Jan Maarten Heideman tiende op ranglijst aller tijden

Jan Maarten Heideman heeft in het marathonklassement aller tijden de afgelopen maanden met zijn vele overwinningen een enorme sprong gemaakt. Met in totaal 18 meetellende zeges is de Wehkamp-rijder nu op de tiende plaats beland. Tot en met de marathonzesdaagse won hij dit seizoen acht van de zeventien wedstrijden. In de zesdaagse Greenery Six ging hij met de helft van de dagprijzen en met de eindzege naar huis.

Voor het 'eeuwig marathonklassement' tellen mee de eerste plaatsen bij A-wedstrijden op de kunstijsbanen, vanaf 27 november 1971 in Eindhoven. Niet in de telling is meegenomen het open Nederlands kampioenschap op natuurijs dat Jan Maarten begin 1998 binnenhaalde.

Jan Maarten begon dit seizoen op een gedeelde zestiende plaats. Hier stonden al drie andere rijders met tien overwinningen. In het seizoen 1997-1998 klom hij naar een 31e plaats, die hij moest delen met nog acht schaatsers. Hij won in februari 1997 (zijn eerste seizoen) zijn eerste marathon en kwam hiermee op een gedeelde 57e plaats binnen. Hier stonden al 22 andere rijders.

Van Kempen bovenaan

Het bereiken van de top van de lijst is op dit moment bijna onmogelijk. Daar staat Richard van Kempen met 47 overwinningen. De andere rijders uit de top tien zijn: 2. Dries van Wijhe 45, 3. Co Giling 36, 4. Jan Kooiman 31, 5. Jos Pronk, Yep Kramer en Lammert Huitema 28, 8. Marten Hoekstra 23, 9. Henk Portengen 21 en 10. dus nu Jan Maarten Heideman met 18 overwinningen. Enkele bekende rijders achter Jan Maarten zijn Arnold Stam 17 overwinningen, Emiel Hopman 16, Henri Ruitenberg en Robert Vunderink 14, Piet Kleine 12, Peter de Vries, Henk Angenent en Jos Niesten 10 overwinningen; Hilbert van der Duim en Hans Pieterse 8; KC Boutiette en Ruud Borst 7; Andries Kasper en René Ruitenberg 6, Frans de Ronde 5; Evert van Benthem, Jan Roelof Kruithof en Dirk Maarssen 4, Rob van Meggelen en Miel Rozendaal 3 en Bart Veldkamp, Edward Hagen 2.

Acht overwiningen erbij

Dit seizoen kwamen er dus snel acht dagzeges bij voor Jan Maarten. Net als in de twee voorgaande jaren won Jan Maarten de eerste twee wedstrijden van het seizoen, in Utrecht de seizoensopening en in Amsterdam de eerste wedstrijd om de Unox-Cup. Zaterdag 13 november won hij in Alkmaar de eerste wedstrijd van het seizoen over 150 ronden. Op zondag 21 november pakte Jan Maarten in Assen z'n vierde zege en binnen een week, op zaterdag 27 november op zijn nieuwe carve-schaatsen van Raps in Amsterdam, voegde hij zijn vijfde overwinning daar aan toe.

In de marathonzezesdaagse Greenery Six won Jan Maarten de helft van de zes wedstrijden. Bovendien zegevierde hij net als vorig jaar in het eindklassement, terwijl zijn Wehkamp-ploeg door het stoppen van Falko Zandstra en ziekte van superhelper Haico Bouma tot twee man was teruggebracht. Die ene ploegmaat, Jan Van Oosterom hielp hem verschrikkelijk goed en wist ondertussen zelf ook nog het klassement te winnen voor eerste- en tweedejaars A-rijders.

Bron: Supportersclub Jan Maarten Heideman (met eigen homepage op Internet: http://leden.tref.nl/~ardhenn/). Adres: Ard Hennink, Laarbergweg 2, 7275 BN Gelselaar, tel. 0545 481624, en e-mailadres janmaarten@hotmail.com of ardhennink@tref.nl


www.MARATHONSCHAATSEN.nl