Jeroen de Vries verrassende winnaar van voorlaatste etappe; Janny Zonderland winnares 2e dames-wedstrijd

Jeroen de Vries uit St. Nicolaasga heeft in Alkmaar de vijfde etappe van de marathonzesdaagse gewonnen. Hij ontsnapte drie ronden voor het einde uit een kopgroep van dertien man. Henk Angenent (Woubrugge) werd tweede, Erik Hulzebosch (Gramsbergen) eindigde derde. Henk Angenent heeft het stokje als leider in het zesdaagse klassement overgenomen van Jan Maarten Heideman.
De Vries had in zijn carrière nog nooit een marathon gewonnen. Het seizoen begon slecht voor hem. Door een val tijdens een fietstraining liep hij een gebroken sleutelbeen op, waardoor hij een maand uit roulatie was. De zware blessure liep hij half oktober door een val tijdens een fietstraining op. Vorig seizoen was De Vries in dienst bij de ploeg van Henk Angenent. Hij knapte veel vuil werk op. Eenmaal stond hij op het erepodium, in 1997 in Assen.
De wedstrijd in Alkmaar was boeiend. Er werden veel ontsnappingen geregistreerd. Halverwege de race over honderd ronden staalde Henk Angenent zijn spieren. Samen met Jan van Oosterom ging hij op avontuur. Het tweetal werd achterhaald door elf schaatsers. De omvangrijke groep van dertien schaatsers dubbelde vervolgens het peloton.
Na de uitloopronde waren er nog wel ontsnappingen, maar door het counterwerk van de koplopers kreeg niemand meer ruimte.

Zaterdag wordt in Utrecht de finale gereden. Voor winst van het eindklassement komen nog zeven kandidaten in aanmerking. De zesdaagse werd vorig jaar gewonnen door Jan Maarten Heideman.

Bij de vrouwen, die de tweede etappe reden, zegevierde Janny Zonderland. Zij bleef Jenita Smit, winnares van de eerste etappe, knap voor. Smit blijft wel leiden in de tussenstand.

ANP (17-12-99)

Uitslagen: Heren A en Dames


www.MARATHONSCHAATSEN.nl