Schorsing Veldkamp en Sajoetin gehandhaafd

Bart Veldkamp en de Rus Vadim Sajoetin blijven voorlopig geschorst voor het marathoncircuit. De tuchtcommissie van de Nederlandse Schaatsbond heeft die uitspraak woensdag schriftelijk aan het tweetal meegedeeld. Het duo overtrad eind oktober tijdens de eerste KNSB-wedstrijd in Amsterdam de regels.
Beide schaatsers, gesponsord door Wehkamp, kwamen in de kledij van hun geldschieter op het ijs. Het vier man sterke marathonteam van deze sponsor verscheen ook aan de start, waardoor in totaal zes rijders met dezelfde reclame rondreden, twee teveel volgens de voorschriften.
Ruim voor het startschot sommeerde scheidsrechter Keyzer Veldkamp en Sajoetin een ander schaatspak aan te trekken. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Bovendien weigerde het tweetal op last van de arbiter, na 85 ronden de wedstrijd te verlaten. Beide overtredingen waren voor de KNSB aanleiding de kwestie door te schuiven naar de tuchtcommissie.
Op verzoek van de twee geschorste schaatsers kwam de tuchtcommissie eerder bijeen voor een vervroegde uitspraak. Maandag begint in Assen de schaatszesdaagse en daaraan wilde het tweetal meedoen. Veldkamp mag 22 januari 2000 weer marathons schaatsen en Sajoetin 22 december dit jaar.
Door tijdsdruk bleef het alleen bij een uitspraak van de tuchtcommissie. Een motivatie stond niet vermeld.

ANP (08-12-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl