Ruud Borst wint Groningse marathon; eerste seizoenszege Gretha Smit

De langste man van het schaatspeloton steeg vorig seizoen tijdens het Nederlands kampioenschap op zowel het kunstijs als natuurijs boven zichzelf uit. Ruud Borst (2.01 meter) veroverde de twee felbegeerde titels. In tegenstelling tot vorig jaar won de rijder uit Leiderdorp zaterdag ook eens een marathon voor de Unox-Cup. In Groningen was hij in deze derde klassementswedstrijd in de eindsprint de snelste van een kopgroep van negentien man.
Met nauwelijks waarneembaar verschil eindigde Henk Angenent op de tweede plaats en Rob van Meggelen werd derde. Na de finish kwam er geen vreugdekreet van de winnaar. ,,Dat durfde ik niet. Ik dacht: ik moet eerst de finish-foto maar afwachten.'' Achteraf bekende Borst dat hij op de eindstreep stilletjes in zichzelf had gejuicht. Bij Angenent was er sprake van een gemiste kans. De winnaar van de laatste Elfstedentocht, die voor Frisia rijdt, kon niet anders constateren dat zijn ploeg opnieuw tevergeefs naar de hoofdprijs had gehengeld. ,,Vier tweede plaatsen hebben we al dit seizoen. We doen iets niet goed.''
Angenent maakte in Groningen een sterke indruk. Halfweg koers reed hij solo naar de kopgroep van twintig rijders, waaruit Jan Maarten Heideman later door een val wegviel. Bij deze valpartij raakte zijn arm uit de kom, maar deze schoot gelukkig meteen weer goed. Hij verloor erdoor echter z'n ronde voorsprong en verspeelde hiermee dure klassementspunten.
Angenent was de grote gangmaker in de vluchtgroep. Na tachtig ronden dubbelde de omvangrijke groep het peloton. Omdat het tempo vervolgens hoog werd gehouden, viel er voor de achterblijvers geen eer meer te behalen. In de finale stoven de ploeggenoten Rene Ruitenberg en Angenent als eersten de laatste bocht in. Op het rechte stuk naar de finish haalde Borst hen in. ,,Ik zwenkte de laatste bocht uit. Moest veel meer meters maken. Gelukkig heb ik me goed hersteld op het rechte stuk. Ja, ik heb me vandaag niet geforceerd. Dat kon, omdat onze kopman niet in de vluchtgroep zat'', aldus Borst.
Voor Angenent is Borst een soort kwelgeest geworden. Vorig seizoen eindigde hij op zowel het NK kunstijs als natuurijs achter Borst op de tweede plaats. Angenent: ,,Vandaag had ik revanche moeten nemen. Een excuus wil ik niet zoeken. Maar ik heb van vrijdag op zaterdag bijna niet geslapen. Om half twee moest er een koe kalven, een uur later was mijn zoontje van vijf maanden wakker en om zes uur was het tijd om de koeien te melken. Met een goede nachtrust had ik misschien wel gewonnen.''
Rene Ruitenberg werd vierde en gaat hierdoor in het klassement ruim aan kop met 70 punten. Borst is tweede met 55.1 punten.

Bij de dames ging de overwinning naar Gretha Smit, die in de eindsprint haar zus Jenita te snel af was.Het duo had een ronde voorsprong op het peloton. Sandra de Ronde werd derde. Jenita Smit-Hulzebosch leidt in het klassement met 49.1 punten, voor haar oudere zus Gretha (44.1).

Uitslag: Dames en Heren A

30-10-99


www.MARATHONSCHAATSEN.nl