Henk Angenent boekt eerste overwinning voor Frisia; Jenita Hulzebosch superieur bij dames

Henk Angenent is er in Utrecht in geslaagd om de eerste overwinning voor Frisia binnen te halen. In een wedstrijd vol ontsnappingen werd ook deze wedstrijd gecontroleerd door de grote ploegen. Pas toen een grote groep vluchters weg kon komen was de strijd voor de achterblijvers gestreden. Maar liefst 34 man slaagden erin om het peloton te dubbelen. In de finale kwam niemand weg uit deze groep zodat de eindsprint de beslissing moest brengen. Henk Angenent, die zich gedurende de wedstrijd al vaak van voren had laten zien, bleek ditmaal wel over de sterkste benen te beschikken en won voor Bertjan van der Veen en Jan-Maarten Heideman. René Ruitenberg (ook Frisia) werd zesde en consolideerde daarmee zijn leidende positie in het klassement.

Bij de vrouwen lijkt het voor de eerste plaats in het klassement een eentonig seizoen te worden. Jenita Hulzebosch-Smit legde het gehele peloton weer haar wil op en nam in haar eentje als enige een ronde voorsprong. Zus Gretha Smit ging vervolgens samen met Petra de Boer op avontuur en werd 2e door haar in de onderlinge eindsprint te verslaan.

Uitslag: Dames en Heren A

Jan Zwanenburg (06-11-99)


Angenent eindelijk succesvol in marathon

Henk Angenent stak al sinds de openingsdag van het marathonseizoen in een supervorm. Toch kwam de winnaar van de laatste Elfstedentocht niet aan winnen toe. Twee keer behaalde hij een tweede plaats. Pas in de vierde marathon om de KNSB/Unox-Cup, zaterdag op de Vechtse banen in Utrecht, slaagde Angenent erin zijn topvorm te verzilveren. Hij toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van 34 man. Bertjan van der Veen en Jan Maarten Heideman werden tweede en derde.
De Frisia-ploeg, met een budget van zeven ton het duurste team van het peloton, had nog een lelijke nul op de overwinninglijst. Naast Angenent finishte ook diens ploeggenoot Rene Ruitenberg twee keer op de tweede plaats. In het peloton werd er al stilletjes om gelachen. ,,Ook wel begrijpelijk. We deden iets niet goed'', zei Angenent. In Utrecht trok de beroemdste spruitjeskweker van Nederland zijn eigen lijn. Angenent vocht als een terriër en hield geen rekening met zijn kopman Rene Ruitenberg, die nog steeds klassementsleider is.
Angenent: ,,Ja, ik ben zijn knecht. Hij was vandaag verkouden en kon absoluut geen topprestatie leveren. Ik wilde eindelijk wel eens een overwinning behalen. Gewoon om van dat gezeur af te zijn dat onze ploeg niet succesvol kan zijn.'' Angenent besloot de afgelopen week meer op snelheid te trainen. Dat deed hij samen met allrounder Martin Hersman. ,,Is heel nuttig geweest. Elke dag reed ik enkele rondjes van 28 seconden. Het is belangrijk om op volle snelheid goed te blijven schaatsen. Vooral in een massasprint heb je dat nodig.'' De wedstrijd op het semi-overdekte kunstijs paste precies in Angenents straatje. Door de hoge buitentemperatuur was het ijs te vergelijken met schuurpapier. Daarop nam Angenent verreweg het meeste initiatief. Constant zocht hij de aanval. Pas na ongeveer tachtig van de honderd ronden had hij succes. Samen met een groep van 21 rijders dubbelde hij het peloton. Dat voorbeeld werd later gevolgd door enkele jachtgroepjes, zodat de omvangrijke kopgroep uit 34 schaatsers bestond.
De enerverende race eindigde in een zinderende sprint. Angenent zette vijfhonderd meter voor het eind vaart en hield het peloton in zijn zog. Even dreigde het mis te gaan toen hij bij het uitkomen van de laatste bocht werd aangetikt door Rob van Meggelen. ,,Ik was uit balans en verloor snelheid. Ik wist me te herstellen.''

Bij de vrouwen verstevigde Jenita Hulzebosch-Smit haar leiderspositie op een indrukwekkende manier. De schaatsster uit Gramsbergen was de enige die een ronde voorsprong had. Haar zus Gretha Smit werd tweede.

ANP(7-11-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl