Wedstrijdverslag; 13-02-99; Alkmaar (Uitslag)

Arnold Stam wint in Alkmaar 15e cupwedstrijd

De ijle berglucht heeft Arnold Stam goed gedaan. Na het Open Nederlands kampioenschap en de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijke Weissensee werd de KNSB-competitie zaterdag in Alkmaar voortgezet. Net als vorig jaar won Stam na het uitstapje in Oostenrijk de eerste marathon op kunstijs. Henk Angenent blijft na vijftien wedstrijden leider in het klassement van de KNSB-Cup. Met 231 pnt gaat hij Rob van Meggelen (226) en Jan-Maarten Heideman (214,3) voor.

Door de krachtsinspanning die zelfs voor marathonbegrippen uniek was, trok Stam de overwinning naar zich toe. Op het supersnelle ijs ontsnapte de Brabander in de finale uit een kopgroep van acht man en soleerde naar de finish. Zijn achtervolgers, van wie ploeggenoot Peter de Vries en Ard Alderts respectievelijk tweede en derde werden, maakten na afloop een diepe kniebuiging voor Stam. Temeer omdat hij tijdens de hele wedstrijd constant de aanval had gekozen.
Soms schaatst Stam, in zijn eigen woorden, ,,als een kip zonder kop in de rondte.'' Vaak smijt hij met zijn krachten en is dan in de finale opgebrand. Zoals vorige week tijdens de alternatieve Elfstedentocht. Gelijk na het startschot ging hij samen met drie rijders op avontuur. Pas na 125 kilometer werden Stam en zijn medevluchters achterhaald.
,,Achteraf was het dom wat ik deed. Maar ik geloofde op dat moment dat we weg zouden blijven. We hadden meer dan vijf minuten voorsprong. Ik vertrouwde ook op de weerberichten. Er zou een dooiaanval komen. Maar die kwam niet. Was het ijs wel zacht geworden, dan hadden we het wel gered en was ik een genie geweest.''
In Alkmaar liet hij zien een begaafd tacticus te zien. Hij forceerde de eerste ontsnapping, maar kreeg geen ruimte. Toen vervolgens een vluchtgroep met zes schaatsers, onder wie Pieterse, Alderts en Peter de Vries wel snel een fors gat sloegen, hield niemand meer rekening met Stam. Dat bleek verkeerd gedacht. Het krachtenreservoir van Stam was nog lang niet uitgeput. Hij staalde zijn spieren en zette samen met Kleine de achtervolging in. Het tweetal meldde zich in de kopgroep. De acht vluchters werkten goed samen en na dertig ronden pakten ze een voorsprong van vierhonderd meter op het peloton.
Na de uitloopronde van het achttal waren er nog ontsnappingen van Borst, Rozendaal en Heideman. Maar de koplopers counterden elke aanval, zodat zij onderling moesten uitmaken wie de winnaar zou worden. Toen Heideman de massasprint won, was het ook duidelijk dat Stam de wedstrijd zou winnen. Heel gewiekst sprintte hij met het peloton mee. Zijn medevluchters moesten het antwoord schuldig blijven. Zij konden hem in de resterende vijf ronden niet meer achterhalen.
,,Het was mijn enige kans om zo de wedstrijd te winnen. Een knap eindschot heb ik niet in de benen. Ik zou in de kopgroep laatste geworden zijn. Vandaag was ik in vorm. Ik had lekkere soepele spieren en kon op het mooie ijs lange klappen maken. De vorm heb ik op de Weissensee opgedaan. Op natuurijs begin ik altijd goed te rijden. Dat zit in me'', aldus Stam, die eerder dit seizoen in Heerenveen een marathon won.

Peter de Vries veroverde met zijn tweede plaats de Energie Noord West Trofee, een klassement over vier wedstrijden in Noord-Holland.

Uitslag

Bron: ANP (13-02-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl