Rob van Meggelen boekt eerste seizoenszege

In de met winterse buien verreden marathon van Eindhoven is Rob van Meggelen erin geslaagd om zijn eerste overwinning van dit seizoen te behalen. Na ongeveer een derde van de wedstrijd slaagde hij er met 17 anderen in om langzaam weg te rijden van het peloton. Omdat geen van de toppers in deze kopgroep ontbrak, waren de achtervolgers niet bij machte om het gat te dichten, waardoor de voorsprong uiteindelijk uitgroeide tot een volle ronde. De rest van de wedstrijd lukte het verder niemand meer om een ronde voorsprong te nemen, zodat de winnaar uit deze eerste groep moest komen.

In de groep bevond zich ook Bas van Hest, die 5 ronden voor de finish van het peloton samen met broer Gerben (die niet in de kopgroep zat) op zijn thuisbaan avontuur ging. Gerben werd hierdoor nog wel de eerstaankomende van het peloton, maar Bas kwam in de 5 extra ronden te kort om de wedstrijd naar zich toe te trekken en werd weer ingelopen door zijn medevluchters. Vlak voor het einde demarreerde vervolgens Rob van Meggelen en hij hield op de finish net voldoende over om de sprintende achtervolgers voor te blijven. Jan Maarten Heideman was hiervan de snelste en werd daardoor tweede voor Koen Lankhaar (3e). Miel Rozendaal werd 13e en verspeelde hiermee het oranje leiderspak aan Jan-Maarten Heideman, die hiermee het nieuwe millennium ingaat.

Van maandag 13 t/m zaterdag 18 december wordt de Greenery Zesdaagse verreden en op 26 december is het Nederlands Kampioenschap. De eerstvolgende Unox-Cup wedstrijd volgt daarna pas weer op 2 januari 2000.

Bij de B-rijders was Andres Landman weer te sterk voor iedereen en boekte zo zijn 7e overwinning, waardoor hij ruim op kop gaat in het klassement.

Uitslag: Heren A en Heren B

Jan Zwanenburg (04-12-99)


Marathonpeloton buigt voor Van Meggelen

Zodra Rob van Meggelen zijn schroom afwerpt, blijkt hij een geboren marathonspecialist. Na drie valpartijen in negen wedstrijden hield de 36-jarige vliegtuigbelader zich zaterdag in de tiende wedstrijd van de KNSB/Unox-competitie op de been. Door een krachtsinspanning die zelfs voor marathonbegrippen uniek was, trok de Amsterdammer de overwinning in Eindhoven naar zich toe.
Op het schuurpapierachtige ijs ontsnapte hij in de finale uit een kopgroep van negentien man en soleerde naar de finish. Zijn achtervolgers, van wie Jan Maarten Heideman en Koen Lankhaar tweede en derde werden, maakten na afloop een diepe kniebuiging voor Van Meggelen. Temeer omdat hij tijdens de hele wedstrijd constant de aanval had gekozen.
Jan Maarten Heideman werd ten koste van Miel Rozendaal de nieuwe leider in het klassement. Rozendaal eindigde als dertiende en heeft nu tien punten achterstand op de Heideman die zijn leiderspositie pas vanaf 2 januari hoeft te verdedigen.
Tot die tijd houden de schaatsers bepaald geen rust. Over een week begint in Assen de zesdaagse en op tweede Kerstdag volgt in Eindhoven het Nederlands kampioenschap op kunstijs. ,,Daarop ga ik me concentreren. Dat zijn voor mij op kunstijs de enige grote prijzen die er te verdienen zijn. Voor het KNSB-klassement ben ik kansloos. Ik ben te vaak gevallen. Dat gebeurde altijd in de massasprint. Er wordt dan aan je getrokken en geduwd. Ditmaal heb ik het anders aangepakt. Ik ben een kilometer voor het eind uit de kopgroep weggesprongen. Ik kon toen mooi mijn eigen slag rijden en had van niemand last. Het was een zware en moeilijke inspanning. Op de finishlijn was mijn voorsprong geslonken tot slechts een meter op Heideman'', aldus Van Meggelen.
De wedstrijd in Eindhoven was snel beslist. Al vroeg in de race over honderd ronden dubbelden negentien schaatsers het peloton. De omvangrijke kopgroep controleerde vervolgens de koers voorbeeldig, zodat niemand meer ruimte kreeg. De Brabantse gebroeders Bas en Gerben van Hest zorgden in de finale voor eigen publiek bijna voor een sensatie. Het tweetal, van wie Gerben op een ronde achterstand lag, ontsnapte uit het peloton. De twee broers bouwden een voorsprong van zo'n tachtig meter op. Toen Gerben volgens de wedstrijdregels moest stoppen, was het met zijn grotere broer Bas, die wel in de kopgroep zat, ook snel gebeurd. Daarna begon Van Meggelen aan zijn succesvolle avontuur. Het was zijn derde zege op kunstijs uit zijn carrière.

ANP (05-12-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl