Ledenbeleid Vereniging "De Friesche Elfsteden" aanzienlijk verruimd

De Vereniging De Friesche Elf Steden kent bijna geen beperkingen meer om er lid van te worden. Het leeftijdscriterium van schaatsers geboren na 1 januari 1962, die zich bij de vereniging wilden aansluiten, wordt opgeheven. Vanaf volgend jaar kan iedereen lid worden. Voorwaarde is dat de nieuwkomer twee verklaringen van huidige Elfstedenschaatsers moet kunnen overleggen of hij daadwerkelijk goed kan schaatsen.
Tijdens de jaarvergadering van de Vereniging bleek vrijdag in Leeuwarden dat het aantal startgerechtigden behoorlijk afneemt. In 1998 waren dat er 15.171 tegenover 14.915 in 1999. ,,Het aantal leden dat heeft opgezegd, is even groot als het aantal nieuwe leden dat zich heeft aangemeld'', aldus voorzitter Henk Kroes.
Uit het aantal leden met een startkans (16.890) werden eind november 4500 startkaarten verloot. Voor de grote groep niet-startgerechtigden is er goed nieuws. Het verdeelsysteem is verbeterd waardoor de kans voor deelneming aan de Elfstedentocht wordt vergroot. Verder liet Kroes een klein gedeelte van het Elfstedenspandoek zien. Het doek met een lengte van twee kilometer is gemaakt om sluikreclame langs de baan te weren. De spandoeken komen te hangen waar de vaste posten met televisiecamera's zich bevinden. De sluikreclame wordt op die manier tijdens de wedstrijd- en toertocht geweerd.
Vier rayonhoofden namen op de ledenvergadering afscheid van hun Vereniging: Van der Woude (IJlst), Sinnema (Harlingen), Veldstra (Bartlehiem) en Reinders (Dokkum). In het bestuur komt Hoogslag niet meer terug. Zijn taken worden overgenomen door andere bestuursleden.

ANP (17-12-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl