Tot 2012 schaatsen op de Weissensee

Het marathonpeloton zit gebeiteld. Zeker tot het jaar 2012 zijn de mannen van de lange adem verzekerd van een Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk. De inmiddels traditionele schaatsweek op de Oostenrijkse Weissensee kreeg bovendien een kwalitatieve impuls doordat de KNSB ook het Open Nederlands Kampioenschap op natuurijs toewees aan het Oostenrijkse meer.

Lange tijd waren twee Oostenrijkse meren het reisdoel van de Nederlandse marathonschaatsers. De reis ging naar de Plansee voor het NK en naar de Weissensee voor de Alternatieve Elfstedentocht. Dat was niet echt handig. En toen de titelstrijd de laatste twee jaar op de Plansee niet gehouden kon worden, lag de oplossing voor de hand. Gedwongen door gebrek aan ijs (1998) en te veel sneeuw (1999) week de KNSB uit naar de Weissensee. Onder druk van de publieke opinie is de KNSB nu door de knieŽn gegaan en is de organisatie verplaatst naar de Weissensee, waar sinds 1989 al de Alternatieve Elfstedentocht wordt gehouden.

Niet alleen de Nederlandse marathontop is uitermate blij met het evenement, dat volgend jaar in de eerste week van februari wordt gehouden. Ook de meer recreatief ingestelde rijder weet het Oostenrijkse bergmeer, dat op 900 meter hoogte ligt, te vinden. Deden er het eerste jaar 800 rijders mee, dit jaar worden een kleine 5000 Nederlanders verwacht aan de boorden van de Weissensee, waar nog geen 700 mensen wonen. Die toeristenvloed legt de hotelhouders ter plaatse geen windeieren.
Voor het Nederlandse schaatspeloton er neerstreek moest de plaatselijke toeristenindustrie het hebben van de zomermaanden en een weekje rond Kerstmis. De periode van ongeveer tien dagen in februari betekent een enorme impuls voor de branche. De omzet tijdens de laatste versie van het evenement liep op tot zeven miljoen gulden. Niet zo gek dus dat de Oostenrijkers erg blij zijn met de overeenkomst die hen de komende twaalf winters van een dikbelegde boterham verzekert. Naar schatting stroomt er in die periode voor honderd miljoen aan deviezen van de berghellingen af. Dr. Schmid, de vice-voorzitter van de Oostenrijkse Schaatsbond, noemde het dit weekeinde, toen de contracten werden getekend, 'een gelukkige synthese van sport en economie'.

Aart Koopmans is het boegbeeld van de Stichting Winter Marathon. Hij pionierde al in Finland, Noorwegen, Canada, de Verenigde Staten en Polen voor hij terechtkwam in Oostenrijk. 'En hier is het perfect vindt de Noord-Hollander. 'Er is nu geen enkele reden om nog verder te zoeken.' Die tevreden heid blijkt uit het feit dat de stichting zich min of meer definitief gevestigd heeft. De reserves, die eigenlijk nooit gebruikt hoefden te worden om dat er geen tegenslagen waren zijn geÔnvesteerd in een hotel van 1,8 miljoen gulden. 'Een eigen clubhuis in Oostenrijk'. zegt Koopmans. 'Eigenlijk hebben we als stichting geen wensen meer. Misschien kan het allemaal nog wel groter, maar het dorp kan niet meer schaatsers aan. Dan zouden we de periode moeten verlengen en voor ons als amateurs is een week eigenlijk wel voldoende.' Een kleine uitbreiding van de periode komt er overigens nog wel. De Stichting Winter Marathon nodigt in de wintermaanden een groep jeugdige diabetici uit om een week in het 'clubhuis' door te brengen op kosten van de stichting. 'Ik heb zelf sinds enkele jaren suikerziekte en ik trek me hun lot erg aan. Ik heb het geluk dat ik de eerste vijftig jaar van mijn leven geen diabeet was. Dat geld voor deze kinderen niet. Daarom willen we hun een leuke vakantie vol schaatsplezier geven. Doordat we het hotel in de zomermaanden normaal exploiteren, kan dat.'

Het weekje Weissensee begint voor de marathontop op zaterdag 29 januari 2000 met het Open NK op natuurijs, op maandag wordt de AGM-marathon verreden. Ook die wedstrijd, georganiseerd door de ijsclubs Ankeveen, Giethoorn en Maasland, is van de Plansee naar de Weissensee verhuisd. Na een tijdrit (woensdag) en een criterium en een afvalwedstrijd op donderdag volgt op zaterdag de grote finale: de Alternatieve Elfstedentocht. De toerrijders komen aan bod op zondag, dinsdag en vrijdag. Dan staat er een Alternatieve voor toerrijders op het programma.

Bron: Zwolse Courant (Rob van der Heiden; 07-10-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl