Derde Unox-cup zege voor Jan-Maarten Heideman; Jenita Hulzebosch wint ook op zondag

De achtste Unox-Cup marathon is een overwinning geworden voor Jan-Maarten Heideman, die daarmee zijn totaal op drie bracht. In de wedstrijd in Assen, daags na de marathon in Deventer, slaagde niemand erin om weg te komen uit het peloton. Belangrijkste gebeurtenis was dan ook het uitvallen van klassementsleider René Ruitenberg halverwege de wedstrijd. Vanwege een braam en de daarop volgende valpartij kon hij de wedstrijd niet vervolgen. Bij de inleiding voor de massasprint van het peloton deed zich wederom een valpartij voor, waarbij o.a. Angenent, Hulzebosch, De Ronde, Lankhaar en vd Veen betrokken waren. Angenent vocht zich nog terug naar het peloton, maar kwam uiteindelijk niet verder dan een 19e plaats. De eindsprint werd gewonnen door Jan-Maarten Heideman, gevolgd door Miel Rozendaal (2e) en Yep Kramer (3e). Door de eerste plaats van gisteren en het uitvallen van René Ruitenberg mag Miel Rozendaal zich de nieuwe klassementsleider noemen.

Bij de dames ging ook in deze wedstrijd de zege naar Jenita Hulzebosch. Samen met Sandra de Ronde en Petra de Boer had zij een ronde voorsprong genomen op het peloton. In de finale moest Petra de Boer vroegtijdig lossen, maar Sandra de Ronde kwam slechts een halve meter te kort om de hegemonie van de Smitjes te doorbreken.

Bij de Heren B werd ook de zesde wedstrijd een prooi voor Andres Landman, die daarmee zijn zeer bijzondere reeks van overwinningen voortzette.

Uitslag: Heren A, Dames en Heren B

Jan Zwanenburg (21-11-99)


Rozendaal doet voordeel met val Ruitenberg

Twee marathons in één etmaal, twee verschillende winnaars. Miel Rozendaal won zaterdag in Deventer, zondag was Jan Maarten Heideman de beste in Assen. De schaatser uit Oldebroek toonde zich de sterkste in de massasprint. Na acht KNSB-wedstrijden is Rozendaal, die in de Drentse hoofdstad als tweede eindigde, de nieuwe lijstaanvoerder van het klassement.
Het duel tussen René Ruitenberg en Rozendaal om in het bezit van de KNSB-beker te komen was ongelijk. Ruitenberg, vanaf het begin dit seizoen klassementsleider, kwam op de kunstijsbaan De Smelt halverwege de race over 100 ronden ten val. ,,Ik had in het oranje leiderspak Kerstmis willen vieren. Dat kan ik nu wel vergeten. Ik had een grote braam op de schaats. Ik probeerde nog een aantal ronden op de been te blijven, maar uiteindelijk viel ik toch door het ongemak. Voor het klassement is dit wel mooi. Het brengt de spanning terug, want ik stond met twaalf punten voorsprong fier aan kop'' aldus Ruitenberg.
De wedstrijd in Assen was saai. Weinig ontsnappingen en weinig snelheid. Voor Heideman de ideale omstandigheden. De Wehkamprijder, met vier seizoenzeges achter zijn naam, had zich gespaard voor de eindsprint. In de finale hoefde hij overigens niet af te rekenen met zijn grootste concurrenten Angenent, Hulzebosch, Lankhaar en Van der Veen. Dat viertal kwam op het verraderlijke ijs samen met vijf andere schaatsers ten val. Helemaal op eigen kracht haalde Heideman de buit niet binnen. Hij kreeg in de finale hulp van zijn ploeggenoot Bouma. ,,Zonder hem had ik het niet gered. Ik werd helemaal in stellling gebracht. Op het rechte stuk naar de finish kon ik Rozendaal net voorbij schaatsen. Het verschil was tien centimeter'', gniffelde Heideman.
Voor Rozendaal een hard gelag. ,,Bijna had ik een dubbelslag kunnen maken dit weekeinde. Maar een hoofdprijs en een tweede plaats is ook geweldig. Nog mooier vind ik dat ik klassementsleider ben geworden. Dat heb ik nog nooit in mijn carrière beleefd. Natuurlijk was het mooier geweest wanneer Ruitenberg niet was gevallen. Aan de andere kant zal mij de komende weken zoiets ook wel overkomen. Pas in februari wordt de echte prijs vergeven. Er kan nog veel gebeuren.''

ANP (22-11-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl