Ruud Borst pakt met overwinning koppositie in Greenery-klassement

Er bestaat weer hoop in het marathonpeloton: Jan Maarten Heideman is toch niet onverslaanbaar. De Wehkamp-rijder kwam dinsdag tijdens de tweede wedstrijd van de zesdaagse in Heerenveen niet hoger dan de elfde plaats. De winst ging naar Ruud Borst. De langste man van het peloton toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van negen man. Rudi Groenendal en Koen Lankhaar werden tweede en derde.
Heideman verliest zoals hij wint: knokkend. Maandag boekte hij zijn zesde seizoenzege in de eerste etappe. Hij was trots om als aanvoerder van het klassement in het spruitjespak te mogen rijden. ,,Toch was ik er nu minder blij mee. Ik viel zo op. Daardoor gunde niemand mij ruimte. Ik zoek nu liever de schaduw op en hoop later deze week het leiderstricot te heroveren.''
De wedstrijd over honderd ronden zat in de Thialf-hal lange tijd op slot. Pas dertig omlopen voor het einde werd actie ondernomen. Negen schaatsers dubbelden het peloton. Borst was de laatste die bij de kopgroep aansloot. ,,Die inhaalrace viel me heel zwaar. Ik had een braam op de schaats en kon nauwelijks afzetten. Ik dacht dat het niks zou worden.'' Daar had het in de finale ook alle schijn van. Borst's ploeggenoot Yep Kramer ontsnapte heel listig uit de kopgroep. Samen met Bertjan van der Veen liet hij zich meesleuren door het afsprintende peloton. Het duo kreeg ruim zestig meter voorsprong en hield dat vier ronden vol. Driehonderd meter voor de eindstreep werd het tweetal achterhaald.
Borst kwam op het schuurpapierachtige ijs van Thialf beter in zijn ritme. ,,Ik kreeg vooral in de uitgetrapte bochten meer grip op het ijs. Op het laatste rechte stuk was ik niet meer te houden. Ik voelde dat ik zou gaan winnen.'' Borst tekende voor zijn tweede seizoenzege en werd klassementsleider in de zesdaagse. ,,Woensdag kan het al weer anders zijn. Met al die bonuspunten kun je zo weer veel terrein prijs geven. Dat zag je aan Heideman. Hij zat niet bij de kopgroep en dat scheelde hem zestien punten'', aldus Borst.

ANP (14-12-99)

Bij de B-rijders werd Edwin Veen winnaar. Samen met vijf anderen slaagde hij er in de slotfase in om een ronde voorsprong op het peloton te nemen, om hen vervolgens in de eindsprint te verslaan. De leiding en het drie-daagse klassement is overgenomen door Joost Juffermans. Herwin Huisman blijft leider in de strijd om de Unox-Cup.

Morgen is de derde etappe in Den Haag (aanvang 19.30 uur)

Uitslagen: Heren A en Heren B

Jan Zwanenburg (14-12-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl