Wedstrijdverslag; 09-01-99; Amsterdam (Uitslag)

René Ruitenberg wint 12e Unox-Cup wedstrijd in Amsterdam

Henk Angenent verliest zoals hij wint: knokkend. Acht weken was de Elfstedenwinnaar lijstaanvoerder van de KNSB-competitie. Maar sinds zaterdag staat de beroemdste spruitjeskweker van Nederland in de schaduw van het succes. René Ruitenberg volgde hem na de twaalfde marathon op als de nieuwe leider.
Ruitenberg pleegde de machtsgreep in Amsterdam door de massasprint te winnen. Miel Rozendaal en Erik Hulzebosch werden respectievelijk tweede en derde. De strijdlustige Angenent finishte als negende.
De trotste nieuwe aanvoerder van de ranglijst voelde zich op de Jaap Edenbaan eindelijk weer de oude. Net voor de Kerst werd Ruitenberg geveld door griep. Ruim een week later was hij hersteld, maar een hoofdprijs op het nationale kampioenschap in Deventer (2 januari) zat er niet voor hem in. Een dertiende plaats was het resultaat. ,,Ik schaatste als een veteraan. Ik kwam toen zeer veel kracht tekort.''
Ruitenberg begon te twijfelen of hij de draad niet te vroeg had opgepakt. De trainingen werkte hij vervolgens rustig af. Hij ging niet meer tot het uiterste. Donderdag kwam de bevrijding. ,,Ik voelde tijdens de training in Deventer dat de vorm er weer was.'' In Amsterdam kwam de bevestiging. Ruitenberg begaf zich constant in de voorste linies. Maar tot een ontsnapping kwam het voor hem niet. Ruitenberg was niet de enige. Het peloton bleef bijna de hele race bijeen, zodat de drieduizend toeschouwers zich met uitzondering van de finale niet bijster vermaakten.
Het vlakke verloop van de wedstrijd over honderd ronden werd veroorzaakt door de optimale omstandigheden. Er stond geen wind en de ijskwaliteit was in de vrieskou perfect. Iedereen kon op techniek rijden. Van weerstand hadden de schaatsers geen last. Het tempo lag derhalve te hoog voor ontsnappingen. Desondanks waren er wel verliezers. Klassementstoppers als De Ronde, Van Meggelen en Heideman kwamen ten val. Ruitenberg had daar wel een verklaring voor. ,,Die jongens konden door de hoge snelheid de bochten niet houden. Ze hadden vermoeide benen. Vandaag bleven de sterksten over.''
In de finale was het in het peloton dringen geblazen. De speaker kreeg zelfs van de scheidsrechter opdracht om 'handjes thuis' in de microfoon te roepen. De duwende en trekkende schaatsers brachten geheel volgens de regels de kopmannen in stelling voor de eindsprint. De ploeg van Netwerk VSP nam het voortouw. Baars lag vijf ronden voor het eind op kop. Een omloop voor de finish zat ploeggenoot Angenent bij hem in het zog. De Elfstedenwinnaar ging als eerste de laatste bocht in, maar viel op het rechte stuk naar de eindstreep stil. Ruitenberg was op de laatste honderd meter de snelste. Hij bleef Rozendaal een schaatslengte voor. Ruitenberg boekte in Amsterdam zijn derde seizoenzege. Erik Hulzebosch eindigde als derde. Dat was opvallend. De clown van het peloton had in zijn carriére nog nooit na een kunstijsmarathon op het podium gestaan.

Uitslag

Bron: ANP (09-01-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl