Jan-Maarten Heideman als eerste in spruitjespak

Jan-Maarten Heideman is voorlopig de te kloppen man in de Greenery Six Marathon Zesdaagse. In openingswedstrijd was hij in de eindsprint de snelste van een resterende kopgroep van 9 man. Miel Rozendaal werd tweede, voor Rob van Meggelen.

Halverwege de wedstrijd werd een kopgroep geformeerd van 22 man, die gestaag een ronde voorsprong opbouwde op het peloton. Ondanks de vele uitlooppogingen bleef het hierbij en moest de winnaar uit deze groep komen. Met name door aanvallend werk van Henk Angenent werd de kopgroep in de finale weer gesplitst en bleven er negen man over. Ook zonder hulp van de sterk uitgedunde Wehkamp-ploeg slaagde Heideman er hierbij in om de overwinning naar zich toe te trekken.

Bij de B-rijders, die een driedaagse afwerken, ging de overwinning naar Lars Hoogeboom. Samen met Jochem Janssen had hij een ronde voorsprong genomen en in de eindsprint was hij de snelste. Andres Landman, die een verwoedde poging had gedaan om het tweetal solo te achterhalen, moest dit bekopen en kon uiteindelijk zelfs het peloton niet meer bijbenen. In de strijd om de Unox-Cup verspeelde hij hierdoor zijn leidende positie aan Herwin Huisman.

Morgen wordt de Zesdaagse voortgezet in Heerenveen (aanvang 19.30 uur)

Uitslagen: Heren A en Heren B

Jan Zwanenburg (13-12-99)


Heideman wint eerste wedstrijd

Jan Maarten Heideman heeft maandagavond in Assen de eerste schaatsmarathon voor de zesdaagse gewonnen. De rijder uit Oldebroek bleef Miel Rozendaal (tweede) en Rob van Meggelen (derde) voor.
Het eerste spruitjespak, het leiderstricot in de zesdaagse, kwam derhalve om de schouders van Heideman terecht. Hij versloeg in de eerste etappe acht medevluchters in de eindsprint. Vorig seizoen werd de zesdaagse in ere hersteld. Het evenement ging in 1989 ter ziele, nadat Heineken zich terugtrok als sponsor. 'The Greenery Six' gaat de komende dagen verder in Heerenveen, Den Haag, Eindhoven, Alkmaar en Utrecht.
De opening van de zesdaagse, die niet meetelt voor de KNSB-beker, had een allerminst boeiend verloop. Een groep van 22 schaatsers dubbelde na 40 ronden het peloton. De wedstrijd werd vervolgens door de koplopers voorbeeldig gecontroleerd, zodat er weinig spektakel overbleef. Alleen de finale kende een climax. Henk Angenent liet met nog acht ronden te gaan zijn avontuurlijke neigingen de vrije loop. De winnaar van de laatste Elfstedentocht werd door Ruud Borst achterhaald. Zeven schaatsers volgden het duo. De overige rijders met een ronde voorsprong bleven vertwijfeld achter. Heideman was in de eindsprint verreweg de snelste. Hij tekende voor zijn zesde seizoenzege.
De Wehkamp-rijder, die vorig jaar ook de eerste etappe won en eindwinnaar werd van de zesdaagse, had in Assen in het spruitjespak mogen starten. ,,Maar onze sponsornaam stond er niet op. Dat vond ik raar. Na de race heb ik het toch maar aangetrokken. In Heerenveen staat de reclame wel op het pak. Ja, ik ben er verliefd op. Ik heb zelfs overwogen erin te slapen.''

ANP (13-12-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl