Wedstrijdverslag; 17-12-98; Den Haag

Henk Angenent winnaar van vierde marathon in Zesdaagse

Henk Angenent werd vorige maand 31 jaar. Hij voelt zich allesbehalve oud, laat staan versleten. De beroemdste spruitjeskweker van Nederland nam donderdag in Den Haag de vierde etappe van de zesdaagse te baat om de toespelingen op zijn vorderende leeftijd de kop in te drukken.
De winnaar van de laatste Elfstedentocht won eindelijk weer eens een marathon op kunstijs. Het heeft twee jaar geduurd. Hij toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van tien man. Miel Rozendaal en Yoeri Lissenberg werden tweede en derde. Jan Eise Kromkamp wist zich de nieuwe leider in het klassement door zesde te worden. Vrijdag heeft de zesdaagse een vervolg in Alkmaar en zaterdag is de finale in Assen.
Twee jaar lang vocht Angenent tegen zijn eigen wurgende schaduw: die van Elfstedetocht-winnaar zonder vooruitzichten op kunstijs-zeges. Het niveau dat hij in 1997 haalde met zijn grootse triomf op de Bonkevaart, leek voor hem een obsessie te worden. Drie tweede plaatsen in dertig KNSB-marathons waren tot donderdag zijn enige wapenfeiten van betekenis. Dit seizoen gaat het beter dan vorig jaar met Angenent. In het KNSB-klassement is hij zelfs lijstaanvoerder. Angenent mist nooit de slag en schaatst altijd in de voorste linies. Alleen zijn eindsprint laat soms te wensen over.
Op het kunstijs van De Uithof was daar niets van te merken. Angenent werd door zijn ploeggenoot, Baars, gelanceerd voor de spurt. De kopman klaarde de klus met gemak. Hij had een dikke meter voorsprong op de nummer twee. De wedstrijd over honderd ronden kende een saai verloop. Het peloton bleef bijna de hele race bijeen, zodat de toeschouwers zich niet bijster vermaakten. Pas twintig omlopen voor het einde was er enig spektakel te zien. Outsider Van Dijk wist een ontsnapping te forceren. In eerste instantie sloten acht schaatsers bij hem aan. Angenent wist op de valreep nog aansluiting te bewerkstelligen. Het tiental dubbelde in kort tijdsbestek het peloton. Voor de achterblijvers was toen het pleit beslecht. Angenent was in zijn loopbaan voor de negende keer succesvol op kunstijs.

Sandra de Ronde won bij de vrouwen het Greenery twee-daagse klassement. Kathalijne Oudhof won solerend de laatste wedstrijd.

De marathonserie wordt morgen voortgezet in Alkmaar (19.30 uur; Heren A en Heren B).

Uitslag: Heren A en Dames

Bron: ANP


www.MARATHONSCHAATSEN.nl