Peter de Vries winnaar in Heerenveen; 2e overwinning Gretha Smit

Peter de Vries heeft in Heerenveen na elf maanden weer en marathon winnend afgesloten. Halverwege de koers slaagde hij er in om samen met Jan Eise Kromkamp, Youri Lissenberg en Frans de Ronde weg te komen uit het peloton en een ronde voorsprong te nemen. Toen 20 ronden voor het einde nogmaals een groep van ongeveer twintig man ontsnapte waren ook zij van de partij. Deze groep kwam echter niet verder los dan een halve ronde een werd vlak voor de finish weer teruggehaald. De winnaar moest daarom komen uit de eerste vier vluchters. Het boeiende eindspel werd ingeleid door een aantal speldeprikken van Jan Eise Kromkamp, wat er echter alleen toe leidde dat Youri Lissenberg vroegtijdig moest afhaken en verdienstelijk vierde werd. Een ronde voor het einde demarreerde Peter de Vries, de reaktie van de anderen kwam te laat en hij finishte dan ook als eerste. Frans de Ronde werd tweede en Jan Eise Kromkamp derde. René Ruitenberg werd vlak achter Jan-Maarten Heideman zesde en bleef hierdoor de oranje klassementsleider.

Bij de dames was het weer een wedstrijd voor de zusters Gretha en Jenita Hulzebosch-Smit. Om beurten reden ze weg uit het peloton en het was uiteindelijk Gretha die als enige een ronde voorsprong nam. Haar tweede overwinning was daarmee een feit. Jenita won de sprint van het peloton en werd deze keer tweede, voor Sandra de Ronde (3e) en Henny Bok (4e). Jenita Hulzebosch-Smit behoudt de leiding in het klassement.

Uitslag: Dames en Heren A

Jan Zwanenburg (10-11-99)


Peter de Vries weer de oude

Peter de Vries voelde zich woensdag op de kunstijsbaan van Heerenveen bijna weer de oude. De schaatser uit Heerenveen, die het een jaar zonder overwinning had moeten stellen en ook dit seizoen nog zwaar teleurstelde, won de vijfde wedstrijd om de KNSB-Cup.
Hij reed het peloton op een ronde en versloeg in een ouderwetse eindsprint zijn twee medevluchters Frans de Ronde en Jan-Eise Kromkamp. Op het overdekte recordijs hadden de marathonrijders dit seizoen nog niet geschaatst. Alle coryfeeën hadden er zin in en dat resulteerde op het snelle Thialf-ijs in verscheidene uitlooppogingen.
Na 28 van de 100 ronden vonden vier rijders elkaar. De kopgroep, aangevuld met Youri Lissenberg, slaagde in haar opzet: een voorsprong van 400 meter op de rest van het peloton. Voor de achterblijvers was het pleit toen al beslecht. De koplopers controleerden de koers volledig. Duidelijk was dat de winnaar van de marathon in Heerenveen uit deze groep zou komen.
Twee ronden voor het einde perste anti-sprinter Kromkamp een demarrage uit zijn tanige lijf. De andere twee vluchters konden de versnelling ternauwernood beantwoorden waarna een eindsprint onvermijdelijk was. De Vries zette 600 meter voor de finish de sprint in en werd niet meer achterhaald. ,,Het was het ideale moment om weg te gaan'', sprak de gelukkige winnaar. ,,Ik had voor het eerst een luidsprekertje in mijn oor. Dat had als voordeel dat ik niet achterom hoefde te kijken. Dat gaf een geruststellend gevoel.''

ANP (10-11-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl