P E R S B E R I C H T

JAPAN 2000

De Alternatieve Elfstedentocht kent volgend jaar twee versies. Naast de uiterst populaire tocht eind januari op de Weissensee in Oostenrijk (dit jaar ruim 7.000 schaatsenthousiasten uit Nederland) zal er éénmalig op zaterdag 26 februari 2000 een extra versie worden gehouden op Lake Akan, gelegen op het Japanse eiland Hokkaido waarvan Sapporo de hoofdstad is.

De Weissensee-organisatie kreeg via de Nederlandse Ambassade in Tokio vorig jaar het eervolle verzoek om dit evenement te organiseren.

Twee weken geleden loste Aart Koopmans, de voorzitter van de Weissensee-organisatie, op Lake Akan het startschot voor de eerste schaatsmarathon van Japan. De ruim 200 Japanse deelnemers, die nog nooit meer dan 5000 meter hadden gereden op een 400 meter baan, gingen van start voor een schaatsmarathon over 30 km op natuurijs. Ondanks een storm (windkracht 8) deed de winnaar over de 30 km er 1 uur en 5 minuten over. Het ijs was uitstekend, mede dankzij de Japanse brandweer die op het parcours om de 200 meter brandslangen had uitgerold om een 5 km baan op te spuiten.

Penningmeester Leo van Hees bereikte na 2 dagen onderhandelen een akkoord met de lokale organisatie en de vereniging van hoteleigenaren. Op dit moment zijn er al ruim 600 Nederlanders (waarvan ± 400 deelnemers en ca. 200 meereizende fans en familie w.o. Erica Terpstra) ingeschreven voor de schaatsreis. Voor deelname aan de Japanse Alternatieve zijn er voor Nederlanders 500 startbewijzen te vergeven.

De tocht staat in het teken van 400 jaar Nederland / Japan. In het jaar 2000 wordt herdacht dat de Nederlanders al sinds het jaar 1600 (Decima) handelspartner zijn met het land van de rijzende zon.

Kroonprins Willem-Alexander is, net als de Japanse kroonprins, ere-voorzitter van de organisatie, die verantwoordelijk voor de evenementen rondom deze viering. Op Hokkaido hoopt men dan ook vurig dat onze kroonprins de Japanse tocht zal meeschaatsen.

Akan maakt zich reeds op voor een groot schaatsfeest. Sinds Ard Schenk op de Olympische winterspelen van Sapporo 3x goud won (1972) heeft het Japanse eiland geen groot schaatsevenement meer gekend. Op het ijs wordt een Holland Village gebouwd met diverse kunstwerken van sneeuw en ijs.

De 1e prijs voor de Alternatieve Elfstedentocht van Japan is al bekend: .......een Japanner (auto). Deelname aan de tocht staat open voor Japanse schaatsers en leden van de Stichting Wintermarathon. Er is, op dit moment, nog geen ledenstop.

Voor inlichtingen: 030-261 2298 of 023 – 562 1761.

Zie ook: Stichting Winter Marathon

Bron: SWM (Philip Detmar; 23-03-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl