Jan-Maarten Heideman wint 1e 150-ronden wedstrijd; Oranje koningin blijft heersen

Jan-Maarten Heideman is in Alkmaar winnaar geworden van de eerste 150-ronden wedstrijd van het seizoen. In de eindsprint van het sterk uitgedunde peloton (36 man) versloeg hij Miel Rozendaal en Henk Angenent.
De toeschouwers in Alkmaar zagen vele ontsnappingspogingen die echter alle mislukten, omdat de grote ploegen een voorsprong van meer dan 100 meter niet toelieten. Zo werden ook de diverse aanvallen van de strijdlustigste rijders Peter de Vries, Henk Angenent en Miel Rozendaal keer op keer gepareerd. De ook altijd strijdende Arnold Stam moest vanwege materiaalpech al na 50 ronden het ijs verlaten. Henk Angenent probeerde het in de slotfase nog een keer solo, maar ook toen kreeg hij niet de ruimte. In de eindsprint leek Angenent toch nog op zijn tweede overwinning af te gaan, maar hij werd op het laatste rechte eind nog gepasseerd. René Ruitenberg zat zoals altijd ook weer goed van voren (4e) en zag zijn leidende positie in het klassement niet in gevaar komen.

Bij de vrouwen heerste Jenita Hulzebosch-Smit weer net als in de eerdere marathons. Hoewel niet echt aktief in het grootste deel van de wedstrijd stelde ze zelf orde op zaken toen een groep van zes bijna een halve ronde voorsprong had genomen. Op indrukwekkende wijze haalde ze de groep binnen een minuut in en reed meteen door naar de finish voor haar derde overwinning. Ook Gretha Smit bleek weer te sterk voor de rest van het veld en won de eindsprint van het peloton (2e). Sandra de Ronde en Petra de Boer eindigden als derde en vierde. Jenita Hulzebosch verstevigde de koppositie in het klassement en lijkt als oranje koningin dit seizoen niet meer in te halen. De enige die haar nog kan bedreigen is zus Gretha.

Uitslag: Dames en Heren A

Jan Zwanenburg (13-11-99)


Heideman wint loodzware marathon

Van Jan Maarten Heideman's gezicht is tijdens een schaatsmarathon zelden pijn af te lezen. De wedstrijd in Alkmaar telde zaterdag talloze situaties waarin het volkomen anders was. Naar eigen zeggen had hij onderweg op het witte schuurpapierachtige ijs ,,een zwarte vloer'' gezien. Desondanks beet de Wehkamp-rijder zich door de inzinkingen heen en won de zesde marathon in de strijd om de Unox Cup. Hij toonde zich de sterkste in de massasprint. Miel Rozendaal en Henk Angenent werden tweede en derde.
Heideman kan weer schaatsen zoals hij praat: snel. Na een zeer goede seizoenstart, hij won de eerste twee wedstrijden, raakte hij lichtjes in de versukkeling. Door een val tijdens de marathon in Groningen schoot zijn arm uit de kom. De 25-jarige fysiotherapeut uit Oldebroek reed bijna een maand met zijn schouder in tape. ,,Nu heb ik er geen last meer van. Sinds kort kan ik het gewricht weer optimaal belasten.''
Dat had Heideman in Alkmaar ook nodig. De verlengde marathon over 150 ronden was de zwaarste wedstrijd van dit seizoen. Veel rijders werden het slachtoffer van het slechte ijs. Falko Zandstra stapte traditiegetrouw als een van de eersten af. ,,Hier was niet op te schaatsen. In de bochten zaten allemaal diepe gaten. Levensgevaarlijk'', omschreef de oud-wereldkampioen allround de situatie. Nadat toppers als Arnold Stam, Bertjan van der Veen, Frans de Ronde, Fausto de Marreiros allemaal vroegtijdig de aftocht bliezen, reed het peloton bijna de hele race in gesloten formatie verder. Heideman: ,,Het was een hollen-en-stilstaan wedstrijd. Voor mijn gevoel heb ik wel drie ronden voorsprong op het peloton. Je moest constant in de voorste linie zitten en dat was bijna niet vol te houden.''
Serieuze ontsnappingen waren er niet. Alleen Henk Angenent liet dikwijls zijn avontuurlijke neigingen de vrije loop. De winnaar van de laatste Elfstedentocht ging als een wervelwind tekeer. Maar ook na de race brieste hij als vanouds. In zijn ogen was hem weer eens onrecht aangedaan. Dertig ronden voor het einde had Angenent het peloton solo op een halve ronde achterstand gezet. Hans Pieterse, die door een val al een keer gedubbeld was, deed kopwerk in de grote groep en haalde de vluchter weer bij. ,,Competitievervalsing. Dit is slecht voor onze sport. Schaatsers met een ronde achterstand moeten de wedstrijd verlaten, vind ik. Ik heb dat al zo vaak gezegd tegen de bestuurders van de sectie marathon'', aldus Angenent.
Sectie-voorzitter Peter Leegwater erkende de kritiek van Angenent. ,,Maar reglementair handelde Pieterse juist. Sportief is het natuurlijk niet. Wat Angenent wil, is bijna niet uit te voeren. Als een groepje in de beginfase het peloton dubbelt, moet je bijna iedereen van het ijs sturen. Wij gaan de regels zeker niet aanpassen. Maar we proberen na dit seizoen in overleg met de rijders wel een oplossing voor zo'n situatie als vanavond op te lossen.''
In de finale nestelde Angenent zich andermaal op kop en trok ook nog de sprint zelf aan. Heideman zat in zijn spoor en schaatste hem op het rechte stuk naar de finish voorbij. ,,Gelukkig voor mij sprong Angenent vandaag wild met zijn krachten om. Anders had ik nooit gewonnen. Angenent is verreweg de sterkste schaatser in het peloton'', aldus Heideman.

ANP (14-11-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl