Driedaagse en de Greenery Six) en de belangrijkste buitenlandse natuurijswedstrijden. Voor de 200 km-wedstrijden en de finale van de Essent Cup werden overigens dubbele punten toegekend.

Het prijzengeld van totaal 2500 euro werd beschikbaar gesteld door de onafhankelijke Stichting Dick van Gangelen Trofee. De winnaar ontving 1500 euro, nummer twee 750 euro en nummer drie 250 euro. Aan het einde van het seizoen werd de Dick van Gangelen wisseltrofee op een speciaal marathongala uitgereikt aan de "Marathonschaatser en  -schaatsster van het jaar", respectievelijk Kurt Wubben en Elma de Vries. In seizoen 04-05 ging de trofee ook naar Kurt Wubben en vorig seizoen naar Cedric Michaud. De stichting wordt onder andere gesponsord door AD Sportwereld.


Eindklassementen 2006-2007

Heren

Pas in de allerlaatste wedstrijd zou de beslissing over de Dick van Gangelen Trofee gaan vallen. Bij de start van de cupfinale in Assen stond Kurt Wubben met 57 punten er nog maar drie  voor op Henk Angenent en Tristan Loy, die beiden 54 punten hadden. Loy ontbrak in Assen vanwege de wereldkampioenschappen afstanden. Wubben werd ook in Salt Lake verwacht, maar hij koos er voor pas de volgende ochtend te vliegen en in Assen toch nog die laatste inspanning te doen voor de Dick van Gangelen Trofee. Tenslotte waren er dubbele punten te verdienen, dus tien in plaats van vijf. Zou Angenent erin slagen de marge van drie punten achterstand op Wubben in de laatste wedstrijd te overbruggen? Het werd voor de laatste Elfstedenwinnaar een anti-climax, want hij viel uit met een knieblessure, bleef met lege handen staan, terwijl Wubben zijn suprematie nog eens bevestigde met de volle tien punten. Angenent en Tristan Loy bleven op 54 punten steken en het juryreglement moest eraan te pas komen om uit te maken wie van de twee recht zou hebben op de tweede plaats. Dat werd Tristan Loy omdat hij in acht wedstrijden het maximale aantal van 5 punten had gescoord. Henk Angenent deed dat in vijf wedstrijden en dat verschil bracht de beslissing.

Eindstand:

 1. Kurt Wubben            67
 2. Tristan Loy            54 (8 x maximale aantal punten)
 3. Henk Angenent          54 (5 x maximale aantal punten)
 4. Bob de Vries           38
 5. Jan van Oosterom       37
 6. Cťdric Michaud         34
 7. Casper Helling         21
 8. Ralf Zwitser           19
    Andres Landman         19

    Jan Maarten Heideman   19
11. Ingmar Berga           17
12. Renť Ruitenberg        16
    Jeroen de Vries        16
14. Peter Baars            13
    Joost Juffermans       13
16. Youri Lissenberg       10
17. Erik Hulzebosch         6
    Miel Rozendaal          6
19. Jaap Smit               5
    Bertjan van der Veen    5
    Lars Hoogenboom         5
    Jens Zwitser            5
    Martijn van Es          5
24. Willem Hut              4
25. Rob van Meggelen        3
    Rutger ter Laak         3
    Richard Sijm            3
    Sander Kingma           3
29. Geert Plender           2
    Koos Kortekaas          2
    Geert Jan van der Wal   2
    Bram Sikma              2
    Sandor Stuut            2
34. Alain Gloor             1
    Arjen Stroetinga        1
    Roy Boeve               1

Dames

Bij de dames streed het peloton dit jaar voor het eerst voor de Dick van Gangelen Trofee en al snel tekende zich af dat het vooral tussen drie marathonschaatssters zou gaan: DaniŽlle Bekkering, Mireille Reitsma en Elma de Vries. Bekkering begon ijzersterk. Gaandeweg het seizoen was het vooral Mireille Reitsma die geweldig presteerde, maar Elma de Vries toch niet van zich af kon schudden. Tussen Mireille en Elma zou het tenslotte gaan en net als bij de heren, kwam het ook bij de dames aan op de allerlaatste wedstrijd in Assen. De wedstrijden daarvoor in Eindhoven en Geleen hadden beide vrouwen formidabel gestreden en het had hen ook beiden punten opgeleverd. Zonder dat zij dat zelf wisten stonden aan de start in Alkmaar Reitsma en De Vries exact gelijk met 86 punten. De daguitslag zou ook de eindstand betekenen Het werd: 1 Elma de Vries en 2 Mireille Reitsma.

De instelling van de Dick van Gangelen Trofee is niet alleen bedoeld geweest als eerbetoon aan een bevlogen sportjournalist met een groot hart voor het marathonschaatsen, de prijs zou vooral ook een stimulans moeten zijn het marathonschaatsen naar een nog hoger niveau te brengen. De jury is van oordeel dat dat vooral heel zichtbaar is geweest in het eerste jaar van de trofee voor het damespeloton. Werd er in het verleden nogal eens schamper gedaan over de prestaties van die Ďwat bangigeí rijdsters, afgelopen seizoen hoorde je vaak langs de baan dat het publiek de dameswedstrijden interessanter en spectaculairder vond dan die bij de heren. En daar had men groot gelijk in! De dames hebben meer dan ooit strijd geleverd. Want hoe kwam Mireille Reitsma aan zo veel punten voor de Dick van Gangelen Trofee als ze nauwelijks een wedstrijd wist te winnen? Door strijd en aanvalslust. Zoals ook Elma de Vries in een van de laatste wedstrijden in Eindhoven een weergaloze prestatie leverde met fantastisch knechtenwerk voor twee ontsnapte ploeggenotes. Elma zelf eindigde in de achterhoede, maar pakte wel de volle dagwinst voor de DVG-trofee. Elma de Vries en een imponerende Mireille Reitsma, met een heel wat minder sterke ploeg om zich heen, waren de echte smaakmakers van het damespeloton en eigenlijk hadden zij bij de uitreiking van de DVG-trofee wel samen op het hoogste treetje mogen staan.

Eindstand:

 1. Elma de Vries           96
 2. Mireille Reitsma        94
 3. DaniŽlle Bekkering      67 
 4. Gretha Smit             38
 5. Maria Sterk             24
 6. Lieke Splinter          22
 7. Karin Maarse            21
 8. Helen van Goozen        16
 9. Linda Verdouw           14
10. Carien Kleibeuker       11
11. Lucy Hutten-Witteman     8
    Mariska Huisman          8
    Kitty Meeth              8
14. Carla Zielman            3
    Micha Top                3
    Kim van Duivenvoorde     3
    Esther Hilberink         3
18. Marleen Elstgeest        2
    Tessa Kortekaas          2
20. Jolanda Langeland        1
    Friederike Sagurna       1
    Nynke Bouma-Huitema      1
    Annelies Passchier       1 
 


3 maart  2007 - Finale Essent Cup - Assen

Jury: Sandra Zwolle, Lex Casemier, Rien de Roon

Heren

Bij de mannen was het niet bepaald een spectaculaire finalewedstrijd. Er werd weliswaar door 10 rijders een ronde ingehaald maar dat gebeurde zonder terughaalpogingen en ook de aansluiting met het peloton verliep tamelijk moeiteloos. Doordat vele rijders speldenprikken uitdeelden was het de laatste keer van het seizoen voor de jury geen gemakkelijke opgaaf 5 aanvallende en strijdlustige rijders aan te wijzen die er echt uitsprongen. Het ontbreken en het uitvallen van een aantal prominente kanshebbers voor de Dick van Gangelen Trofee, zoals Tristan  Loy (wereldbeker) en Henk Angenent (knieblessure) maakte de slotwedstrijd er uiteindelijk niet spannender op. Bovendien pakte de zeer gretige Kurt Wubben opnieuw de maximale (dubbele) punten en nam daarmee tenslotte ruim afstand van Loy en Angenent, die beiden zonder punten bleven en in het DvG-klassement op een gedeelde tweede plaats eindigden. Voor de eindstand betekent het evenwel dat Tristan Loy reglementair de tweede plaats bezet, omdat hij in het afgelopen seizoen de meeste keren het maximale aantal punten heeft gescoord. Henk Angenent is daarmee de nummer drie geworden.

Uitslag:

10 pnt: Kurt Wubben                                                         
  8 pnt: Jan Maarten Heideman                      
  6 pnt: Bob de Vries         
  4 pnt: Joost Juffermans                                                                
  2 pnt: Jan van Oosterom      

Dames

De finale van de Essent Cup voor de dames was een zeer levendige wedstrijd met tal van uitlooppogingen. Elma de Vries en  Mireille Reitsma gingen een spannende strijd aan om de punten voor de Dick van Gangelen Trofee. Vanaf het begin van de wedstrijd werd er hard gestreden voor de trofee.  Halverwege de wedstrijd werd het al duidelijk dat het tussen deze twee dames zou gaan. Om de beurt gingen ze in de aanval . Met nog 22 ronden te gaan koos Elma de Vries nogmaals de aanval in een alles of niets poging. Deze actie gaf de doorslag in de keus van de jury om haar het hoogste aantal punten toe te kennen. Mireille Reitsma werd afgetekend tweede in deze levendige wedstrijd. De punten voor de Dick van Gangelen trofee  waren voor deze twee dames belangrijker dan de daguitslag. De jury was verder ook unaniem in de volgorde van de volgende dames. Danielle Bekkering werd als derde geplaatst . Zij koos de aanval wanneer Elma en Mireille aan het herstellen waren in de schoot van het peloton. Karin Maarse op vier, zij koerste aanvallend en attent. Maria Sterk kreeg het laatste punt. Zij hield het algemeen klassement van de Essent Cup in de gaten, maar gaf toch twee keer vol gas in deze boeiende wedstrijd, waarin het toch vooral ging om de Dick van Gangelen trofee.

Uitslag:

10 pnt: Elma de Vries                                       
  8 pnt: Mireille Reitsma                                 
  6 pnt: DaniŽlle Bekkering                                            
  4 pnt: Karin Maarse        
  2 pnt: Maria Sterk 


25 februari  2007 - Nationale wedstrijd - Geleen

Jury: Neeke Smit (gastjurylid) en Rien de Roon

Heren

Youri Lissenberg viel in het begin van de wedstrijd al op door het vele werk dat hij deed in de ontsnapping van een groep, die hij op een ronde v oorsprong naar het peloton reed. En in de laatste fase van de koers had hij zelfs nog voldoende over voor een extra jump om daarmee de wedstrijd te winnen. Unaniem daarom de vijf punten voor hem. Heel aanvallend reed ook Bob de Vries (4 pnt), die er meerdere keren vandoor ging, maar het tenslotte toch net niet redde. Samen met Sander Kingma (3 pnt) was hij niettemin degene die in Geleen het nodige leven in de brouwerij bracht. Ze namen geen afwachtende houding aan, maar kozen keer op keer voor de aanval. Andres Landman (2 pnt) en Roy Boeve (1 pnt) deden beiden veel werk in de kopgroep, waarbij het er naar uitzag dat Landman de beste papieren voor de dagzege had. Maar voor hem bleek tenslotte de koers toch net een ronde te lang. Roy Boeve verdiende zijn puntje omdat hij zich in het begin van de wedstrijd al veel had laten zien en ook aan het slot in de beslissende groep een opvallende rol speelde.

Uitslag:

5 pnt: Youri Lissenberg                                                                 
4 pnt: Bob de Vries                          
3 pnt: Sander Kingma   
2 pnt: Andres Landman                                                                
1 pnt: Roy Boeve       

Dames

Nadat ze een dag eerder in Eindhoven al indruk had gemaakt, stak Elma de Vries ook in Geleen met kop en schouders boven iedereen uit. Ze was in bijna alle ontsnappingen mee en reed veelvuldig op kop. Ze verdiende de vijf punten, net als de dag daarvoor, weliswaar op de voet gevolgd door naaste rivale Mireille Reitsma (4 pnt). Samen waren ze de meest aanvallende rijdsters van het peloton. Samen staan ze nu ook aan de leiding van het klassement om de Dick van Gangelen Trofee met nog ťťn wedstrijd (ťn dubbele punten!) te gaan. Mireille Reitsma viel in Geleen vooral ook op door de geweldige krachtsinspanning waarmee ze een achtervolgende groep weer terug sleurde naar de koplopers in de wedstrijd. Voor de resterende punten lagen de kandidaten voor de plaatsen drie, vier en vijf dicht bij elkaar. Helen van Goozen kreeg de drie punten omdat zij aanvallender reed dan DaniŽlle Bekkering (2 pnt), die meer achter de groep aan reed. Bekkering weet als geen ander hoe zij een finale moet rijden en op een uitgekiend moment de benen moet nemen. Tessa Kortekaas verdiende het laatste punt omdat zij opvallend lef en initiatief toonde. Ze ging een aantal keren gedurfd mee met uitbraakpogingen en waar veel rijdsters nog tť vaak te bang zijn om Ďop een hoop te gaaní koos deze jonge vrouw fris van de lever de aanval. Een verademing.

Uitslag:

5 pnt: Elma de Vries                                       
4 pnt: Mireille Reitsma                                 
3 pnt: Helen van Goozen                                              
2 pnt: DaniŽlle Bekkering             
1 pnt: Tessa Kortekaas 


24 februari  2007 - Essent Cup - Eindhoven

Jury:  Arnold Stam en Rien de Roon

Heren

Henk Angenent was onmiskenbaar degene die in Eindhoven de koers hard maakte. Keer op keer demarreerde hij en maakte er in de voorlaatste wedstrijd van de Essent Topcompetitie een boeiend spektakel van. Voor hem waren dan ook unaniem de vijf punten. Jan Maarten Heideman, als vroegtijdig cupwinnaar inmiddels bevrijd van het juk van het klassement, koos opmerkelijk veel de aanval, maar hield tenslotte de benen stil toen een kopgroep met twee teamgenoten een gat had geslagen. Hij verdiende niettemin vier punten. Drie punten waren er voor Casper Helling, die al in het begin van de wedstrijd met veel uitbraken mee was en ook in de finale goed van voren zat. Tristan Loy werd beloond met twee punten, ondanks dat hij in het eerste deel van de koers tamelijk onzichtbaar was. Hij maakte dat met een ijzersterke finale echter ruimschoots goed. Sandor Stuut, die zich de hele wedstrijd goed liet zien maar in de laatste ronden stuk ging, verdiende toch zeker dat laatste punt.

Uitslag:

5 pnt: Henk Angenent                                                                   
4 pnt: Jan Maarten Heideman                      
3 pnt: Casper Helling     
2 pnt: Tristan Loy                                                            
1 pnt: Sandor Stuut      

Dames

Nadat ze het grootste deel van de wedstrijd vooral in de voorste linie had aangevallen liet Elma de Vries zich bij de inleiding van de finale voor een heel andere kant zien. Terwijl er voor haar als tweede in het klassement om de DvG Trofee toch wel wat op het spel stond, liet ze zich met alle risico van dien ver uit het peloton terugzakken om een kopgroepje van drie met twee teamgenotes Ďop te halení en aan een ronde voorsprong te helpen. Ze ontpopte zich als een meesterknecht, die tien ronden lang op kop moest blijven rijden om het gat voor de aansluiting met het peloton te dichten. Vooral vanwege die krachtsinspanning verdiende Elma de Vries de maximale vijf punten. Teamgenote Kitty Meeth was ook de hele wedstrijd door actief in de wedstrijd en kreeg daarvoor vier punten.DaniŽlle Bekkering, die in een aantal ontsnappingen een belangrijk aandeel had, werd beloond met drie punten, terwijl er voor de altijd actieve Mireille Reitsma twee punten waren weggelegd. Als gewoonlijk reed ze ook in Eindhoven weer veel op kop, maar liep op de beslissende momenten toch net achter de feiten aan. Datzelfde gold ook voor Linda Verdouw, die heel actief was in de wedstrijd, regelmatig van voren te zien was, maar ook de slag miste. Voor haar wťl het laatste punt.

Uitslag:

5 pnt: Elma de Vries                                       
4 pnt: Kitty Meeth                                            
3 pnt: DaniŽlle Bekkering                                            
2 pnt: Mireille Reitsma  
1 pnt: Linda Verdouw 


17 februari  2007 - Essent Cup - Alkmaar

Jury: Jolanda Grimbergen en  Bert Verduin

Heren

Na wat mislukte pogingen in het begin van de koers lukte het Youri Lissenberg uiteindelijk om met nog 12 medestrijders het peloton te ontvluchten. Opvallendste rijder was dus Lissenberg, die de vijf  punten verdiende. Ook Bob de Vries rook zijn kans nu de top van het klassement achterbleef en was er mede verantwoordelijk voor dat de groep een rondje voorsprong nam op het peloton, vier punten voor hem dus. Jan Maarten Heideman, hierdoor al zeker van de Essent Cup, wilde zijn eindzege extra cachet geven door de ruimte te kiezen wat hem door de rest natuurlijk niet werd gegund, maar toch drie punten voor hem. Martijn van Es viel ook op. Hij miste de beslissende slag, maar legde zich daar niet bij neer en ondernam constant pogingen om weg te komen. Twee punten daarom voor hem. Miel Rozendaal, de laatste weken goed in vorm, probeerde de sprint te ontlopen en werd daarvoor niet alleen beloond met de winst, maar ook met een puntje voor de strijdlust die daarvoor nodig was.

Uitslag:

5 pnt: Youri Lissenberg                         
4 pnt: Bob de Vries             
3 pnt: Jan Maarten Heideman   
2 pnt: Martijn van Es                      
1 pnt: Miel Rozendaal              

Dames

Een zeer rustig verlopen wedstrijd. Er werden nauwelijks uitlooppogingen ondernomen. De top van het klassement hield elkaar nauwlettend in de gaten. In de beginfase van de race probeerde  Linda Verdouw enkele keren om weg te komen. Helaas zonder succes. Vervolgens probeerden Elma de Vries, Mireille Reitsma, Jolanda Langeland ook om uit het peleton te ontsnappen, wederom zonder succes.  Uiteindelijk won Elma de Vries de eindsprint.

Uitslag:

5 pnt: Elma de Vries                 
4 pnt: Linda Verdouw                 
3 pnt: Kitty Meeth                   
2 pnt: Mireille Reitsma       
1 pnt: Tessa Kortekaas  


10 februari  2007 - Essent Cup - Amsterdam

Jury:  Jos Niesten en Ben Verduin (gast-jurylid)

Heren

Ook deze wedstrijd voor de Essent  Topcompetitie in Amsterdam werd weer gekenmerkt door regen en kou. Dit keer was het wel van invloed op de wedstrijd, die vanaf het begin zeer levendig was. Niet alleen het zware ijs maar vooral de aanvalsdrift van de sterke mannen vergde het maximale van de rijders. Met name Tristan Loy wist van geen ophouden, ook toen hij de slag miste reed hij op een later tijdstip toch nog rond met drie man. In de finale was het weer Loy die de aanval opende en Miel Rozendaal en de altijd actieve Henk Angenent meekreeg. Loy probeerde nog wel te ontsnappen maar kreeg geen ruimte van Angenent en uiteindelijk was het Rozendaal die de overwinning naar zich toe trok.

Uitslag:

5 pnt: Tristan Loy                         
4 pnt: Ingmar Berga            
3 pnt: Peter Baars       
2 pnt: Henk Angenent                       
1 pnt: Jan van Oosterom     

Dames

Het was vooral Mireille Reitsma die van de eerste ronden de aanval zocht. Na diverse speldenprikken lukte het elf rijdsters om uit de greep van het peloton te blijven. Hiervan moesten nog twee dames lossen vooral door het hoge tempo van de kopgroep. Negen rijdsters namen halfkoers een ronde voorsprong. In de finale letten de koploopsters vooral op Bekkering en de Vries en niet op Mireille Reitsma, die er zoals gewoonlijk in vloog en de kopgroep wist te ontvluchtten. Uiteindelijk won ze zeer verdiend met ruime voorsprong.

Uitslag:

5 pnt: Mireille Reitsma                   
4 pnt: Helen van Goozen                   
3 pnt: Elma de Vries                 
2 pnt: DaniŽlle Bekkering     
1 pnt: Annelies Passchier


7 februari  2007 - Nationale wedstrijd - Hoorn

Juryleden:   Bert Verduin, Jos Niesten, Rien de Roon

Heren

Ingmar Berga (5 pnt) had blijkbaar nog steeds de goede benen van voor het tripje naar de Weissensee.Vanaf de start zat hij overal bij en maakte op de jury de meeste indruk. Jan van Oosterom (4 pnt) was mede aanstichter van de beslissende kopgroep en maakte er bovendien samen met Bob de Vries (3 pnt) een zinderende finale van.Ondanks dat hij de kopgroep gemist had wenste Cťdric Michaud (2 pnt) zich er niet bij neer te leggen en probeerde de schade te herstellen, leuk voor de wedstrijd. Henk Angenent (1 pnt) was op het moment dat de kopgroep ontstond gevallen maar vermaakte het publiek dat in grote getale naar de nieuwe ijsbaan in Hoorn was gekomen, met een fraaie solo, die echter door de knechten van de koplopers teniet werd gedaan.

Uitslag:

5 pnt: Ingmar Berga                     
4 pnt: Jan van Oosterom  
3 pnt: Bob de Vries            
2 pnt: Cťdric Michaud                      
1 pnt: Henk Angenent     

Dames:

Na de wedstrijden op de Weissensee was er in in Hoorn in het damespeloton geen sprake van vermoeidheid. Elma de Vries was echter nog ziek. Ze wilde waarschijnlijk de rest niet aansteken en dus bleef ze maar proberen het peloton te ontvluchten. De vijf punten waren voor haar. Mireille Reitsma (4 pnt) rijdt altijd overal achteraan en dus deed ze dat ook in Hoorn. Mariska Huisman (3 pnt), thuisrijdster en waarschijnlijk gemotiveerd door haar tijdelijke coaches  Koss en Zandstra, leek in de finale voor een verrassing te zorgen maar strandde in het zicht van de haven.Helen van Goozen (2 pnt) krijgt het marathonschaatsen steeds beter onder de knie en was ook steeds voorin te vinden, evenals Kitty Meeth (1 pnt) die een sterke indruk maakte. 

Uitslag:

5 pnt: Elma de Vries                 
4 pnt: Mireille Reitsma                   
3 pnt: Mariska Huisman               
2 pnt: Helen van Goozen
1 pnt: Kitty Meeth


4 februari  2007 - Aart Koopmans Memorial - Weissensee

Gast-juryleden:  Herbert Dijkstra en Rick van der Hoorn

Heren

Met kop en schouders stak Tristan Loy (5 pnt) op de tweede dag van de Weissensee boven de rest uit, al waren zijn laatste veertig kilometer alleen op kop net een paar honderd meter te ver voor de overwinning in de wedstrijd. Bram Sikma (2 pnt) en Willem Hut (1 pnt) reden vooral in het begin van de koers heel sterk en aanvallend. Jens Zwitser (4 pnt) en Martijn van Es (3 pnt) leidden een zinderende finale in, maar mengden zich ook eerder een aantal keren heel actief in de wedstrijd.

Uitslag:

5 pnt: Tristan Loy                  
4 pnt: Jens Zwitser      
3 pnt: Martijn van Es         
2 pnt: Bram Sikma                   
1 pnt: Willem Hut

Dames

Voor de jury was Elma de Vries (5 pnt) vandaag de allerbeste op de Weissensee was. Ze werd ziek onderweg, moest overgeven, maar bleef  desondanks aanvallen, nadat ze in haar eentje een gat van twee minuten naar de kopgroep had dichtgereden. Net als een dag eerder maakte Lieke Splinter (4 pnt) opnieuw grote indruk,. Dat gold ook Maria Sterk (3 pnt), die zeer overtuigend finishte. Kitty Meeth (1 pnt) reed de hele wedstrijd sterk en vooral Helen van Goozen (2 pnt) verdiende veel waardering omdat ze zich (afkomstig uit het langebaanschaatsen) voor het eerst in zoín lange, zware koers zo geweldig manifesteerde.

Uitslag:

5 pnt: Elma de Vries                
4 pnt: Lieke Splinter               
3 pnt: Maria Sterk                  
2 pnt: Helen van Goozen
1 pnt: Kitty Meeth     

 


3 februari  2007 - Open Nederlandse Kampioenschappen - Weissensee

Juryleden:  Sonja Groot en Arnold Stam

Heren

Cťdric Michaud (5 pnt) was de hele wedstrijd door op de Weissensee buitengewoon actief, waarbij het opvallend was hoezeer het peloton hem tijdens dit Open Nederland Kampioenschap tamelijk ongestoord zijn gang liet gaan. Dat was wel anders met Henk Angenent, die bij de minste of geringste uitlooppoging weer werd teruggehaald. Casper Helling (4 pnt) bemoeide zich voortdurend heel actief met de wedstrijd en dat gold zeker ook die andere Fransman, Tristan Loy (3 pnt). Geert Jan van der Wal (2 pnt) viel op door sterk en gretig rijden en ook Lars Hoogenboom (1 pnt) was regelmatig in de voorste gelederen te vinden en maakte een sterke indruk.

Uitslag:

5 pnt: Cťdric Michaud                         
4 pnt: Casper Helling
3 pnt: Tristan Loy                                
2 pnt: Geert Jan van der Wal                           
1 pnt: Lars Hoogenboom                       


Dames

Onder de strak blauwe hemel boven de Weissensee werd in de eerste helft van het Open Nederlands Kampioenschap vooral de toon gezet door Linda Verdouw (3 pnt) en Elma de Vries (2 pnt), die veelvuldig de aanval kozen. Halverwege de wedstrijd gingen Lieke Splinter (5 pnt) en Karin Maarse (1pnt) er vandoor en bouwden hun voorsprong uit tot maximaal twee minuten. Maar in de laatste ronden slonk die voorsprong zienderogen, vooral door het ijzersterke rijden van Mireille Reitsma (4 pntí, die de punten voor de DVG-Trofee dik verdiende. Lieke Splinter kreeg  echter de maximale score omdat zij indrukwekkend al het kopwerk deed in de vlucht met Karin Maarse.

Uitslag:

5 pnt: Lieke Splinter                             
4 pnt: Mireille Reitsma                         
3 pnt: Linda Verdouw                           
2 pnt: Elma de Vries
1 pnt: Karin Maarse


25 januari  2007 - Natuurijsmarathon - Haaksbergen

Juryleden:  Harm van der Pal en Eelke Lok

Heren

Jan van Oosterom verdiende de maximale vijf punten omdat hij in de wedstrijd zelf vier keer in de aanvang ging en bovendien de positie van Renť Ruitenberg in de kopgroep sterk verdedigde. Ingmar Berga werd met vier punten beloond omdat hij veel initiatief toonde bij verscheidene ontsnappingen.Ralf Zwitser was alert bij de ontsnappingen van Jan van Oosterom en leverde  vervolgens ook Berga nog eens in de kopgroep af. Hij kreeg drie punten.Twee punten waren er voor Henk Angenent, die de hele wedstrijd door heel actief reed en overal bij zat. Datzelfde actieve rijden gold ook Jan Maarten Heideman, die het niet louter op de sprint liet aankomen, maar ook in het verloop van de koers steeds in de voorste gelederen te vinden was. Voor hem terecht dat laatste punt.

Uitslag:

5 pnt: Jan van Oosterom                                  
4 pnt: Ingmar Berga
3 pnt: Ralf Zwitser                                 
2 pnt: Henk Angenent                          
1 pnt: Jan Maarten Heideman                 

Dames

Mariska Huisman was voor de jury de meest strijdlustige rijdster in de eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen. Zo was ze in het midden van de wedstrijd ronden lang sterk in de aanval en ook op andere momenten nam ze vaak het initiatief. Helen van Goozen kreeg vier punten omdat zij de wedstrijd openbrak en ook in de finale met veel durf demarreerde in een poging de koers te beslissen. DaniŤlle Bekkering had geen ploeggenoten om zich heen en moest in haar eentje tot twee keer toe het peloton bij een kopgroep terugbrengen. Ze kreeg van de jury drie punten. Lieke Splinter verdiende met het vele werk in dienst van haar ploeg twee punten en Nynke Bouma/Huitema tenslotte kreeg het laatste punt vanwege drie sterke aanvalende acties.

Uitslag:

5 pnt: Mariska Huisman                      
4 pnt: Helen van Goozen           
3 pnt: DaniŽlle Bekkering                                
2 pnt: Lieke Splinter                
1 pnt: Nynke Bouma-Huitema


20 januari  2007 - Grand Prix Natuurijs - Borlange (Zweden)

Gast-juryleden: MariŽlle Verstegen en Evert ten Napel

Heren

In een enerverende, boeiende en vooral harde wedstrijd kwamen in Zweden de echte karakters naar voren. Erik Hulzebosch won niet alleen de wedstrijd, hij schuwde het werk in de kopgroep niet en had bovendien in de eerste wedstrijd op Zweeds natuurijs al veel werk verzet voor zijn teamgenoten. Hulzebosch heeft bewezen dat hij nog altijd wedstrijden kan winnen. Terecht krijgt hij de vijf punten. Jeroen de Vries was in beide grote kopgroepen van de wedstrijd vertegenwoordigd en verdient voor zijn strijdlust vier punten. Miel Rozendaal verzette veel werk voor zijn ploeggenoten van Time Out en reed rondenlang op kop om het gat naar een vluchtgroep te dichten. Hij offerde zich volledig op voor Jeroen de Vries. Casper Helling (twee punten) was na zijn tweede plaats op vrijdag andermaal twee keer vertegenwoordigd in de kopgroep en toonde daarmee zijn kracht op natuurijs. Ook het sterke rijden van Jens Zwitser mag niet onvermeld blijven; hij ontvangt voor zijn harde werk in de beslissende vluchtgroep het laatste punt in de strijd om de Dick van Gangelen Trofee.íí

Uitslag:

5 pnt: Erik Hulzebosch                       
4 pnt: Jeroen de Vries                         
3 pnt: Miel Rozendaal                       
2 pnt: Casper Helling            
1 pnt: Jens Zwitser                 

Dames

Geen punten vanwege een niet representatief aantal deelneemsters (15)


19 januari  2007 - Grand Prix Natuurijs - Borlange (Zweden)

Gast-juryleden: MariŽlle Verstegen en Evert ten Napel

Heren

Richard Sijm was de smaakmaker aan het begin van de wedstrijd. Hij was van meet af aan in de aanval. Eerst met een groep van drie vluchters, later weer met zeven aanvallers. Voor zijn aanvalslust verdient hij drie punten. Tristan Loy was de man van de wedstrijd en krijgt terecht de vijf punten, zoals de vier punten een logische beloning zijn voor Casper Helling. Bertjan van der Veen (twee punten) probeerde enkele keren alleen achter de vluchters aan te gaan, vandaar de twee punten. Opvallend was ook het rijden van Erik Hulzebosch, die menigmaal aan kop van het peloton sleurde om de gaten voor Cťdric Michaud dicht te rijden.

Uitslag:

5 pnt: Tristan Loy            
4 pnt: Casper Helling         
3 pnt: Richard Sijm         
2 pnt: Bertjan van der Veen       
1 pnt: Erik Hulzebosch        

 

Dames

Geen punten vanwege een niet representatief aantal deelneemsters (15)


14 januari  2007 - Essent Driedaagse - Haarlem

Jury: Sonja Groot, Bert Verduin en Jos Niesten

Heren

Doordat het klassement van de Essent Driedaagse al min of meer beslist was grepen de aanvallers hun kansen. Mooie wedstrijden leverde dat op met een nieuwe naam in de persoon van Jaap Smit die niet alleen door z'n overwinning maar ook door zijn manier van rijden de vijf punten verdiende. In de tweede wedstrijd was het een knap staaltje van Lars Hoogeboom door in zijn eentje het peloton te dubbelen. Dat gebeurt niet vaak meer. Rutger ter Laak was ook erg actief en kreeg drie punten. En ook Koos Kortekaas blijkt een aanwinst voor het peloton. Uiteraard ontbrak Jan van Oosterom niet in het rijtje van aanvallers.

Uitslag:

5 pnt: Jaap Smit
4 pnt: Lars Hoogenboom
3 pnt: Rutger ter Laak
2 pnt: Koos Kortekaas
1 pnt: Jan van Oosterom

Dames

Bij de dames zag de jury wee aantrekkelijke en snelle wedstrijden van 40 ronden. In de eerste wedstrijd heeft vooral Mireille Reitsma zich veel laten zien en in de tweede, en finalewedstrijd was zij een van de vijf rijdsters die een ronde voorsprong nam. Danielle Bekkering verloor haar eerste plaats in de Essent Driedaagse in de eerste wedstrijd aan Elma de Vries, maar in de tweede wedstrijd reed zij zeer aanvallend en leek duidelijk van plan dat ene punt achterstand op Elma de Vries weer terug te pakken. Lieke Splinter was veel van voren te zien en door haar oplettendheid maakte zij ook deel uit van de kopgroep in de tweede wedstrijd. Elma de Vries moest haar eerste plaats in het klassement van de driedaagse verdedigen in de finale wedstrijd en ook zij pakte met de kopgroep een ronde voorsprong. Karin Maarse, tenslotte, liet zich veelvuldig in het belang van de ploeg zien.

Uitslag:

5 pnt: Mireille Reitsma
4 pnt: DaniŽlle Bekkering
3 pnt: Lieke Splinter
2 pnt: Elma de Vries
1 pnt: Karin Maarse


13 januari  2007 - Essent Driedaagse - Heerenveen

Jury: Lex Cazemier en Jan Zwanenburg

 Heren

De twee driedaagse wedstrijden in Thialf waren het aanzien meer dan waard en het was moeilijk om aan slechts vijf rijders punten te mogen toekennen. Maar Casper Helling verdiende met zijn aanvallende neigingen in beide wedstrijden vandaag de meeste. Ook Kurt Wubben deed weer van zich spreken vooral toen hij in de slotfase van de tweede wedstrijd weer ouderwets de aanval koos. Andres Landman  was vaak vertegenwoordigd in kopgroepen en verdiende daarmee ook 3 punten. Dit gold ook voor Jan van Oosterom die bovendien in de tweede wedstrijd voor de beslissende ontsnapping zorgde. Meesterknecht Peter Baars eiste hierin zeer verdienstelijk de zege nu eens voor zichzelf op.

Uitslag:

5 pnt: Casper Helling    
4 pnt: Kurt Wubben
3 pnt: Andres Landman  
2 pnt: Jan van Oosterom
1 pnt: Peter Baars     

Dames

Ook de twee wedstrijden van de dames op de tweede dag van de Essent Driedaagse in Thialf waren zeer aantrekkelijk. Tweemaal een kopgroep die mocht afspurten voor de dagprijzen na verschillende uitlooppogingen. In de eerste race maakten Elma de Vries en vooral Mireille Reitsma een zeer sterke indruk. Zij waren in de  kopgroep de echte gangmakers. DaniŽlle Bekkering, in haar leiderspak en Maria Sterk waren in beide races ook duidelijk aanvallend aanwezig. Karin Maarse  kreeg in de tweede race de ruimte van haar ploeggenotes en maakte vooral in aanvallend opzicht een sterke indruk.

Uitslag:

5 pnt: Mireille Reitsma   
4 pnt: Elma de Vries          
3 pnt: DaniŽlle Bekkering                
2 pnt: Maria Sterk     
1 pnt: Karin Maarse      


12 januari  2007 - Essent Driedaagse - Groningen

Jury: Sandra Zwolle en Lex Cazemier

Heren

Op de eerste dag van de Essent driedaagse in Groningen was Kurt Wubben in beide wedstrijden een klasse apart. De man van de aanval kreeg in de eerste 60 ronden in zín eentje de meeste voorsprong. Wat niet lukte in de eerste wedstrijd, een ronde pakken, lukte samen met Bob de Vries wel in de tweede wedstrijd. Na 15 ronden had het duo in een moordend tempo het peloton gedubbeld. Over beide wedstrijden was Ralf Zwitser erg actief en zocht steeds de aanval. Na een goede eerste wedstrijd kwam Miel Rozendaal in de tweede krachtproef twee keer te vallen. Na de eerste val kwam hij sterk terug. Zeven ronden voor het einde viel hij nog een keer. Voor de vijfde plaats in de puntenverdeling moest gekozen worden tussen de sterke acties van Renť Ruitenberg en die van Casper Helling. De laatste kreeg tenslotte dat ene punt.

Uitslag:

5 pnt: Kurt Wubben    
4 pnt: Bob de Vries
3 pnt: Ralf Zwitser
2 pnt: Miel Rozendaal
1 pnt: Casper Helling

Dames

De eerste serie van 30 ronden van de dames was een weinig aanvallende race. De snelheid van het peloton lag hoog, waardoor er weinig ontsnappingen waren, op een paar korte uitbraken van DaniŽlle Bekkering en Linda Verdouw na. Er waren wel een aantal valpartijen waardoor er individueel veel strijd moest worden geleverd om geen ronde achterstand op te lopen, want dat zou automatisch het einde van de Driedaagse betekenen. Helaas is dat een aantal dames niet gelukt. Tijdens de tweede serie van 30 ronden werd er strijdlustig gereden. Vanaf de start gingen Elma de Vries en Karin Maarse in de aanval, waarna het peloton weer op snelheid kwam. Er waren nog een aantal ontsnappingen van onder anderen Lieke Splinter, Linda Verdouw, Elma de Vries, Mireille Reitsma en DaniŽlle Bekkering. Gezien hun aanvallende rijden in beide series werden de punten voor de Dick van Gangelen Trofee onder deze dames verdeeld.

Uitslag:

5 pnt: Linda Verdouw  
4 pnt: Elma de Vries  
3 pnt: DaniŽlle Bekkering                    
2 pnt: Lieke Splinter
1 pnt: Mireille Reitsma


30 december 2006 - Essent Cup - Assen

Jury: Sandra Zwolle en Lex Cazemier

Heren

Zware omstandigheden in Assen. Hoge temperatuur en in de verste verte geen vorst op deze een na laatste dag van 2006. Henk Angenent probeerde vanaf het begin iets te forceren door speldenprikken uit te delen. Een tactische race met veel aftasten in de eerste helft van de wedstrijd. Met nog iets meer  50 ronden te gaan ontstond een  kopgroep van 14 en tenslotte 12 man, waarin onder leiding van Cťdric Michaud, Bob de Vries, Ingmar Berga en Jan van Oosterom hard werd gereden. Henk Angenent  en Sandor Stuut  probeerden, nadat ze de slag hadden gemist, alsnog de oversteek naar de kopgroep te maken. Er volgde een boeiend kijkspel toen Kurt Wubben liet zich uit het peloton zakken om de alleen overgebleven Angenent naar het peloton en de kopgroep te slepen. Henk moest passen, waarna Kurt zonder hem weer aansloot bij het peloton. Jan van Oosterom, maar vooral de BAM-ploeg met Willem Hut en Bob de Vries gaven kleur aan het slot van de wedstrijd.

Uitslag:

5 pnt: Bob de Vries       
4 pnt: Jan van Oosterom  
3 pnt: Cťdric Michaud   
2 pnt: Henk Angenent                                    
1 pnt: Kurt Wubben

Dames

Ook bij de dames was het een mooie wedstrijd om naar te kijken. Na een rustige start met wat speldenprikjes was er even een serieuze ontsnappingspoging van Lucy Hutten-Witteman en Linda Verdouw. Ze slaagden erin een aantal ronden een redelijke voorsprong op te bouwen maar werden door een tussentijdse puntensprint en kopwerk van een aantal prominente dames weer ingelopen door het peloton. Met nog ongeveer 20 ronden te gaan was er een ontsnappingspoging van Elma de Vries. Zij kon nog worden bijgehaald door Mireille Reitsma. Samen kop over kop presteerden ze het een voorsprong van een halve ronde te pakken. Het peloton kon hen door het goede samenwerken niet meer achterhalen. Derhalve zijn Elma en Mireille met de meeste punten beloond.

Uitslag:

5 pnt: Elma de Vries 
4 pnt: Mireille Reitsma             
3 pnt: Maria Sterk        
2 pnt: Lucy Hutten-Witteman    
1 pnt: Linda Verdouw   


23 december 2006 - Essent Cup - Amsterdam

Jury:  Sonja Groot, Jos Niesten en Bert Verduin

Heren:

Of het de naweeŽn waren van de zesdaagse of een kerstreces, de rijders konden er in Amsterdam niet voor zorgen dat het publiek warm werd van de spanning. Pas in het laatste kwart van de wedstrijd kregen de mannen die de wedstrijden altijd wel kleur geven, de handen op elkaar en pakten een ronde voorsprong. Wie daar uiteraard bij zat was de Fransman Tristan Loy, die al ver voor de start op het ijs was om zich goed warm te rijden, wat dus niet voor niets bleek. De TNT ploeg, altijd garant voor strijd, was met Joost Juffermans en Henk Angenent present, al was Joost tijdens de koers iets tť enthousiast geweest en moest in de finale passen. De verrassende winnaar Geert Plender zat niet 'toevallig' in de kopgroep. Hij rijdt het hele seizoen al opvallend en is als debutant een veelbelovende aanwinst in het peloton. Dan zijn er dit seizoen ook al de eerste ontwikkelingen rond sponsorcontracten voor volgend jaar en dus zijn er rijders genoodzaakt om zich te laten zien. Dat is altijd positief voor het koersverloop. Opvallendste rijder in deze was Ralf Zwitser die vele malen probeerde weg te rijden maar niet de ruimte kreeg waar hij op hoopte.

Uitslag:

5 pnt: Tristan Loy          
4 pnt: Joost Juffermans  
3 pnt: Henk Angenent   
2 pnt: Geert Plender                                      
1 pnt: Ralf Zwitser

Dames

Helaas was het deze keer bij de dames een minder aantrekkelijke wedstrijd. Er werden wel diverse pogingen tot aanvallen gedaan maar het liep niet uit op een kopgroep, zelfs niet voor een paar ronden. Regelmatig in de aanval en goed van voren rijdend waren Mireille Reitsma en Elma de Vries. Ook Esther Hilberink deed een paar keer solo een uitlooppoging. Lieke Splinter liet zich goed zien voorin het peloton en reed oplettend. Net als Kitty Meeth deed zij een paar keer een poging om een kopgroep te formeren. Helaas voor Mireille Reitsma een val in de laatste bocht, toch een verdiende vijf punten voor haar.

Uitslag:

5 pnt: Mireille Reitsma 
4 pnt: Elma de Vries    
3 pnt: Esther Hilberink  
2 pnt: Kitty Meeth        
1 pnt: Lieke Splinter     


16 december 2006 - Zesdaagse - Alkmaar

Jury: Jolanda Grimbergen, Jos Niesten en Bert Verduin

Heren

De smaakmaker van de zesdaagse, Tristan Loy, reed ook in de finale weer ijzersterk en was bij elke ontsnapping present, of hij probeerde het in z'n eentje. De meeste punten dus weer voor de Fransman. Henk Angenent en Kurt Wubben wensten zich niet neer te leggen bij 'slechts' brons, en deden er alles aan om de rest op een ronde te zetten, wat door de ploeg van Heideman en in het bijzonder Peter Baars, steeds weer werd verijdeld. Ook punten voor hen. Mooie strijd dus in Alkmaar en goed was ook te zien dat Casper Helling na zijn blessure weer goed terug is en op tijd fit lijkt te zijn voor het (vooralsnog alleen buitenlandse) natuurijs. Dat zal zeker voor boeiende wedstrijden zorgen met al deze mannen in vorm.

Uitslag:

5 pnt: 

Tristan Loy

4 pnt:

Henk Angenent

3 pnt:

Kurt Wubben

2 pnt:

Casper Helling   

1 pnt:

Peter Baars

Dames

De finalewedstrijd van de dames was een echt kat en muis spel. De vraag was welke dame er nog iets zou ondernemen, wat zou DaniŽlle Bekkering doen met haar leidende positie? Zij schaatste, zoals altijd, sterk, controlerend en zeker niet afwachtend. Bekkering hield het tempo meerdere malen hoog. Daar tegenover ondernam Gretha Smit vele pogingen om los te komen van het peleton, wat echter door de sterk rijdende DSB-formatie werd ontkracht.
Door haar aanvallende rijstijl kreeg Gretha haar vijf punten voor  de Dick van Gangelen Trofee en DaniŽlle vier. Verrassend was het rijden van Kim van Duivenvoorde. Zij probeerde een paar keer alleen weg te rijden en verdiende hiermee drie punten voor het klassement.

Uitslag: 

5 pnt:

Gretha Smit 

4 pnt:

DaniŽlle Bekkering

3 pnt:

Kim van Duivenvoorde

2 pnt:

Karin Maarse

1 pnt:

Elma de Vries


15 december 2006 - Zesdaagse - Den Haag

Jury: Ineke Kooiman, Rien de Roon en gast-jurylid Jan Kooiman

Heren

In een schitterende wedstrijd waarin van alles gebeurde waren Henk Angenent en Kurt Wubben de grote smaakmakers, goed voor vijf en vier punten. Verrassend was weer het rijden van de jonge Bob de Vries, die constant actief was in de wedstrijd. Indruk maakte ook opnieuw het sterke optreden van de 'rijdende tank' Tristan Loy. Grote pechvogel was Ralf Zwitser die regelmatig plaagstootjes uitdeelde, maar in de laatste tien ronden ten val kwam.

Uitslag:

5 pnt:    Henk Angenent   
4 pnt:    Kurt Wubben       
3 pnt:    Tristan Loy          
2 pnt:    Bob de Vries                           
1 pnt:    Ralf Zwitser  

Dames

De jury zag een levendige wedstrijd waarin Gretha Smit zeer actief was en de vijf punten onbetwist voor zich opeiste. Een kopgroep met DaniŽlle Bekkering, die ondanks haar leidende positie de aanval niet schuwde, Mireille Reitsma, Maria Sterk en Lucy Hutten werd teruggepakt door het peloton. Gretha Smit deelde een aantal plaagstootjes uit en vormde met Lieke Splinter en Elma de Vries het drietal dat uiteindelijk door een prima samenwerking de wedstrijd kon beslissen.

Uitslag:

5 pnt:    Gretha Smit 
4 pnt:    Mireille Reitsma             
3 pnt:    Lucy Hutten-Witteman    
2 pnt:    Lieke Splinter     
1 pnt:    Elma de Vries    


14 december 2006 - Zesdaagse - Utrecht

Jury:  Sonja Groot, Bert Verduin, Rien de Roon

Heren

In de vierde wedstrijd van de Greenery zesdaagse was bij sommige rijders de vermoeidheid al duidelijk te zien. Tristan Loy lijkt echter steeds beter te worden en bleef maar aanvallen. Hij was duidelijk de beste vandaag. Jeroen de Vries bleek ook over veel durf te beschikken door negen ronden voor de streep al weg te rijden. Bob de Vries staat hoog in het klassement wat hem niet belet om toch de aanval steeds te kiezen. Andres Landman voelt zich ook duidelijk in zijn element en maakte natuurlijk  ook deel uit van de kopgroep. Ralf Zwitser had de pech door een val uit de kopgroep weg te vallen, maar deed daarna ook verwoede pogingen om dat weer recht te zetten.

Uitslag:

5 pnt: Tristan Loy         
4 pnt: Jeroen de Vries
3 pnt: Bob de Vries
2 pnt: Andres Landman                        
1 pnt: Ralf Zwitser

Dames

Het was vanavond moeilijk jureren omdat de dames elkaar goed in de gaten hielden. Eigenlijk kreeg niemand echt de kans om te ontsnappen en ook een georganiseerde kopgroep leek niet mogelijk. Hier en daar probeerde Elma de Vries een poging tot het formeren van een groep, maar het liep op niets uit. Ook Gretha Smit en Mireille Reitsma waren regelmatig in de aanval, helaas ook zonder resultaat.

Uitslag:

5 pnt: Elma de Vries
4 pnt: Gretha Smit
3 pnt: Mireille Reitsma
2 pnt: DaniŽlle Bekkering
1 pnt: Friederike Sagurna


13 december 2006 - Zesdaagse - Groningen

Jury:  Sandra Zwolle, Lex Cazemier en Rien de Roon 

Heren

Na een aantal speldeprikken slaagden na 25 ronden drie avonturiers erin een ronde voorsprong te pakken op het peloton. Kurt Wubben, Bob de Vries en Jan van Oosterom zagen kans het peloton te dubbelen. Daarna zat de wedstrijd vrij lang op slot. Niemand kreeg de kans om weg te rijden door het controlerend rijden van de ploegmaten van de koplopers. Bob de Vries en Jan van Oosterom begonnen wat aanvallend te dollen en daardoor ontstond onverwacht ruimte. Kurt Wubben zag het gevaar en met nog twintig man werd opnieuw een ronde op het peloton gepakt. Het peloton werd verrast maar de klassementleiders wisten op tijd aan te sluiten. Andres Landman en Ralf Zwitser waren ook de hele avond actief en werden beloond met een ronde voorsprong.

Uitslag:
 

5 pnt: Kurt Wubben      
4 pnt: Bob de Vries
3 pnt: Jan van Oosterom
2 pnt: Andres Landman                        
1 pnt: Ralf Zwitser

Dames

Door het snelle glij-ijs van Groningen was de snelheid in peloton vrij hoog. Desalniettemin zorgden pittige demarrages er voor dat er verschillende kopgroepjes ontstonden. Helaas werden de ontsnappingen steeds door het peloton gepareerd. Met name de ontsnappingen van Elma de Vries, Gretha Smit en Maria Sterk waren opvallend. Ze waren de gehele wedstrijd duidelijk aanwezig. Met nog 20 ronden te gaan kwam de aanval van Elma de Vries. Even leek het er op dat het niet een massasprint zou worden, maar dat de sprint zou gaan tussen Elma de Vries, Marleen Elsgeest en Ilse Verkade maar met nog 13 ronden te gaan werden ze ingehaald door het peloton. Uiteindelijk werd de massasprint opnieuw gewonnen door DaniŽlle Bekkering.

Uitslag:

5 pnt: Elma de Vries
4 pnt: Gretha Smit
3 pnt: Maria Sterk
2 pnt: Mireille Reitsma
1 pnt: Marleen Elsgeest


12 december 2006 - Zesdaagse - Eindhoven

Jury:   Rien de Roon en Arnold Stam

Heren

Als een paal boven water stond het voor de jury dat Tristan Loy op deze tweede avond van de Greenery Six de vijf punten verdiende. Geen twijfel, aldus de juryleden Stam en De Roon als je 25 tot 30 ronden zo sterk in de aanval bent en langdurig op kop rijdt. Ralf Zwitser werd beloond vanwege zijn vele ontsnappingspogingen en ook Andres.Landman scoorde punten voor zijn sterke optreden. Jan van Oosterom liet zich zien door veel de aanval te kiezen en Willem Hut verdiende lof van de jury voor zijn voorbeeldige knechtenwerk in dienst van de ploeg.

Uitslag:

5 pnt: Tristan Loy           
4 pnt: Ralf Zwitser         
3 pnt: Andres Landman              
2 pnt: Jan van Oosterom                                                            
1 pnt: Willem Hut           

Dames

In de eerste van de vijf wedstrijden van de Greenery voor de dames reed Gretha Smit gisteravond in Eindhoven een sterke koers. Samen met DaniŽlle Bekkering opende zij de wedstrijd en was in het verdere verloop voortdurend actief. Zij maakten ook deel uit van een kopgroep die een ronde voorsprong nam en waaruit Elma de Vries nog in haar eentje probeerde te ontsnappen. Dat was op zichzelf al een bijzondere prestatie, hoewel de poging stierf in schoonheid. Maria Sterk en Elma de Vries waren in de hele wedstrijd zeer actief en dat gold ook Mireille Reitsma. Mischa Top, die als laatste naar de kopgroep was toe gereden, maakte ook indruk, maar viel net buiten de punten.

Uitslag:

5 pnt: Gretha Smit
4 pnt: DaniŽlle Bekkering                      
3 pnt: Mireille Reitsma  
2 pnt: Maria Sterk        
1 pnt: Elma de Vries     
 


11 december 2006 - Zesdaagse - Breda

Jury:  Ineke Kooiman, Arnold Stam en Rien de Roon

Heren:

Bij de opening van de marathon-zesdaagse gingen de eerste veertig ronden op de kunstijsbaan van Breda in een moordend tempo. Andres Landman, die de afgelopen weken steeds sterker ging rijden, was vanaf de eerste ronde voortdurend voor in het peloton te vinden. Nadat een kopgroep een ronde voorsprong had genomen ging vervolgens de koers op slot en kwam er niemand meer weg. Kurt Wubben en Ralf Zwitser probeerden het nog wel, maar zij kregen geen ruimte. Voor hun strijdlust werden ze wel door de jury beloond, maar Andres Landman had in de hele wedstrijd toch de meeste indruk gemaakt.

Uitslag:

5 pnt: Andres Landman              
4 pnt: Kurt Wubben  
3 pnt: Ralf Zwitser  
2 pnt: Jan van Oosterom                                                           
1 pnt: Henk Angenent                            


9 december 2006 - Essent Cup - Heerenveen

Jury:  Boukje Keulen en Sandra Zwolle

Heren:

Gelijk vanaf de start was het een aanvallende wedstrijd en werd er op het snelle ijs van Thialf door het peloton hard gereden. Weliswaar volgden er verschillende ontsnappingspogingen maar deze konden vanwege het goede glij-ijs steeds door het peloton worden gepareerd. In de eindfase was Henk Angenent degene die de wedstrijd naar zijn hand zette. Er ontstond een kopgroep, die door het harde kopwerk van Henk Angenent weer deels uit elkaar viel. Met Bertjan van der Veen bleef hij over en samen zetten ze het peloton op ťťn ronde, mede dankzij ploeggenoten die zich uit het peloton lieten afzakken om hen te helpen. Na het afsprinten van het peloton volgde er een spel tussen de beide koplopers. Beiden weigerden kopwerk te doen, keken elkaar argwanend aan en gingen af en toe maar rechtop rijden. Eťn ronde voor het eind ging Bertjan van de Veen de sprint aan, maar Angenent haalde hem bij en ging erop en erover. Zo won Henk Angenent niet alleen welverdiend de wedstrijd in Heerenveen, maar ook de vijf punten van de jury.

Uitslag:

5 pnt :   Henk Angenent           
4 pnt:    Joost Juffermans
3 pnt:    Jeroen de Vries
2 pnt:    Kurt Wubben                                                 
1 pnt:    Jan van Oosterom

Dames:

Zoals gewoonlijk lag de ijsvloer in Heerenveen er ook bij de wedstrijd voor de dames weer prachtig bij. Daardoor werd er ook in een hoog tempo gereden. De wedstrijd had een onstuimig begin. De eerste ronde probeerden Elma de Vries en Karin Maarse van het peloton weg te rijden. De grote groep werd direct wakker geschud, met als gevolg dat verscheidene rijdsters al na een aantal ronden de wedstrijd moesten verlaten omdat ze een ronde werden ingehaald. Na vier ronden probeerden Gretha Smit en Maria Sterk te ontsnappen, maar door het hoge tempo lukte het niet om weg te blijven. Beide dames probeerde het later nog een aantal keren. Diverse rijdsters probeerden te ontsnappen, Helen van Goozen, Mireille Reitsma, Maria Sterk, Marja Vis maar het lukte de dames niet om weg te blijven van het peloton. Door de vele uitlooppogingen werd het een boeiende wedstrijd, die eindigde in een massasprint. DaniŽlle Bekkering wist de sprint het beste af te maken, gevold door Elma de Vries, die deze avond op de jury de meeste indruk maakte.

Uitslag:

5 pnt:    Elma de Vries
4 pnt:    Gretha Smit
3 pnt:    Mireille Reitsma
2 pnt:    Marja Sterk
1 pnt:    Karin Maarse


2 december 2006 - Essent Cup - Assen

Jury:  Lex Cazemier en Sandra Zwolle

Heren

De omstandigheden in Assen waren zwaar. De luchtvochtigheid en de temperatuur waren hoog en het ijs was daardoor snel wit aangeslagen. Een snelle flitsende wedstrijd was daardoor uitgesloten. De uitlooppogingen in het begin van de wedstrijd kregen weinig ruimte van het peloton.Tijdens het verloop van de wedstrijd werden de ontsnappingen wat meer toegelaten. Deze aanvallen werden vaak door de TNT-ploeg ingezet. Wanneer Henk Angenent terugviel in het peloton nam Kurt Wubben het initiatief of omgekeerd. Mocht deze avond een kopgroep zijn ontstaan dan had Tristan Loy er bij gezeten. Tristan maakte een hele sterke, taaie indruk op het zware ijs. De BAM-schaatser bleef maar gaan om een kopgroep te forceren. Time Out Sport/Vrieling  was bij de ontsnappingen sterk vertegenwoordigd met Jeroen de Vries of Bertjan van der Veen. Leek de slag gevallen te zijn dan nam Nefit of Proteq onder leiding van Peter Baars de kop van het peloton. Ondanks alle inspanningen van twee sterk aanvallende ploegen en Tristan Loy bleef het peloton in takt.

Uitslag:

5 pnt: Tristan Loy         
4 pnt: Henk Angenent
3 pnt: Kurt Wubben
2 pnt: Jeroen de Vries                                                 
1 pnt: Bert Jan van der Veen

Dames

Hoge temperatuur en de regen bezorgden de dames zwaar werkeis. Er werden vele aanvallen ingezet waarvan de enkele vluchtsters het te zwaar hadden om alleen weg te komen. Halverwege de wedstrijd leek er nog even een kopgroep te ontstaan met Linda Verdouw en Marjon Spijkerman maar toen Maria Sterk, Mireille Reitsma, Lieke Splinter en Elma de Vries hierop reageerden werden ze na enkele ronden weer ingehaald door het peloton. Gretha Smit deed nog een poging om het hele peloton te breken maar door gebrek aan overname slaagde deze poging niet. Het peloton viel daarna wat stil. Het zware ijs begon zijn tol te eisen en het peloton ging weer aan op een massaspurt. Met vermoeidheid in de benen door het aanvallende rijden van Mireille Reitsma was het ook haar verdienste dat ze haar team twee plaatsen op het podium bezorgde door in de massaspurt op kop van het peloton snelheid te maken voor Jolanda Langeland en Mischa Top. Die maakten het af met respectievelijk een tweede en derde plaats.

Uitslag:

5 pnt: Mireille Reitsma
4 pnt: Gretha Smit
3 pnt: Elma de Vries
2 pnt: DaniŽlle Bekkering  
1 pnt: Lieke Splinter


25 november 2006 - Essent Cup - Den Haag

Jury:  Ineke Kooiman, Jan Kooiman (gast-jurylid) en Rien de Roon

Heren

Ondanks de hoge temperatuur bleef het ijs goed en verliep de wedstrijd bij de heren in een rap tempo. Ook hier ontstond al snel een 16-man grote kopgroep, waarin Henk Angenent de grote animator was. Hij ondernam de hele wedstrijd veel uitlooppogingen, zodat de jury hem de meeste punten toekende. Opvallend was dat Jan Maarten Heideman en Cedric Michaud de slag gemist hadden. Vooral de laatste kon zich daar moeilijk bij neerleggen en was in de tweede helft van de wedstrijd erg actief evenals Peter Baars.

Uitslag:

5 pnt:   Henk Angenent           
4 pnt:    Cťdric Michaud                                  
3 pnt:    Peters Baars   
2 pnt:    Willem Hut                                                    
1 pnt:    Sandor Stuut

Dames

De liefhebbers van marathonschaatsen kregen zaterdagavond op de Haagse Uithof waar voor hun geld. Zowel bij de dames als bij de heren zag de jury een levendige wedstrijd met veel uitlooppogingen. Een kopgroep van 10 dames pakte al na 20 ronden een ronde voorsprong op het peloton. Karin Maarse, Mireille Reitsma en DaniŽlle Bekkering waren de gangmakers in deze kopgroep. Daarna kwam het peloton even op adem , zagen we DaniŽlle Bekkering veelvuldig voorin rijden en pas drie ronden voor het einde ontsnapte Micha Top. Zij kreeg een lichte voorsprong, maar kon deze niet behouden. Wel vormde zij een prachtige springplank voor Elma de Vries, die
haar voorbij sprintte en voor een prachtige overwinning zorgde.

Uitslag:

5 pnt:    DaniŽlle Bekkering  
4 pnt:    Karin Maarse
3 pnt:    Micha Top
2 pnt:    Elma de Vries
1 pnt:    Mireille Reitsma


18 november 2006 - Essent Cup - Assen

Jury:  Sandra Zwolle en Lex Cazemier

Heren:

In een levendige wedstrijd gaf Cedric Michaud vanaf het startschot meteen gas. De toon van de wedstrijd was al direct duidelijk en een boeiende wedstrijd met veel aanvallen volgde. De demarrages van Henk Angenent zijn vol venijn, maar niet splijtend. Kurt Wubben  liet zich regelmatig aan het front zien, maar een valpartij en een geslaagde achtervolging kostten veel kracht.

Met nog 20 ronden te gaan leek de goede combinatie te ontstaan voor een geslaagde vlucht. Eindelijk vonden de twee grote aanvallers van de avond, Cťdric Michaud  en Henk Angenent elkaar. Jan Maarten Heideman, de hele avond attent, overbrugde het gat in zijn eentje. Bertjan van der Veen, sterk terug gekomen na een val, reed ronden lang op kop van het peloton en met nog 15 ronden te gaan was het peloton weer compleet. Joost Juffermans was ook duidelijk aanwezig in het aanvallend geweld van de TNT Express en beloond met een punt. Renť Ruitenberg gaf met zijn ploeg in de finale gas, maar zij konden Jan Maarten Heideman niet van een mooie overwinning houden.

Uitslag:

5 pnt :   Cťdric Michaud           
4 pnt:    Henk Angenent                                   
3 pnt:    Kurt Wubben   
2 pnt:    Jan Maarten Heideman                                               
1 pnt:    Joost Juffermans

Dames:

Op de ijsbaan in Assen was redelijk wat publiek gekomen om de marathonwedstrijden te aanschouwen. Het was een mooie en aanvallende wedstrijd om naar te kijken. Bij de dames lukte het ondanks de vele pogingen tot ontsnappingen niet om een kopgroep te formeren. Verschillende dames reden aanvallend, waaronder Elma de Vries en Mireille Reitsma, die dan ook werden beloond met respectievelijk 5 en 4 punten. Opvallend was dat Gretha Smit behoudend reed terwijl ze vorige week in Amsterdam nog als de meest aanvallende rijdster werd beloond met 5 punten. De wedstrijd was er niet minder spannend door. Op het laatste rechte stuk van de massasprint ging de strijd tussen Helen van Goozen, DaniŽle Bekkering en Elma de Vries. DaniŽlle Bekkering wist de sprint het beste af te maken, gevolgd door Elma de Vries en Helen van Goozen.

Uitslag: 

5 pnt:    Elma de Vries  
4 pnt:    Mireille Reitsma
3 pnt:    Carien Kleibeuker
2 pnt:    Danielle Bekkering
1 pnt:    Karin Maarse


11 november 2006 - Essent Cup - Amsterdam

Juryrapporteurs: Sonja Groot, Bert Verduijn, Jos Niesten en Rien de Roon:

Heren:

Stormachtige wind teisterde het peloton op de 'open' baan in Amsterdam en de herfstbladeren die over het ijs waaiden maakten het voor de rijders ook niet makkelijk. Maar marathonschaatsers klagen niet en van vertraging of 'vierkante wielen/ijzers' zoals bij de spoorwegen, was al helemaal geen sprake. De sterkere mannen in het peloton gaven onder deze omstandigheden juist wat extra gas en dat resulteerde in een boeiende wedstrijd met veel uitlooppogingen. Het was voor de jury van de Dick van Gangelen-trofee dan ook weer moeilijk om de punten eerlijk te verdelen, iedereen die de finish haalde was zaterdag een held. Toch staken Tristan Loy en Kurt Wubben er met kop en schouders boven uit, Loy kreeg uiteindelijk de meeste punten omdat hij na in de wedstrijd al uiterst actief te zijn geweest, ook de finale tot een boeiend spektakel maakte door lange tijd in z'n eentje voor het peloton uit te blijven. Wubben deed daar niet voor onder want nadat zijn poging om samen met Jan van Oosterom een ronde te pakken maar net mislukte, slaagde hij er in een later stadium met vluchtmakker Bertjan van der Veen wel in. Het is duidelijk geen toeval dat Kurt naar de World Cup in Moskou mag voor de 10 kilometer. Van Oosterom en van der Veen dus in de punten en de jury gaf ook Arjan Stroetinga nog een punt voor een knap staaltje knechtenwerk. Nadat er een grote kopgroep was ontstaan waar 'Stroet's ploeggenoot Willem Hut deel van uitmaakte bracht hij Hut naar een volgende kopgroep die ook bezig was een rondje te pakken, waardoor Willem Hut dus alleen aan de leiding in de wedstrijd zou komen, goede tactiek! De andere rijders hadden dit lange tijd niet door maar helaas voor de BAM-ploeg ging het feestje niet door omdat er oplettende ploegleiders aan de kant stonden die hun rijders op tijd inseinden. De manier waarop Heideman tenslotte de wedstrijd won was pure klasse.

Uitslag:

5 pnt: 
4 pnt:
3 pnt:
2 pnt:
1 pnt:
Tristan Loy
Kurt Wubben
Jan van Oosterom
Bertjan van der Veen
Arjen Stroetinga

Dames:

Veel wind ook bij de tweede wedstrijd die de dames in Amsterdam verreden, maar het ijs bleef redelijk ondanks de temperatuur. Het was een boeiende wedstrijd, waarin al vanaf het begin Gretha Smit in de aanval ging. In de eerste helft van de koers ontstond een grote kopgroep, deze leek serieus te worden maar halverwege werd deze groep weer teruggepakt door het peloton. In het tweede deel van de wedstrijd ontstond er mede door toedoen van Gretha Smit en Carien Kleibeuker een sterke kopgroep met ook Mireille Reitsma, DaniŽlle Bekkering en Lieke Splinter. De kopgroep bleef een groot aantal ronden met dezelfde voorsprong op het peloton rijden, helaas kon er geen ronde op het peloton gepakt worden. In de finale deed Carien Kleibeuker nog een poging te demarreren maar de andere vier dames waren zeer oplettend. Het werd een spannende eindsprint, die gewonnen werd door DaniŽlle Bekkering. Door haar aanvallende mentaliteit in deze wedstrijd kreeg Gretha Smit 5 punten. De rest van de punen werden verdeeld onder de overige rijdsters van de kopgroep.

Uitslag:

5 pnt: 
4 pnt:
3 pnt:
2 pnt:
1 pnt:

Gretha Smit
Carien Kleibeuker
DaniŽlle Bekkering
Mireille Reitsma
Lieke Splinter


4 november 2006 - Essent Cup - Eindhoven

Juryrapporteurs Rien de Roon en Arnold Stam:

Heren:

Door de ontzettend snelle en harde wedstrijd waren er geen rijders die er met kop en schouders bovenuit staken. Maar genoeg jongens gezien die veelvuldig hebben aangevallen, waarvan Jan van Oosterom het meest actief was, vandaar de vijf punten waarmee de jury hem beloonde. Ingmar Berga heeft schijnbaar een goede band met Eindhoven want hij reed een puike wedstrijd en heeft in de koers veelvuldig zijn gezicht laten zien. De zieke Michaud was toch nog goed voor drie punten.,Jeroen de Vries kreeg twee punten. Klassementsleider in de Topcompetitie,  Jan Maarten Heideman was voor zijn doen verrassend actief en boekte ook een punt.

Uitslag:

5 pnt :   Jan van Oosterom        
4 pnt:    Ingmar Berga                                        
3 pnt:    Cťdric Michaud               
2 pnt:    Jeroen de Vries                                               
1 pnt:    Jan Maarten Heideman

Dames:

De wedstrijd van de dames was vergelijkbaar met die van de mannen vorige week in Amsterdam. Er viel weliswaar een aantal ontsnappingen te noteren, maar was er geen kopgroep en dus werd de koers besloten met een eindsprint. Mireille Reitsma toonde de meeste ambitie om de wedstrijd hard te maken en zat bijna overal bij. Haar vijf punten voor de Dick van Gangelen Trofee zijn daarom meer dan verdiend. Danielle Bekkering reed zoals altijd sterk en controlerend, dus zit ze er voorin ook bijna altijd bij. Dat leverde haar ook in Eindhoven weer vier punten op voor het klassement van de trofee. Ook Carla Zielman, Maria Sterk en Karin Maarse waren veelvuldig actief in de koers, dus voor hen de overgebleven punten.

Uitslag:

5 pnt:    Mireille Reitsma
4 pnt:    DaniŽlle Bekkering
3 pnt:    Carla Zielman
2 pnt:    Maria Sterk
1 pnt:    Karin Maarse


28 oktober 2006 - Essent Cup - Amsterdam

Juryrapporteurs Sonja Groot, Bert Verduin en Rien de Roon:

Heren

Dat een wedstrijd onder herfstachtige omstandigheden op de enige buitenbaan die er nog is niet garant staat voor spektakel bleek in Amsterdam. Stormachtige wind en dreigende luchten deden het publiek vooraf al goed: dat zou ouderwets afzien worden voor de rijders, die immers gewend waren hun wedstrijden onder een beschermde kap of in een echte hal af te werken. Allemaal loos alarm want hoewel er hard werd gereden en er altijd wel mannen proberen een massasprint te ontlopen stond de wind volgens de kenners 'verkeerd'. Recht op de baan, dus op de kop en dan kost het in de luwte van het peloton minder kracht dan er met een paar dapperen voor uit te 'harken'. De ontsnappingen die er waren werden dan ook snel weer teniet gedaan en was het voor de jury van de DVG trofee een moeilijke klus om tot een goede puntenverdeling te komen. Kurt Wubben werd met 5 punten beloond, want ondanks (of dankzij) dat zijn kopman Henk Angenent in het oranje reed probeerde hij zelf vele malen een kopgroep te forceren. Renť Ruitenberg was met zijn ploeg ook weer zeer actief evenals de sterke Cťdric Michaud. Moeilijk was het echte uitschieters te vinden maar de jury werd het er over eens om Rob van Meggelen en Tristan Loy de overige punten toe te kennen voor hun strijdvaardige rijden.

Uitslag:

5 pnt: Kurt Wubben
4 pnt: Renť Ruitenberg
3 pnt: Cťdric Michaud
2 pnt: Rob van Meggelen
1 pnt: Tristan Loy

Dames

Het waaide in Amsterdam maar het bleef ondanks de dreigende bewolking gelukkig wel droog. Het ijs leek weliswaar redelijk te glijden, maar was ongetwijfeld zacht. In het begin van de wedstrijd ontstond een kopgroep die een aantal ronden stand hield maar niet uit de greep van het peloton bleef. Na diverse kleine ontsnappingspogingen van diverse rijdsters, waaronder de actieve Mireille Reitsma, ontstond halverwege de wedstrijd een kopgroep van 8 dames. Daarin onder anderen Mireille Reitsma, Elma de Vries en Mariska Huisman. De kopgroep werkte goed samen maar het duurde lang voordat het peloton gedubbeld werd. Nadat het peloton afgesprind was bleef de groep bij elkaar rijden. Jammer dat Lucy Hutten-Witteman en Mariska Huisman, die in dezelfde ploeg van Zuidema Kranen rijden, niet samen iets konden bewerkstelligen. Uiteindelijk trok Lieke Splinter de spurt aan, maar die werd gewonnen door Elma de Vries. Zij pakte ook meteen vier punten mee voor de Dick van Gangelen Trofee. De vijf punten waren voor Mireille Reitsma, drie voor Lucy Hutten-Witteman, twee voor Lieke Splinter en ťťn voor Helen van Goozen.

Uitslag:

5 pnt: Mireille Reitsma
4 pnt: Elma de Vries
3 pnt: Lucy Hutten-Witteman
2 pnt: Lieke Splinter
1 pnt: Helen van Goozen


21 oktober 2006 - Essent Cup - Eindhoven

Juryrapporteurs Petra Moolhuizen, Arnold Stam en Rien de Roon:

Heren

Nadat het startschot had geklonken van wat achteraf een zeer harde, mooie wedstrijd zou zijn, was het vooral Cťdric Michaud die meerdere malen een uitlooppoging ondernam. Voor een klassementsrijder getuigt dat van heel veel aanvalslust, vandaar ook vijf punten voor hem. Daarnaast was het Kurt Wubben, de wedstrijd hard makend voor TNT, die al zijn acties beloond zag met vier punten. Angenent zat mee in de kopgroep waar hij de forcing voerde en was ook redelijk actief gedurende de gehele wedstrijd. Drie punten voor hem. Jan van Oosterom, eigenlijk al een aantal weken goed in vorm, kreeg twee punten. Hij had weliswaar een rondje voorsprong, maar ging daarna toch nog voor een tweede rondje terwijl je weet dat tien knechten het tempo hoog houden in het peloton. Dat was klasse. Eigenlijk waren er in deze zware wedstrijd meer gegadigden voor de punten maar het laatste ging naar Jeroen de Vries voor zijn optreden in de kopgroep en zijn uitlooppoging in de finale waardoor het tot in de laatste ronde spannend bleef.

Uitslag:

5 pnt: Cťdric Michaud
4 pnt: Kurt Wubben
3 pnt: Henk Angenent
2 pnt: Jan van Oosterom
1 pnt: Jeroen de Vries

Dames:

Vanwege de hoge temperaturen was het ijs boterzacht, hierdoor werd het niet alleen een zware maar ook een heel mooie wedstrijd. Meteen vanaf het begin werd er hard gereden en waagden DaniŽlle Bekkering en Maria Sterk zich aan een uitlooppoging. Het peloton kraakte maar liet het duo niet gaan en de aanval werd teniet gedaan. Daarna probeerden diverse rijdsters te ontsnappen, Marleen Elstgeest reed aanvallend maar helaas zat ze niet mee in de beslissende ontsnapping van 10 rijdsters. Het sterke rijden van DaniŽlle Bekkering en Maria Sterk in de kopgroep werd beloond: 10 rijdsters namen een ronde voorsprong. In de eindstrijd van het peloton plaatste Karin Maarse nog een mooie demarrage, ondanks het hoge tempo wist ze snel een groot gat te slaan maar op het zware ijs werd ze weer door het peloton opgeslokt. In de beslissende eindstrijd van de kopgroep nam Mireille Reitsma het initiatief om het niet op een eindsprint te laten aankomen. Maar de hele wedstrijd regerende DaniŽlle Bekkering wist het gat dicht te rijden en won de eindsprint.

Uitslag:

5 pnt:    DaniŽlle Bekkering
4 pnt:    Maria Sterk
3 pnt:    Karin Maarse
2 pnt:    Mireille Reitsma
1 pnt:    Marleen Elstgeest


14 oktober 2006 - Essent Cup - Alkmaar

Juryrapporteurs Jolanda Grimbergen, Jos Niesten, Rien de Roon en Bert Verduin:

 

Heren
 

Onder zomerse omstandigheden ging de wedstrijd in Alkmaar van start. Met een temperatuur van 16 graden werd het ijs snel stroef waardoor de omstandigheden loodzwaar werden. De aanvalslust van de rijders was er niet minder om en met name elfstedenwinnaar Henk Angenent deed er alles aan om een ontsnapping te forceren. Dat de belangen voor de ploegen groot waren was te merken aan het wedstrijdverloop. Pogingen van Renťe Ruitenberg en Kurt Wubben kregen niet de goedkeuring van het peleton en uiteindelijk werd het een enerverende finale met een fantastische massasprint die een dubbel opleverde voor de Nefitploeg met Arjan Smit en Cedric Michaud op de hoogste podiumplaatsen. De strijdlustigste waren zij niet die eerste plaats was voor Henk Angenent.

 

5 pnt :   Henk Angenent

4 pnt:    Kurt Wubben                                        

3 pnt:    Renť Ruitenberg                         

2 pnt:    Andres Landman                                                         

1 pnt:    Cťdric Michaud

 

Dames
 

Wij vonden het eerste deel van de wedstrijd zeer tam. In het tweede deel werd het een levendige strijd met veel uitlooppogingen. Met name van Danielle Bekkering. Met nog 28 ronden te gaan ontsnapte zij uit het peloton, gevolgd door nog tien rijdsters. Deze poging resulteerde in de uiteindelijke kopgroep van acht rijdsters. Bekkering was ook degene die de wedstrijd opende, voortdurend in de aanval ging en later in de kopgroep het tempo hoog hield. In de finale ontsnapte zij opnieuw, maar jammer voor haar leidde deze poging niet tot de eindoverwinning. In die kopgroep reden Carien Kleibeuker en Helen van Goozen erg sterk. Opvallend was de actie van Mireille Reitsma. Op het moment dat de kopgroep het peloton op een ronde schaatste, moest Jolanda Langeland, ploeggenote van Mireille, uit deze groep lossen. Mireille liet zich afzakken om haar weer terug te brengen. Jolanda had echter geen kracht meer om haar te volgen en dus besloot Mireille in haar eentje weer terug te rijden naar het peloton. Ze moest een gat van zoín 80 meter dicht rijden en dat lukte haar in heel korte tijd. 

 

5 pnt     DaniŽlle Bekkering

4 pnt     Carien Kleibeuker

3 pnt     Mireille Reitsma

2 pnt     Karin Maarse

1 pnt     Jolanda Langeland

 


7 oktober 2006 - 1e wedstrijd Essent Cup - Utrecht

Juryrapporteurs Ineke Kooiman, Bert Verduin, Rien de Roon:

Heren

De mannen grepen de kans die SBS bood met het rechtstreeks uitzenden van de wedstrijden met beide handen aan en maakte er een waar spektakel van. Dat Peter Baars grote plannen had bleek al in het begin van de koers toen hij een vrij onschuldige kopgroep persoonlijk tot de orde riep en later een van de gangmakers was die het peloton op een ronde zette. Zijn boerenslimheid en kracht waarmee hij de overwinning greep was voor de jury reden te meer om hem de vijf punten toe te kennen.

Renť Ruitenberg, de afgelopen twee wedstrijden al een van de smaakmakers, was ook vandaag weer erg actief evenals zijn generatiegenoot Henk Angenent. Dat deze dertigers de koers kleur gaven geeft wel aan hoe zwaar de wedstrijd was en dan weten de kenners dat Kurt Wubben vast ook niet voorin ontbroken zal hebben en inderdaad was dit het geval. De verrassing van de dag kwam van de Zwitser Alain Gloor en naast zijn 2-e plaats in de wedstrijd verdiende hij ook een puntje voor de Dick van Gangelen Trofee.

Uitslag: 1. Peter Baars (5 pnt); 2. Renť Ruitenberg (4 pnt); 3. Henk Angenent (3 pnt); 4. Kurt Wubben (2 pnt); 5. Alain Gloor (1 pnt).

Dames

Voor het eerst verdeelden de juryleden punten voor het klassement van de dames. De jury zag een levendige wedstrijd, waarin het tempo behoorlijk hoog lag. Het begin van de wedstrijd kenmerkte zich door een aantal plaagstootje van Gretha Smit en Carien Kleibeuker, maar vijftien ronden voor het einde begon het serieuzere werk met een kopgroep, waarin Mireille Reitsma veel werk deed. DaniŽlle Bekkering reed in haar eentje knap naar de kopgroep, die door onvoldoende samenwerking werd ingelopen door het peloton. Zo was de kopgroep, met nog zeven ronden te rijden weer compleet en maakte de dames zich op voor de eindsprint. Daarin moest de altijd strijdlustige DaniŽlle Bekkering het weliswaar net afleggen tegen Foske Tamar van der Wal, ze pakte wel de volle winst in de punten om de Dick van Gangelen Trofee.

Uitslag: 1. DaniŽlle Bekkering (5pnt); 2. Elma de Vries ( 4 pnt); 3. Mireille Reitsma (3 pnt); 4. Gretha Smit (2 pnt); 5. Maria Sterk (1 pnt).


30 september 2006 - 2e kwalificatiewedstrijd Topcompetitie - Utrecht

De jury van de Dick van Gangelen Trofee heeft besloten geen punten toe te kennen bij de tweede selectiewedstrijd voor de Essent Cup Topcompetitie, die vanavond in Utrecht werd gestaakt na de valpartij waarbij de 27-jarige marathonschaatser Jochem Jansen ernstig gewond raakte. Het juryreglement bepaalt dat in uitzonderlijke omstandigheden als deze, waarin de richtlijnen niet voorzien, de jury belist.


29 september 2006 - 1e kwalificatiewedstrijd Topcompetitie - Utrecht

Juryrapporteurs Bert Verduin en Rien de Roon:

Het was nog wennen aan de regels voor de afvalrace in de nieuwe Essent Cup Topcompetitie, zodat de rijders aanvankelijk nogal voorzichtig reden en de ploegen bij elkaar hielden. Rob van Meggelen was de eerste die dit seizoen de aanval koos, maar kwam uiteindelijk toch niet weg. Zeventien man slaagden erin zich los te rijden van de rest. Renť Ruitenberg, die in de kopgroep zelf was gevallen en niet meer bij kon komen, pikte in de finale zijn gevallen ploeggenoot Jan van Oosterom op en bracht hem terug bij de leiders in de wedstrijd. Voor zijn aanvalslust en werk voor de ploeg verdiende Renť Ruitenberg de meeste punten voor de trofee. Kurt Wubben, de winnaar van twee jaar geleden, gaf in de kopgroep ook weer zijn visitekaartje af, evenals Ralf Zwitser en de winnaar van vorig jaar Cťdric Michaud, die de rapste was in de sprint. Rob van Meggelen had voor zijn aanvallende initiatief zeker ook recht op een punt.
 

Uitslag: 1. Renť Ruitenberg (5 pnt); 2. Kurt Wubben (4 pnt.); 3. Cedric Michaud (3 pnt.); 4. Ralf Zwitser (2 pnt.); 5. Rob van Meggelen (1 pnt.)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl