Veldkamp en Sayutin krijgen startverbod

Bart Veldkamp en Vladimir Sayutin krijgen voorlopig geen toestemming van de KNSB om uit te komen in marathons. Volgens de bond hebben de Belg en de Rus vorige week zaterdag tijdens de eerste KNSB-wedstrijd in Amsterdam de regels vertreden. Samen met Marnix ten Kortenaar kwamen de langebaanschaatsers in de kleding van hun geldschieter op het ijs samen met het 4 man sterke marathonteam van Wehkamp. Daardoor verschenen er namens het team 7 man aan de start. Marnix ten Kortenaar verwisselde van pak, maar het duo ging niet in op het verzoek hun kleding aan te passen en weigerde ook na 85 ronden de baan te verlaten. De zaak is nu naar de tuchtcommissie van de schaatsbond verwezen.

Ten Kortenaar, Veldkamp en Sayutin rijden met een buitenlandse licentie en hadden dispensatie om mee te doen bij de Nederlandse A-rijders. Voor de beide rijders is deze dispensatie is nu ingetrokken in afwachting van de verdere afhandeling. In hoeverre deze zaak onder het KNSB-tuchtrecht valt is nog de vraag. De rijders reden gisteren overigens niet mee in Haarlem, maar verbleven in een trainingskamp in Hamar.

Volgens Veldkamp's zaakwaarnemer Alleblas is er geen sprake van wedstrijdvervalsing. ,,Wehkamp heeft naast de marathonploeg een (buitenlands) allroundteam. De langebaanrijders zien de marathon puur als training. Zij bemoeien zich niet met het ploegenspel''.

24-10-99


www.MARATHONSCHAATSEN.nl