Willem Poelstra overlijdt na hartstilstand

Schaatser Willem Poelstra is zaterdagavond laat in het ziekenhuis in Amsterdam overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. De 24-jarige schaatser uit Hijum nam deel aan de KNSB-marathon in Amsterdam, maar stortte na de finish in elkaar. Artsen reanimeerden de rijder gedurende een half uur op het ijs, waarna hij in uiterst kritieke toestand naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar bleek het hart toch een te grote klap te hebben gehad. In de wedstrijd in Amsterdam was de schaatser van de Thyssen-Liftenploeg als veertiende de streep gepasseerd. Bij het uitrijden stortte hij in elkaar.

De organisatie gelastte de daarna volgende marathon voor B-rijders af. Volgens zijn trainer Ynco de Vries had Poelstra aan het begin van dit seizoen een sterke indruk gemaakt. De Fries was overgekomen van de Cantenaar-ploeg. Onlangs werd hij in Heerenveen nog onderworpen aan een grondige medische routinecontrole, waarbij ook het hart werd onderzocht. Daarbij werden geen afwijkingen geconstateerd.

Afgelopen seizoen werd Poelstra vijfde in het eindklassement van de KNSB-Cup. Hij won toen de nationale marathon in Dronten. In de Elfstedentocht van 1997 werd Poelstra op 21-jarige leeftijd negende. Zijn debuut in het marathonpeloton maakte hij in het seizoen 1993/1994. Poelstra stond bekend als groot talent en werd door zijn coach geroemd om zijn koersinzicht.

In Nederland komt het sporadisch voor dat topsporters overlijden aan een hartstilstand. In het nabije verleden werden onder anderen cricketer Jaap Wever (1998), voetbalster Erika de Vries (1996) en wielrenner Johannes Draaijer (1990) slachtoffer van een fatale hartstilstand.

ANP (16-10-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl