Open NK marathonschaatsen verplaatst naar Weissensee

Het Open Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op de Plansee bij de Oostenrijkse plaats Reutte is van de baan. Het peloton verkast zaterdag naar de Weissensee, vijf zes uur rijden verderop. Daar komen de schaatsers nu maandag aan de start voor de titelstrijd. Op 6 februari vindt op hetzelfde bevroren meer de Alternatieve Elfstedentocht plaats.
Door de sneeuwval was niet te rijden op de Plansee, op bijna duizend meter hoogte. De wedstrijd stond eigenlijk voor zaterdag op de agenda, werd eerst naar zondag verschoven en vervolgens afgelast. Net als vorig jaar overigens. Toen lag er geen centimeter ijs, nu een meter sneeuw. Opnieuw pech dus voor de organisatie die in handen was van de ijsclubs uit Ankeveen, Giethoorn en Maasland, in samenwerking met de KNSB.
In de nacht van donderdag op vrijdag viel meer dan een halve meter sneeuw. De organisatie maakte vrijdag de baan op de Plansee nog wel sneeuwvrij, maar dat was maar tijdelijk. Een verse laag vlokken leidde eerst tot uitstel van de wedstrijd, vervolgens, mede door het dreigende lawinegevaar, tot afstel. Op de Weissensee valt momenteel wel goed te schaatsen. Vrijdag reden 1600 liefhebbers er een toertocht.

Bron: ANP (29-01-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl