Wedstrijdverslag; 23-01-99; Assen (Uitslag: Dames en Heren A)

Overwinningen voor Jan-Maarten Heideman en Jenita Hulzebosch in Assen

René Ruitenberg deed zaterdag in Assen zijn uiterste best zichzelf moed in te praten. Na afloop van de veertiende KNSB-marathon zei hij dat de schaatscompetitie nog lang niet is afgelopen. De lijstaanvoerder had tijdens de verlengde marathon over 150 ronden zijn oranje leiderspak helemaal af zien rafelen. Met een zeventiende plaats leverde hij een wanprestatie. De wedstrijd werd gewonnen door Jan-Maarten Heideman. Hij toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van zestien man. Henk Angenent (derde) volgde Ruitenberg op als de nieuwe leider.
Ruitenberg gooide er een hoop cliché's tegenaan om mentaal op de been te blijven. Diep in zijn hart wist hij echter dat hij praatjes verkocht. De knockout die Angenent hem toediende is bijna definitief. De verliezer was rood van schaamte. ,,Ik reed constant achter de feiten aan. Maar er is gelukkig niets mis met de vorm. Ik kon alleen niet met de beslissende ontsnapping mee. Ik kan de achterstand in de laatste vijf wedstrijden nog wel goed maken'', aldus Ruitenberg.
Op het Drentse kunstijs waren veel bonuspunten te verdienen. Dat werkte motiverend. Vooral in de eerste helft van de race ijlden de rijders hard over de piste. Zeven durfals, onder wie Pieterse, Kleine, Stam en Van Meggelen, sloegen een fors gat. Naarmate de wedstrijd vorderde groeide de kopgroep. In totaal meldden zich zestien man aan het front. Behalve Ruitenberg waren alle klassementstoppers in de vluchtgroep vertegenwoordigd. De kopgroep met onder andere Angenent, Borst en Heideman slaagde in haar opzet: na vijftig ronden een voorsprong van vierhonderd meter op de rest van het peloton. Voor de achterblijvers was het toen al gebeurd. De koplopers controleerden de koers vervolgens voorbeeldig.
Het wedstrijdverloop was weinig enerverend, pas in de finale kwam er opnieuw enig spektakel. De kopgroep voerde het tempo op om individuele acties te smoren. Vijfhonderd meter voor de finish begon Angenent met de eindsprint. In de laatste bocht zwenkte hij naar buiten, zodat Heideman en Van Meggelen minder meters hoefden te maken en hem moeiteloos passeerden. Op het rechte stuk naar de finish maakte Heideman de meeste snelheid. De Klerksrijder behaalde zijn zesde seizoenzege. Hij evenaarde daarmee het seizoenrecord van de Amerikaan KC Boutiette.
Heideman, in december winnaar van de zesdaagse, noemde zijn zege een zeer nuttige advertentie. Na dit seizoen stopt Klerks als geldschieter. Ploegleider Frans Overdevest is op zoek naar een nieuwe sponsor. ,,Met deze overwinning erbij kan hij misschien wel een vet contract binnenhalen. Dat zou mooi zijn, want ik hoop dat de ploeg bij elkaar blijft'', aldus Heideman. Dezelfde wens heeft ook Henk Angenent van het Netwerk VSP-team. Ook die sponsor verdwijnt uit het marathonpeloton. ,,Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. Als we geen geldschieter vinden, zal ik alleen verder moeten. Vooralsnog wil ik met mijn ploeggenoten verder.''

Jenita Hulzebosch kwam na haar tweede ontsnapping in de wedstrijd solerend als eerste aan bij de vrouwen. Petra de Boer, die ook in haar eentje het peloton had achtergelaten, werd tweede. Klasina Seinstra finishte als derde door de sprint van het peloton te winnen en behield daarmee haar leidende positie in het klassement.

Uitslag: Dames en Heren A

Bron: ANP/Jan Zwanenburg (23-01-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl