Klasina Seinstra stopt met marathonschaatsen

Klasina Seinstra stopt na dit seizoen met marathonschaatsen. De winnares van de Elfstedentocht in 1997 heeft het te druk met haar slagerij en gezinsleven. Seinstra, dertig jaar, beschouwde dit seizoen als haar afbouwjaar. Desondanks is de Friezin lijstaanvoerder in het KNSB-klassement. Zij won zes competitiewedstrijden en kan aanstaande zaterdag in Groningen de Cup verzilveren.
Seinstra won eerder het eindklassement in 1997 en werd in 1995 Nederlands kampioen op kunstijs. Op natuurijs was ze onverslaanbaar. In '95, '96, '97 en '99 schreef ze de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee op haar naam. In 1998 moest Seinstra, net moeder van een zoon, de zege laten aan Gretha Smit.
Seinstra wil niet meer op het hoogste niveau schaatsen. ,,Ik heb zin om andere dingen te doen. Bijvoorbeeld als recreant een toertocht op natuurijs rijden. Verder word ik trainster van de marathonvrouwen in het Gewest Friesland. Zelf kan ik niet meer voor honderd procent trainen. Ik heb er de tijd niet voor. Mijn besluit om te stoppen kwam na mijn laatste alternatieve Elfstedentocht. Ik heb daar te veel van mijn krachten gevergd. Ik was pas na een week hersteld van die inspanning. Vroeger toen ik meer trainde, herstelde ik veel sneller. Ik wil mijn lichaam niet meer pijnigen.''

Bron: ANP (28-02-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl