Dirk Scheringa weer in de schijnwerpers

Dirk Scheringa houdt van magisch-realisme en daarom verscheen in Spanbroek het Frisia Museum, waarin de werken van Carel Willink worden tentoongesteld. Dirk Scheringa houdt van top en daarom is Willem van Hanegem trainer van AZ. Dirk Scheringa houdt ook van voetbal en is daarom hoofdsponsor van AZ. Het hart van Dirk Scheringa slaat echter pas echt op hol als hij zijn schaatsen kan onderbinden. Daarom presenteerde Dirk Scheringa gistermiddag in zijn museum zijn marathonploeg: "Ik sponsor met mijn hart en niet met een zakelijke bril."

Voor ruim een half miljoen gulden recruteerde de AZ-preses Henk Angenent, winnaar van de laatste Elfstedentocht, good-old Piet Kleine, René Ruitenberg en Jan-Eise Kromkamp. Met een manager algemene zaken (Henk Heetebrij), een eindverantwoordelijke technische zaken (Jos Niesten), een trainer (Gauke Nijholt) en een masseur (Cor Oppelaar) hoopt Scheringa tot 2005 of langer in de schaatssport te blijven. René Ruitenberg zal in ieder geval de rit uitdienen, want hij tekende een zesjarig contract. "Dat kon hij bij Wehkamp ook krijgen en dus heb ik hetzelfde geboden. Inderdaad is een dergelijke looptijd iets bijzonders. Ik doe wel meer bijzondere dingen", verklaarde Scheringa. Reactie van Angenent: "Ik heb altijd gezegd dat ik als marathonschaatser de tien jaar wil volmaken. Daarom heb ik voor twee jaar getekend. Als ik dan weg wil, heb ik geen last van allerlei narigheid."

Ruitenberg zal met Kromkamp ook op skeelers de naam van zijn hoofdsponsor uitdragen. De resterende vrije tijd moet nog worden ingevuld. "Ik zoek nog een baantje voor een uur of vijftien. Dan is mijn week vol."

Drukke werkzaamheden weerhielden Jos Niesten er aanvankelijk van om coach te worden. De Heemskerkse tuinder ging pas overstag toen er een manager en een trainer werden aangetrokken. Niesten, derde in de Elfstedentocht van '85: "Dat scheelde 70 procent. Ik heb voor één seizoen getekend. Daarna kijken wij hoe iedereen gefunctioneerd heeft."

Of bij deze evaluatie ook de rol van manager Henk Heetebrij wordt doorgelicht, is vooralsnog onduidelijk. Nadat op de Weissensee begin februari bekend werd dat hij in Frisia Financieringen een nieuwe hoofdsponsor had gevonden en de ploeg langzaam gestalte kreeg, bleken de rijders onder geen beding onder zijn leiding te willen rijden. En dus toverde Scheringa een compromis uit zijn hoge hoed. "Heetebrij heeft een deel van zijn tijd vrijgemaakt voor deze ploeg, die wij op korte termijn verder gaan uitbouwen. Ik vind het niet correct om zo'n man dan af te danken. Daarom deze constructie, waarin iedereen zich kan vinden."

Waarna de rijkste man van Spanbroek en omgeving voor de microfoons zijn zoveelste interview afwerkt. "Wij hebben nauw contact met Henk Kroes van de Elfstedentocht en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat deze in 2000 weer kan worden verreden", lacht Scheringa. "De baan is om op te trainen, natuurijs is het mooiste dat er is." Voor zijn marathonschaatsers èn voor Dirk Scheringa himself.

Bron: Telegraaf (18-05-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl