Bert Verduin wint Finse Elfstedentocht

De mooiste overwinning kwam er uiteindelijk toch nog voor Bert Verduin. Nog nooit had de 34-jarige bloemenkweker uit Heemskerkerduin een schaatswedstrijd over 200 kilometer gewonnen. Zijn primeur bewaarde hij tot het laatst. Verduin won zaterdag in Kuopio de Finse alternatieve Elfstedentocht. Hij gaf zichzelf een fraai afscheidscadeau.
De oud-Nederlands kampioen op natuurijs (Ankeveen 1997) ontsnapte op de ijzige vlaktes van het Kalavesiemeer tien kilometer voor het einde uit een kopgroep van drie man. Arnold Stam en Jan Eise Kromkamp werden tweede en derde. De winnaar soleerde naar een tijd van 5 uur, 46 minuten en 53 seconden. Zijn twee medevluchters volgden op bijna twee minuten.
Verduin vestigde een nieuw record. Nooit eerder legde een schaatser in Finland 200 kilometer binnen de zes uur af. Bij de start stond Verduin temidden van slechts twaalf A-rijders. Het merendeel van het peloton meldde zich zaterdag in Amsterdam voor de achttiende KNSB-marathon op kunstijs. Desondanks voelde Verduin zich niet de kampioen van de armoede. ,,De sterkste rijders van het natuurijs waren hier aanwezig. Alleen Henk Angenent was er niet. De recordtijd is voor mij ook een bevestiging van kwaliteit.'' Na afloop van de 23e alternatieve Elfstedentocht maakte Verduin bekend dat hij zonet zijn carrière met een hoogtepunt had beëindigd. ,,Het schaatsen kan ik niet meer combineren met mijn werk als tuinder. Ik stop met sporten op het hoogste niveau. Ik train alleen nog voor de echte Elfstedentocht in Friesland.''
In Finland hadden de schaatsers de omstandigheden mee. De temperatuur lag net onder het vriespunt en het ijs was van uitstekende kwaliteit. Het pelotonnetje werd naar mate de wedstrijd vorderde nog kleiner. Drie man ontsnapten na 160 kilometer: Kromkamp, Stam en Verduin. Het drietal sloeg in kort tijdsbestek een fors gat. Achter de koplopers bleven weinig reputaties ongeschonden. Van der Veen en Lissenberg raakten het spoor bijster. De overige vijf rijders weigerden een georganiseerde jacht op de vluchters in te zetten.
Duidelijk was dat de winnaar uit de kopgroep van drie man moest komen. Toen Stam tien kilometer voor de eindstreep viel, leken zijn kansen verkeken. Maar zijn medevluchters waren sociaal en wachten op hem. Op het moment dat Stam weer aansloot, ging Verduin op avontuur. De kleinste man van het peloton werd niet meer achterhaald. Yep Kramer won de spurt van de tweede groep achtervolgers en werd daarmee vierde.

Bij de dames zegevierde Kathalijne Oudhoff voor Kea Lootsma (2e) en Neeke Smit (3e).

Uitslag heren: 1. Bert Verduin; 2. Arnold Stam; 3. Jan Eise Kromkamp; 4.Yep Kramer; 5. Hans Pieterse; 6. Hans v.d. Wetering; 7. Bram Sikma; 8. Hotze Zandstra; 9.Arno Winters; 10.Erik Jan Hagedoorn.

Bron: ANP (27-02-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl