Veldkamp waarborgt continuïteit

Bart Veldkamp heeft de continuïteit in zijn schaatscarrière gewaarborgd. De Haagse Belg wordt tot en met de Olympische Winterspelen in Salt Lake City (2002) financieel gesteund door hoofdsponsor Wehkamp. Hij heeft gezelschap van Marnix ten Kortenaar (Oostenrijk), Vadim Sajoetin (Rus) en een zestal marathonrijders.

Veldkamp presenteerde maandag in Rotterdam zijn nieuwe ploeg, met de vijfde sponsor in vijf jaar, pas de eerste met een meerjarenplan. De Hagenaar besloot in de zomer van 1995 uit onvrede met het KNSB-beleid voor België te gaan schaatsen. Hij had op dat moment twee olympische medailles op zak, op de tien kilometer won hij in 1992 goud, twee jaar later brons. Die status bleek geen garantie voor een bestendig financieel beleid. De ene sponsor kwam, de ander ging. Tot 26 april, toen Sense zijn steun opzegde en op dezelfde dag de top van het Wehkamp-bedrijf besloot behalve het marathonschaatsen ook het langebaanwereldje te gaan verkennen. Voor Veldkamp was de combinatie niet nieuw, hij begon ooit zijn loopbaan als marathonschaatser en is hierin nog steeds aktief.

Sponsors waren eerder niet in een samenwerking van beide disciplines geïnteresseerd. Het postorderbedrijf is een uitzondering. Behalve Veldkamp, Ten Kortenaar en Sajoetin rijden komend seizoen een zestal marathonrijders in het Wehkamp Marathon Team. Haico Bouma, Jan-Maarten Heideman, Jan van Oosterom en Falko Zandstra rijden in de Wehkamp-ploeg en Henri Ruitenberg en Arno Winters vormen samen het Avantage/Peugeot Lease-team. Overigens is het de vraag of Wehkamp van de bond toestemming krijgt met twee teams aan te treden. Wehkamp steunt verder het Zweedse talent Daniel Viten en de vrouw van Sajutin: Svetlana Bajanova. Sajutin gaat zich 'op papier' verstigen in Belgie. Een verzoek in Nederland voor een verblijfsvergunning werd afgewezen

Ergens in het achterhoofd van denker Veldkamp leeft ook nog de gedachte aan de Olympische Spelen, volgend jaar in Sydney. De Hagenaar is een verdienstelijk wielrenner, werd bij de Belgische kampioenschappen tijdrijden weliswaar slechts 18e, maar wil zich mogelijk op de baan kwalificeren. Een plek in de ploegenachtervolging is de eerste optie. ,,Tien procent'', schat Veldkamp de kans op slagen.

Op 1 oktober opent Bart Veldkamp zijn internet winkel (www.shopavantage.nl) waarop hij fietsen, schaatsen, sportvoeding, -drank en -asccesoires aanbiedt. Hij is de eerste Nederlandse topsporter met een winkel on line.

Bart Veldkamp kan zich dankzij de steun van een nieuwe sponsor geheel richten op de Olympische Spelen van Salt Lake City. De onverminderde medaille-aspiraties van de dan 34-jarige schaats-Belg kunnen echter op de valreep abrupt worden verstoord. Als het in februari 2002 streng genoeg vriest voor een Elfstedentocht, kan Veldkamp afslaan richting Leeuwarden. Dat heeft hij in zijn contract laten opnemen. Veldkamp heeft dan ook een bijzondere samenwerking tot stand gebracht.

Bron: Hans Wilbrink (diverse dagbladen; 28-09-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl