Wedstrijdverslag; 01-02-99; Weissensee (Uitslag: Heren en Dames en Veteranen)

Ruud Borst, Jenita Hulzebosch en Marten Hoekstra nieuwe Nederlandse Kampioenen op Oostenrijks natuurijs

Yep Kramer fluisterde hem de winnende wedstrijdtactiek in de oren. ,,Doe geen gekke dingen, spaar je voor de eindsprint'', zei de routinier. Ruud Borst nam de raad van zijn ervaren teamgenoot ter harte. Terwijl concurrent Henk Angenent zich afmatte in de laatste ronde, hield Borst zich rustig. De Leiderdorper had daardoor de kracht om Angenent in de eindsprint van de Open NK marathonschaatsen te kloppen. Voortijdig ontsnappen was voor de deelnemers aan de wedstrijd op de Weissensee in Oostenrijk zo goed als onmogelijk. Vanwege de perfecte weersomstandigheden (-15 graden Celsius, windstil) lag het tempo direct vanaf de start enorm hoog. Over de honderd kilometer deden de schaatsers tweeëneenhalf uur (2.32.34), een gemiddelde van 40 kilometer per uur.
Borst had al gauw in de gaten dat veel demarreren nodeloos energie zou kosten. ,,Het ging zo hard. Het was erg moeilijk weg te komen. Als dat al een groep lukte, werd die door een simpele tempoversnelling van het peloton zo weer teruggepakt.''
Op het goed geprepareerde ijs wisten Lammert Huitema, Arnold Stam en Peter Baars niettemin in de laatste ronde te ontsnappen. De krachtenverslindende poging werd net op tijd verijdeld door Piet Kleine. Hij reed het gat dicht voor zijn kopman Jan-Maarten Heideman, die zijn titel van afgelopen jaar probeerde te prolongeren.
Weer bij elkaar reed het peloton en masse op de finish af. De beste sprinters meldden zich vooraan, met Angenent in een prominente rol. De man uit Woubrugge sprintte voor wat hij waard was en leek zijn tegenstrevers af te straffen. Heideman en René Ruitenberg klopte hij, maar Borst wist hem nog net voorbij te gaan. Dezelfde tragiek voltrok zich ook al bij het NK marathon in Deventer, begin januari. Toen werd Angenent eveneens tweede achter Borst.
De winnaar van de laatste Elfstedentocht rijdt een sterk seizoen, maar schijnt niet te mogen winnen. Angenent leidt in het KNSB-klassement, maar schreef nog niet één wedstrijd op zijn naam. Ook de Weissensee bracht hem geen fortuin. ,,Weer was ik er dichtbij, en weer lukt het niet'', foeterde hij na afloop. Borst kon zijn geluk niet op. ,,Nu ben ik er wel zo'n beetje'', realiseerde hij zich. ,,Ik rijd sterk in het KNSB-klassement. Het NK in Deventer won ik en nu deze wedstrijd op natuurijs.'' De winnaar zal de weergoden hebben bedankt. Ze voorkwamen dat het open kampioenschap zaterdag op de verdergelegen Plansee moest worden verreden. Met de sneeuw en extreme kou hadden zijn kansen daar minder gunstig gelegen. De vlokken vielen op het laatst echter zo overvloedig dat de organisatie de strijd op de Plansee afblies en verplaatste naar de Weissensee. Daar wacht de schaatsers zaterdag een nieuwe uitdaging: de alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer.

Bij de vrouwen was maandag Jenita Hulzebosch-Smit de sterkste. De schaatsster uit Gramsbergen kwam na 60 kilometer alleen over de streep, op enkele minuten gevolgd door Klasina Seinstra (tweede) en Marianne Smit (derde).
Bij het NK marathon in Deventer, begin januari, eindigde Hulzebosch slechts als zesde. Toen werd Petra de Boer-Grimbergen kampioene.

Marten Hoekstra, die niet meer meerijdt bij de landelijke kunstijsmarathons, prolongeerde zijn titel bij de veteranen.

Het open NK zou aanvankelijk zaterdag op de Plansee plaatsvinden, maar werd wegens hevige sneeuwval naar de Weissensee verplaatst en pas op maandag verreden.

Uitslag: Heren en Dames en Veteranen

Bron: ANP (01-02-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl