Warning: Use of undefined constant display_errors - assumed 'display_errors' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vh6232/1/marathonschaatsen.nl/php/verslag.php on line 3

Uitslagen: Dames - Heren A

KC Boutiette wint openingsmarathon

foto © Marathonschaatsen.nl

KC Boutiette is back

KC Boutiette is weer helemaal terug. In Alkmaar versloeg hij in de eindsptrint van een kopgroep van 16 rijders in een rechtstreeks duel Cedric Michaud (2e) en Roel van Hest (3e). Jan Maarten Heideman miste de slag en moest genoegen nemen met de winst van de pelotonsprint (17e). Bij de dames ging de zege naar Jenita Hulzebosch. Ze had samen met zus Gretha Smit een ronde voorsprong en versloeg haar in de eindsprint.

Bij de mannen leek al vroeg in de wedstrijd de eerste slag geslagen te worden. Na 13 rondes gingen niet de minsten er van door. Jan Maarten Heideman, Cedric Michaud, Roel van Hest, Youri Lissenberg, Jeroen de Vries en KC Boutiette kregen een halve ronde voorsprong en de rondewinst leek slechts een kwestie van tijd. Toch slaagden zij er niet in om dit te volbrengen. Als laatsten staakten De Vries en Michaud hun poging, waarna het peloton weer bijeen kwam.

Ondanks herhaaldelijke vluchtpogingen duurde het daarna lang voordat de volgende serieuze kopgroep werd geformeerd. Nadat Michaud het peloton uit elkaar had getrokken en weer was teruggehaald, ontsnapte na ongeveer 60 rondes een groep van zes: Jan van Oosterom, Jeroen de Vries, Joost Juffermans, Erik Hulzebosch, Andres Landman en Frans de Ronde. Niet veel later vonden nog eens 10 rijders aansluiting, waarna in vlot tempo een ronde voorsprong werd gepakt. De wedstrijd was hiermee beslist en de 16 konden in 10 extra te rijden rondes gaan strijden voor de eerste dagwinst van dit seizoen.

Verrassende winnaar hierbij werd KC Boutiette, rijdend voor het sponsorloze team van Pascal Vergeer, dat eerder op de avond ook al de ploegenachtervolging had gewonnen. Hij liet in de eindsprint niemand minder dan Cedric Michaud achter zich en lijkt weer helemaal terug op zijn oude (marathon)niveau. Dit kan de strijd om de Essent Cup, die zaterdag van start gaat in Amsterdam, er alleen maar aantrekkelijker op maken.

Het verloop van de dameswedstrijd was voorspelbaar. Jenita en Gretha Smit lieten halverwege het peloton achter zich en werden pas aan de staart weer teruggezien. Lucy Witteman en Carien Kleibeuker probeerden het duo nog te achterhalen, maar dat bleek al snel ijdele hoop. De sprint van het peloton werd gewonnen door Sandra de Ronde, die daarmee derde werd.