Jan Maarten Heideman via 2e overwinning weer in het spruitjespak; Jenita Hulzebosch ook in 1e Greenery-marathon de sterkste

Jan Maarten Heideman heeft opnieuw zijn gelijke niet gevonden in het marathonpeloton. De 26-jarige Wehkamp-rijder is de heersende schaatser, die de oppositie geen mogelijkheid geeft tot opstand. Na Assen greep hij donderdag op de kunstijsbaan van Eindhoven zijn tweede zege in de zesdaagse.
Heideman won de vierde etappe van de Greenery Six door de andere snelle concurrenten te verslaan in de massasprint. Henk Angenent en Miel Rozendaal werden tweede en derde. In het klassement heroverde Heideman de koppositie ten koste van Ruud Borst. Het verschil is slechts eentiende punt.
Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat Heideman donderdag een topprestatie kon leveren. s Ochtends stapte hij als een oude man uit bed. Met fikse rugpijn probeerde hij zijn sokken aan te trekken. ,,Dat lukte me niet. Mijn vrouw heeft me toen maar geholpen.'' De patiënt maakte zich grote zorgen over het verdere verloop in de zesdaagse. Een wedstrijd laten schieten en rust houden kon niet. De regels laten dat niet toe. Wie een dag niet aan de start verschijnt, mag niet meer in de zesdaagse meedoen. Heideman, fysiotherapeut van beroep, besloot van zijn medische kennis gebruik te maken. ,,Ik heb veel oefeningen gedaan om de rug weer wat losser te maken. Bovendien heb ik om het uur een warmtepleister op de rug gelegd. De pijn verdween gelukkig.''
In de wedstrijd over honderd ronden hoefde Heideman zich niet bijster in te spannen. De race was een saaie. Het peloton bleef van begin tot eind bijeen. De finale was nerveus. Op volle snelheid beloerden de toppers uit het klassement elkaar. In de laatste ronde nam Henk Angenent het initiatief. De winnaar van de laatste Elfstedentocht kwam als eerste de laatste bocht uit. Op het rechte stuk naar de finish passeerde Heideman hem met gemak. ,,Eigenlijk wilde ik vandaag helemaal niet winnen. Je valt zo op in dat leiderspak en bovendien geeft dat druk. Maar na mijn rugblessure, die ik heb opgelopen door een te zwaar wedstrijdprogramma, wil ik alles pakken wat er te pakken valt. Morgen kan ik wel een veel zwaardere blessure krijgen en dan heb ik niks.''
Voor de eindzege van de zesdaagse komen nog een achttal schaatsers in aanmerking. Vrijdag doet het peloton Alkmaar aan. Volgens Henk Angenent is daar vuurwerk te verwachten. ,,De weermannen voorspellen storm en regen. Dat moeten we juist hebben op een niet overdekte baan. Dan komen pas echt de sterkste rijders naar voren. Ik zie er naar uit'', aldus Angenent.

Waar Jan Maarten Heideman dit seizoen bij de marathonschaatsers de opvallendste deelnemer is, is de supprematie van Jenita Hulzebosch-Smit bij de vrouwen zo mogelijk nog groter. Ze was ook weer de sterkste in de openingswedstrijd van de driedaagse. De Gramsbergse rijdster had een ronde voorsprong op een achtervolgende groep, waarvan Sandra de Ronde de sprint won. Ze versloeg Petra de Boer.

De meerdaagse voor mannen en vrouwen doen vrijdag en zaterdag de ijsbanen van Alkmaar (19.30 uur) en Utrecht (14.00 uur) aan.

ANP (16-12-99)

Uitslagen: Heren A en Dames


www.MARATHONSCHAATSEN.nl