Wedstrijdverslag; 19-12-98; Assen

Jan-Maarten Heideman wint laatste wedstrijd en eindklassement Greenery Zesdaagse

Hij wist zich geen houding te geven. Giechelend, dan weer verlegen lachend, wachtte Jan-Marten Heideman op de einduitslag van de marathonzesdaagse. Heideman overkwam zaterdag in Assen waar iedere schaatser het liefst niet aan denkt. Hij verscheen twee minuten te laat aan de start van de finalerace.
De wedstrijdleiding gaf Heideman echter permissie voor vertrek, mede in verband met het op het laatste moment vervroegde aanvangstijdstip van de wedstrijd i.v.m. tv-uitzending. Na 150 ronden gleed hij als eerste over de finishlijn. Het bescheiden krachtmens was uiteraard blij met de dagzege. Pas toen hij werd uitgeroepen als winnaar van het eindklassement kwam de uitbarsting. Heideman stortte zich in de armen van zijn ploegleder Frans Overdevest. Dansend, springend en juichend vierden zij feest.
Zes dagen trok het marathoncircus dwars door Nederland, in totaal ca. 280 ijskilometers afleggend. Heideman sprokkelde 111,2 punten bijeen. De nummer twee, Jan Eise Kromkamp, had tweetiende van een punt minder. Het cijfer achter de komma staat voor twee overwinningen. Heideman won de eerste en de laatste wedstrijd van de zesdaagse.
Twee minuten na de start gaf niemand meer een cent voor de kansen van Heideman. Hij had de reistijd van zijn woonplaats Oldebroek naar de Drentse hoofdstad verkeerd ingeschat en dreigde te laat te komen. De autorit was een hectische. Vrouwlief aan het stuur en Heideman bijna piemeltjenaakt naast haar. ,,Om tijdwinst te boeken, moest ik me in de auto omkleden. Spijkerbroek uit, schaatspak aan en vanaf de parkeerplaats bij het stadion klunend naar het ijs. De scheidsrechter liet me weten dat ik gewoon bij het peloton kon aansluiten. Er waren nog maar vijf ronden gereden.''
Reglementair was de beslissing van arbiter Woutman onjuist, maar niemand diende een protest in. ,,Zou ook onsportief zijn'', vond Kromkamp. ,,Op het moment dat Heideman op het ijs verscheen, waren we nog aan de opwarmronden bezig. Het was geen cruciaal moment. Ik heb er wel vrede mee.''
De finale in Assen had alles in zich om een thriller te worden. Er waren tien kanshebbers voor de eindoverwinning. Ruud Borst was met 81 punten lijstaanvoerder en Heideman stond met 63,1 punten op de negende plaats. Omdat er in de laatste wedstrijd extra bonuspunten te verdienen waren, was er nog van alles mogelijk. Voor het grootste deel van het peloton is een zesdaagse een zware opdracht. Ondanks de uitputting blaakten de rijders van stijdlust. Bart Veldkamp, derde in het klassement, liet dikwijls zijn avontuurlijke neigingen de vrije loop. Zijn aanvallende rijstijl werd niet beloond.
Na de vele ontsnappingen bleek uiteindelijk een groep van veertien schaatsers het sterk uitgedunde peloton twee keer geringeloord te hebben en waren er 19 rijders met één ronde voorsprong. In de kopgroep waren acht hoog geklasseerde rijders, onder wie Borst, Kromkamp, Angenent, Van der Veen en Heideman vertegenwoordigd, zodat de eindsprint uiteidelijk de beslissing moest brengen over de winnaar van deze zesdaagse.
In de finale opende Baars het offensief. Hij werd gevolgd door Van Meggelen, Lissenberg, Pieterse, Heideman en Kromkamp. Het vijftal behield een lichte voorsprong. Heideman zette een halve ronde voor de finish hard aan en versloeg Rob van Meggelen (2e) en Youri Lissenberg (3e) in de eindsprint. De felicitaties gingen naar Kromkamp. ,,Iedereen dacht dat ik de zesdaagse had gewonnen. Ik was daar ook bijna zeker van''. Door de vele extra bonuspunten bleek echter dat door deze overwinning Heideman ook het eindklassement op zijn naam had geschreven, vlak voor Kromkamp (2e) en Borst (3e). "We hadden met ons rekenwerk geen rekening met Heideman gehouden. Zijn uitgangspositie was verre van ideaal. Hij stond negende in het klassement'', aldus een teleurgestelde Kromkamp.
Heideman raakte maar niet uitgepraat over zijn dubbelslag. Bij de speaker bedankte hij iedereen die op de ijsbaan aanwezig was. ,,Maar het meeste dankbaar ben ik toch de jury. Zij hebben me het voordeel van de twijfel gegeven.''

Uitslag en Eindklassement

bron: ANP/Jan Zwanenburg


www.MARATHONSCHAATSEN.nl